CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elhunyt Wilt Pál filmrendező, a csepeli rendszerváltás krónikása

2013. január 09. 06:06 - csú

Wilt Pál-20130108.PNG

Elhunyt 62 éves korában Wilt Pál filmrendező, a művészt hétfő éjjel, váratlanul érte a halál - tájékoztatta az MTI-t kedden a Magyar Filmszövetség, valamint a rendező több pályatársa. Wilt Pál búcsúztatásáról később intézkednek.

Wilt Pál 1950. május 8-án született Vilt Tibor és Schaár Erzsébet szobrászművészek fiaként. 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, első munkáit a Balázs Béla Stúdióban készítette. Később tagja volt a Mozgókép Innovációs Társulás és Alapítványnak, majd 2002-től a PhoenixMIT Egyesületnek.

Dokumentumfilmes munkássága a hetvenes években az európai hírű Budapesti Iskolához kötötte. Filmjei közül kiemelkedik az ötrészes Nevelésügyi sorozat, melynek társrendezője Dárday Istvánnal, Mihályffy Lászlóval, Szalai Györgyivel és Vitézy Lászlóval. Szintén társrendezője volt a Hat bagatell című szkeccsfilmnek Bódy Gábor, Dárday István, Fehér György, Jeles András és Tarr Béla mellett.

Több mint tíz évig Csepelen forgatta a filmjeit (Túlélők, Az utolsó munkásköltő, Családtörténet, A másik Csepel), szociális érzékenységgel kutatva, hogyan élték meg az egykori  Csepel Művek dolgozói a rendszerváltást. A küzdő és szenvedő tanúkat, a kisembereket örökítette meg ezekben a filmekben. A művész utolsó,  befejezetlenül maradt alkotásában a csepeli szakiskolában elkövetett kettős gyilkosság hátterét, a tragikus történet szereplőinek indítékait kutatta. (MTI - nol.hu - 21. kerület.ittlakunk.hu)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr595007226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása