CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nem lesz választási regisztráció! Az AB elkaszálta a Fidesz törvényét

2013. január 04. 13:14 - csú

Alkotmánybíróság.PNGBudapest, 2013. január 4., péntek (MTI) - Alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken - tájékoztatta a testület közleményben az MTI-vel. Nem sokkal később Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelentette be: a határon belüli magyar állampolgároknak 2014-ben nem lesz választási regisztráció.

Az Ab Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére vizsgálta előzetesen az Országgyűlés által elfogadott, de ki nem hirdetett jogszabály alkotmányosságát. Az Alkotmánybíróság - az Emberi Jogok Európai Bírósága gyakorlatának figyelembevételével - megállapította, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárok esetében a regisztrációs kötelezettség indokolatlanul korlátozza a választójogot, ezért alaptörvény-ellenes.
Az Ab szerint azonban indokolt a központi névjegyzékbe vétel lehetősége a választópolgárok bizonyos csoportjainál, többek között magyarországi lakóhellyel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgárok esetében.
Az Ab szerint az alaptörvénybe ütköznek a törvénynek a választási kampánnyal kapcsolatos egyes rendelkezései is. Így a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának súlyosan aránytalan korlátozása az, hogy a törvény a kampányidőszakban kizárólag közszolgálati médiaszolgáltatásban engedi meg politikai reklámok közzétételét. Alaptörvény-ellenes az is, hogy a filmszínházakban tilos a politikai hirdetések közzététele a kampányidőszak alatt, illetve az, hogy a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatási eredményeket tilos közzétenni a választásokat megelőző hat nap során. (MTI 2013. január 4., péntek 11:41)

Az ellenzéki pártok reagálásai. További hírek, vélemények, elemzések az Alkotmánybíróság döntéséről ITT OLVASHATÓK

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr344997750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása