CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Fideszes manipulációk: félrevezetés és agyonhallgatás csepeli közpénzen

2013. február 18. 07:59 - csú

Kidobol-2_6.jpgAmi a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzé tesszük

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem kapott helyet a lap 24 oldalán egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem a szerkesztőségünk feladata.

Döntsön az olvasó: Ön szerint miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, február 14-én megjelent 3. számából? Íme:

 1) A cikk címe: Csatornázás: ki kaphat támogatást?

„…majd még közel 3 km-nyi csatornaszakasz került be utólag a projektbe. Ezeket a kivitelező még idén meg fogja építeni”. A Csepeli Hírmondónak „mondta el…Németh Szilárd polgármester”, a szennyvízcsatornázást követő ingatlan rákötésekhez igényelhető tervezett támogatás kapcsán a fent idézett mondatokat. A Csepeli Hírmondó azonban elfelejtett rákérdezni a polgármester egy korábbi mondatára: „… év végéig be kell fejezni a munkát, mert az EU csak addig adja a pénzt, ha kicsúszunk az időből, a fővárosnak kell finanszírozni a projektet”. /Lakossági fórum, 2012. június 21., Németh Szilárd polgármester tájékoztatója/

Akkor most a csepelujsag.blog.hu kérdezi, immár sokadszor: miért nem lett befejezve a polgármester úr által mondott határidőig, 2012. december 31-ig a csepeli szennyvízcsatornázás? Mivel „az Eu csak addig adja a pénzt”, a határidő meg lejárt, ezek szerint januártól a fővárosi önkormányzat finanszírozza a projektet?  Mikor fejeződik be a csatornázott utcák valódi helyreállítása? Mi lesz a csapadékvíz elvezetésével, amely most nem fért bele a projektbe, és ami miatt a csepeliek jelentős része továbbra is sárban, latyakban fog járni? Elindult-e a csapadékvíz elvezetés, illetve a csatornázott utcák szilárd útburkolattal való ellátásának tervezése? Hány évet kell várni a két beruházás, vagyis  a csapadékvíz-elvezetés és a szilárd útburkolat építésének  megkezdésére?

2) A cikk címe: Testületi ülés a szakrendelőről

A név nélküli rövid „tudósítás” és a mellette elhelyezett Németh Szilárd „Tisztelt Csepeli Polgárok” –nak írt levele az Egészségügyi Szolgálat Szakrendelő további működéséről szól. Egészen elképesztő, ahogy a szerkesztőség cenzúrázta a február 11-i testületi ülés előtt, és a testületi ülésen történteket. Egy szót sem írnak arról, hogy az ellenzék kezdeményezésére már február 4-én rendkívüli képviselő-testületi ülésre került sor, a szakrendelő önkormányzati kézben tartása érdekében, és, hogy a fideszes képviselők – mert nem értek rá –, távol- maradásukkal akadályozták meg az ellenzéki javaslat elfogadását. Azt is elhallgatják, hogy az ellenzéki erők (MSZP, Magyar Szolidaritás Mozgalom, Demokratikus Koalíció csepeli szervezetei) február 4-11. között, az SZTK előtt szórólapokat osztogattak, amelyben egybehangzóan kiálltak az intézmény önkormányzati kézbentartása mellett, követelték az egészségügyből való pénzkivonás azonnali megszüntetését. Egy szót sem írnak arról, hogy a polgármester úr – előző ígérete ellenére –, más időpontban, február 11-én, reggel 7.30 órára hívta össze a rendkívüli testületi ülést. Ahol természetesen nem az MSZP-s Dobák István javaslatához, hanem saját előterjesztéséhez kérte párttársai támogatását. Nehogy már egy szoci kezdeményezést kelljen támogatni, még akkor sem, ha ők is azt akarják, hogy a csepeli SZTK maradjon a csepelieké. Sőt, - a nyilvánvaló egyetértés ellenére –, név szerinti szavazást kell kezdeményezni az ügyben, a Jobbik, az LMP bevonásával, hogy utána a polgármester még írhasson egy levelet is a csepelieknek, miszerint „február 11-én név szerinti szavazással”(sic!), döntöttek az SZTK további önkormányzati működtetéséről. A levélben természetesen kapásból megvádolta az MSZP-t, a Csepeli Kórház bezárásával, abban bízva, hogy a csepeliek elfelejtik a Fidesz ígéretét („Ismét lesz Csepelen Kórház!”), amiből nem lett semmi.

3) A cikk címe: Csepel is kitűzte a székely zászlót

A hír kapcsán felhívjuk az önkormányzati vezetés figyelmét: a csepeliek az eltelt évtizedekben megszokták, hogy nemzeti ünnepek alkalmából, az önkormányzat a Csepel zászlókat is kitűzi, nemcsak a hivatal és az intézmények falaira, hanem a városközpont főútvonalai melletti villanyoszlopokra.

Egyébként az olvasók figyelmébe ajánljuk, Tatárszentgyörgy Fidesz-KDNP színekben megválasztott polgármesterét, aki nem tűzte ki a székely zászlót a városházára. Pedig, a felesége székely, ő maga meg tiszteletbeli székely. Elege van, „a nagy megmondókból, az állandó kokárdaviselőkből, a székely emberek vendégszeretetét kihasználó, zabálni kijáró naplopókból, a piros-fehér-zöld színek, és a kereszt mögé bújó talpnyaló, hataloméhes ’nemzeti’ karrieristákból”, és úgy gondolja, „Teréz anya életrajzát megismerve, hogy nem ez a szolidaritás” /index.hu, 2012. február 12./

4) A cikk címe: További lakossági rezsicsökkentés

A Németh Szilárd országgyűlési képviselővel, Csepel polgármesterével készült interjú végén Németh úr, a következőket mondja: „2012-ben egy kétgyermekes átlagcsalád 73 ezer forintot költött rezsire,…így havonta 7300 forintot spórolhatunk”. Nagyszerű. Azért az újságíró helyében megkérdeztük volna például, hogy:

mi lesz a sok százezer munkanélkülivel, akik az átlag alatti rezsiköltséget sem tudják lassan kifizetni, a devizahitelesek tízezreivel, akinek megoldást ígértek?

> nem kellene az egekbe szökő élelmiszer árak, vagy a nyugdíjasok vásárlói kosarába tartozó alapvető élelmiszerek 27 százalékos ÁFA- tartalmának csökkentésével is foglalkozni?

> ez a csökkentés mennyiben ellensúlyozza az infláció két és fél év alatt bekövetkezett 15 %-os növekedését, a gyógyszerárak emelkedését?

> Polgármester úr! Ön parlamenti képviselőként a rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkacsoport vezetője. A szakemberek szerint az áram árának több mint háromnegyede adó, amit az ELMŰ befizet az államnak, miközben az áramszolgáltatás évek óta veszteséges. Mi erről a véleménye?

5) A cikk címe: Vita a jutalmakról: kinek kell visszafizetni?

Nekünk is van néhány körkérdésünk, de mi a szerkesztőségtől várjuk a válaszokat:

> önállóan gondolták ki, hogy a „nagy vihart kavart”, Szenteczky János MSZP kerületi elnök, frakcióvezető által írt eredeti „nyílt levelet” nem közlik le? Ha igen, akkor ezt korrekt újságírói hozzáállásnak tartják?

> A „2010 októberében felálló új önkormányzati vezetés a havi illetményen felül semmiféle jutalmat, juttatást nem kapott” – írják. A képviselő-testület 2012-től személygépkocsikat vásárolt, többek között a tisztségviselők részére, személyi használatra. A közpénzből vásárolt autók korlátlan, a tisztségviselők családjára is kiterjeszthető használatát, a használattal járó összes költséget (benzin, CASCO, kgfb stb) az önkormányzat fizeti. Ez önök szerint nem juttatás? Mennyit kellene egy-egy tisztségviselőnek havonta kifizetni, ha mindezt saját keresetéből fizetné? Mit gondolnak, a polgármester úr havi 1.527.000 forintos keresetéből vajon ki tudná ezeket a költségeket fizetni? Nem kellene Németh úrnak is feltenni a kérdést: mi lenne, ha erről az összegről lemondana, és az így felszabaduló százezreket jótékony célokra fordítaná? Vagy, ilyen kereset mellett is szüksége van erre a juttatásra?

> Mi az oka, hogy a volt szocialista vezetők 11 év alatt felvett jutalmát egy cikken belül kétszer is „lehozzák”? Maradt még kitöltetlen hely, de a mondanivaló már elfogyott? Javasolhatjuk, hogy készüljenek fel jobban, mert a Fidesz győzelmi esélyeinek további csökkenésével újabb és újabb helyeket kell megtölteni a szocialisták által felvett jutalmak esetleg lapszámonkénti ismétlésével?  

> Nem jutott eszükbe, hogy megkérdezzék a polgármestert, hogy miért nem válaszolt a Szenteczky János által feltett kérdésekre?

A körkérdésre Borbély Lénárd alpolgármester is válaszol, ezért Borbély úrtól külön kérdezzük: a kerület alpolgármestereként miért nem olvassa az önkormányzat lapját, a Csepeli Hírmondót? Abban ugyanis már többször leírták, hogy „ az MSZP-s vezetők” mennyi jutalmat vettek fel. Nem igaz tehát, hogy „a csepeliek csak most tudhatták meg, hogy mennyi jutalmat vett(ek)  fel az MSZP-s vezetők”.

6) Kimaradt témák, események:

Február 1.

A Köztársaság Emléknapja.

Február 2.

Közleményt adott ki az LMP Csepeli Szervezete az SZTK további önkormányzati fenntartása érdekében.

Február 3.

Megjelent az MSZP Csepeli Szervezetének a közleménye arról, hogy az SZTK a csepelieké maradjon.

Február 3-4.

Taroltak a csepeli kick-box sportolók az athéni világkupán.

Február 4.   

Rendkívüli képviselő-testületi ülés az ellenzéki képviselők kezdeményezésére, az MSZP javaslatáról, arról, hogy az SZTK továbbra is maradjon a csepelieké. Az ülést – a fideszes képviselők távolmaradása miatt –, a polgármester elnapolta, bejelentette, hogy február 12-ére hívja össze.

Eltemették Wilt Pál filmrendezőt, Csepel történetét feldolgozó filmek alkotóját.

Február 4-11.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szolidaritás Mozgalom közös szórólap osztási akciója az SZTK előtti területen, az intézmény önkormányzati fenntartása érdekében.

Február 5.

Elhunyt Hegyi Balázs, a Jedlik Ányos Gimnázium Csepeli Gyermekekért díjjal, Németh László díjjal és Csepelért díjjal kitüntetett tanára.

Február 6.

Tűz volt a csepeli Magyar utcában.

Február 9.

Kiégett egy önkormányzati lakás a Tompa utca egyik ötlakásos társasházában.

Február 10.

Halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezés történt Csepelen.

Február 11.

Néptáncos farsangi mulatság volt a Nagy Imre Általános Művelődési Központ színháztermében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr525086071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása