CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Matolcsyt mosdatják a munkatársai az újabb spekuláns mesével

2013. január 15. 04:44 - csú

Forintgyengülés-3.pngÚjra forintspekulánsokat lát Matolcsy - írja a HVG.HU. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint Nouriel Roubini közgazdász jelzésére újra megindultak a spekulánsok a forint ellen. A minisztérium közlése szerint ez, és nem Matolcsy múlt heti cikke gyengíti a forintot.

Újra támadják a spekulánsok a forintot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint. Az elmúlt hét keddjén Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére a következő befektetői tanácsot küldte: "Amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF-megállapodást, addig a forint shortolását javasoljuk." Vagyis az NGM szerint Roubini ezzel a mondattal jelezte, hogy a befektetőknek a forint gyengülésére kell játszaniuk.

A minisztérium közlése szerint csütörtökön megindult árfolyamesés alapján úgy tűnik, hogy a spekulánsok megfogadták Roubini tanácsát és a szerdai felkészülés után megkezdték a forint elleni támadást. Egyértelművé vált tehát, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt gyengül a hét közepe óta a forint, hanem – ahogy az a spekulánsokra oly jellemző – ők csupán egy ürügyet kerestek, ami mögé elrejthették támadásukat, áll az NGM közleményében.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön a Heti Válaszban arról elmélkedett, hogy a forint 2002 és 2010 között történt erősen tartása hiba volt. Az írásra a forint gyengülni kezdett az euróval szemben, majdnem elérte a lélektaninak tartott 300-as szintet, Matolcsy kommentje előtt pedig értetlenül álltak a külföldi elemzők. Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője például elmondta, hogy őt sokkolta ez a kijelentés, mivel Matolcsy tudhatná, hogy a gyenge forint negatív hatással van a magyar fogasztásra, melyet az export sem tud ellensúlyozni, mivel a magyar cégek és háztartások komoly mennyiségű devizahitellel rendelkeznek.

Első közlés: HVG.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr275017726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása