CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A fojtogatás ellenére folytatják

2013. március 02. 03:33 - csú

Népszava-140.PNGSok tízezer csepeli olvasmánya volt reggelente a Népszava évtizedeken át. A szociáldemokrata értékeket képviselő újság 140 évvel ezelőtt jelent meg először. A jubileum alkalmából közöljük Németh Péter főszerkesztő cikkét:

Szerény, kis pecsétszerű emblémát lát az olvasó Népszava címlapján, a fejlécbe illesztve. Pedig nincs miért szerénykednünk: a grafika arra emlékeztet, hogy lapunk 140 éves lett az idén. Körbenéztünk a világban, és azt tapasztaltuk, hogy minden lap büszke a múltjára, megünnepli az évfordulóit - a Financial Times például most volt 125 éves - és ami ennél is több: olvasói is büszkék arra, ha egy patinás lap társai lehetnek.

A Népszava, amely e 140 év alatt sokszor volt nehéz helyzetben, politikailag és anyagilag egyaránt, számtalanszor sodródott, vagy sodorták a megszűnés szélére, ma sincs könnyű helyzetben. Sose gondoltuk volna húszegynéhány évvel ezelőtt, hogy a demokráciában is félnünk kell, tartanunk az aktuális politikai hatalomtól, mégis így lett. A mai kormányzat, amely megtiltja minden állami és önkormányzati szervezetnek, cégnek, hogy hirdessen a Népszavában, csak az egyszólamú sajtót szereti. Amire közvetlen befolyással van, ott meg is teremti ennek feltételeit, ahol csak közvetett módon tud beavatkozni, nos ott a pénzzel manipulál.

Az utóbbi években számos olyan akciót kellett indítanunk, amely az olvasóhoz fordult: ne engedje, hogy tönkretegyék ezt az újságot, álljon ellen a diktatórikus törekvéseknek, fogja meg a kezünket, hogy együtt vészelhessük át ezt a korszakot. Mert hittünk benne és hiszünk most is, hogy átvészeljük, tartson bármeddig is. Ezért is határoztunk úgy, hogy megünnepeljük ezt a Magyarországon egyedülálló évfordulót. Ezért emlékezünk meg a múltunkról - konferencián, kiállításon, írásokban a lap hasábjain -, de egyszersmind beszélünk a jövőről. A 140 év ugyanis egyben kötelez is, kötelez bennünket arra, hogy továbbvigyük ezen az úton a Népszavát. Az újság mai készítőinek hihetetlen nagy a felelőssége: nekünk kell az új nemzedékek kezébe is eljuttatnunk a Népszavát. Nem csak hisszük, tudjuk is, hogy szükség van a baloldal újságjára, még akkor is, ha a kormányzat fojtogat bennünket, akkor is, ha az embereknek fogytán a pénzük, akkor is, ha az internet világa egyszerűbb és kézenfekvőbb a mai fiatalság számára. Bármennyi érv szól is ellenünk, sokkal több szól mellettünk. Mindenekelőtt a Népszava és a baloldal iránt érzett felelősségünk.

140 év kötelezettsége.

Forrás: Németh Péter NÉPSZAVA

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr555112390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása