CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Drasztikus forráselvonás az önkormányzatoktól

2013. január 25. 07:48 - csú

Pénzről_1.jpgMegoldhatatlannak tűnő feladat elé állították az önkormányzatokat a törvényhozók a 2013-as költségvetés elkészítésénél. Mínuszos büdzsével nem lehet tervezni, miközben jókora összegeket vontak el a településektől. Az elmúlt évek folyamatos megszorításai után mobilizálható vagyonuk már szinte nem is maradt, így számos helyen a felelősségteljes tervezés helyett nem marad más hátra, mint játék a számokkal. 

A rendszer átalakítása jegyében a tavaly kihirdetett jogszabályok jelentősen megváltoztatták az önkormányzatok feladat-és hatáskörét. A folyamat részeként a költségvetési törvény átrendezte a helyi önkormányzatok központi költségvetésből történő támogatásának rendszerét, ugyanakkor drasztikusan, közel 40 százalékkal csökkentette a támogatás összegét. A korábbi normatív alapú támogatás helyett feladatfinanszírozás várható, ami - a belügyminisztérium szándéka szerint - a kötelező feladatok finanszírozásával "biztosítja az önkormányzati szolgáltatások stabil működőképességét". Mátraverebély polgármestere, Seres Mária. A Civil Mozgalom 2010-es listavezetője szerint ugyanakkor a 2013. évi költségvetés tervezésekor szembesülniük kellett azzal, hogy valójában a kevesebb ellátandó feladatot figyelembe véve is jelentős nagyságú forráselvonás valósul meg. (Részletek a HVG.HU-ban)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr785042468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása