CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Átverés, megfélemlítés és félrevezetés: az SZTK-ból mi marad?

2013. március 02. 06:59 - csú

Horváth Gyuszival_4.pngA közelmúltban sokat beszéltek a kerületben a szakorvosi Rendelő megmaradásának viszontagságairól. A Csepelen működő ellenzéki pártok szövetsége (DK, MSZP, Szolidaritás) keményen kiállt a közelgő baj elhárításáért. Szórólapokat osztogattak, és egyéni beszélgetéseket folytattak azért, hogy felhívják a lakosság figyelmét a veszélyre. Az akció sikerrel járt! A kerületet irányító Fideszes vezetés meghátrált, és úgy döntött, hogy nem adja át a tulajdonosi jogokat az államnak. (Ez a döntés egyet jelenthetett volna, akár a bezárásával is.) 

Mielőtt azonban örömben törnénk ki érdemes elgondolkodni azon, hogy valójában mennyit is ér a győzelem?

Úgy néz ki ugyanis, hogy a mostani kurzus manipulációs gyakorlata jelenik meg ennek a döntésnek a hátterében is. Mint sokszor máskor, most is megtapasztalhatjuk, hogy átvertek!
A mai vezetők még ellenzéki korukban propagandájuk homlokterébe, a csepeli egészségügy "felvirágoztatását" tették. Ezt a gyakorlatban a "kórház visszaállításával", a járó betegellátás javításával hangoztatták elérni. Az eltelt három évben ezen a területen is éppen az ellenkezője történt annak, amit ígértek.

Mindenki tudja, és látja, hogy a kórház fekvő betegellátóvá alakítása ügyében semmi sem történt. Még azokat a fejlesztéseket sem segítik, amiket korábban kiemelt anyagi és szakmai energia befektetéssel létrehoztak az elődök.
A rehabilitáció Európa szintű szolgáltatásának fejlesztése és támogatása a Fidesz uralom alatt a kerület részéről megállt. Az ott dolgozók áldozatkészsége és kreativitása teszi csak lehetővé, hogy a betegek ellátása a korábbi szinten folytatódhat. Ehhez kerületi segítséget nem kapnak és az együtt érző erkölcsi támogatás is hiányzik.
A krónikus osztály állagmegőrzése, amit az előző kerületi vezetés - elsősorban a csepeli vállalkozások és adakozások bevonásával szervezett- megállt. Az épület kívül, belül erodálódik, a munkahelyi ergonómia, és ebből következően a szakmaiság valamint a hangulat romlik, - és ami a legfontosabb - a sokszor utolsó útjukra készülő emberek méltósága hiányokat szenved.

A járó betegellátásban is gőz erővel folytatódik a visszafejlesztés. Újdonságot csak a vitatott hírű névadó megjelenése jelentett.
Mint láthatjuk, a mai vezetés gondolkodásának homlokterében sok minden megtalálható, de a csepeliek javuló színvonalú ellátásának szolgálata nem! Még akkor sem, ha korábban erről papoltak.
Az elmúlt három évben a tények szomorú tendenciákat tükröznek:
Megszüntetett, illetve csökkentett járó betegellátási szakterületek az alábbiak:

. A nemzetközi hírű diabetológia kapacitását csökkentették. Vezetője, Kerényi doktornő működését visszafogták. A kerületi cukorbetegek szakmai ellátása maroknyi túlterhelt orvos és szakszemélyzet hivatástudatán múlik.

. A kerület lakósságának megelégedésére megszervezett gyermekgyógyászati szakellátást megszüntették, így a pulmonológiai, allergológiai, ortopédiai, orr- fül- gégészeti szakrendeléseket.

. Kora miatt nyugdíjba küldték (bár nem kellett volna és a helyét nem töltötték be) a szájsebész főorvost.

. A korábban meglévő és a nappali ügyelet szakmai feladatait is ellátó belgyógyászati szakrendelést is megszüntették.

. Az egész napos ügyeletet, a nagy nekikészülések ellenére sem vezették be. Így napközbeni betegellátásban ellátatlan időszakok, rések keletkeztek.

. Az onkológia országosan híres rendszerét felbolygatták, a stabil pacientúra kört kétségek közé kergették és a stabil ellátási szolgáltatást meggyengítették valamint átszervezéssel, kiszervezéssel teszik működését kiszámíthatatlanná, lehetetlenné.

. Az utolsó csepp lehet a pohárban, hogy azt a radiológiai ellátást, - amit a nagy igény miatt, korábban három szakorvos sem tudott ellátni - most úgy csökkentik egy főre, hogy az óriási tapasztalatokkal és csepeli kötődéssel rendelkező Székely főorvost elküldik.

Az előző időszakban beszerzett igen drága, korszerű berendezések kapacitása kihasználatlan. A betegek ellátása, szűrése, időben történő betegség-felismerése a korábbiakban elért eredményeket jóval alulmúlja. A népbetegségnek számító mellrák megelőzését szolgáló mammográfiai vizsgálatokat megszüntetik, a rendelkezésre álló gépet valószínűleg használaton kívül helyezik.
A röntgen kapacitásának csökkenése viszont veszélybe sodorja a traumatológiai, és sebészeti ellátást is. Hiába ugyanis az aránylag bő sebészeti kapacitás, ha a képalkotó diagnosztika által képviselt keresztmetszet kicsi. A betegellátás ugyanis, (mint a konvojban közlekedő gépkocsik) mindig a leglassúbbhoz fognak (kénytelenek) igazodni.

. Megjegyzendő, hogy a nyugdíjkorhatárt elért orvosokat van mód tovább foglalkoztatni! Szükség esetén ezzel a lehetőséggel élni lehet (kéne).
(Érthető, hogy annak a polgármesternek és helyettesének, akik ezt az orvos és betegellenes törvényt a parlamentben - tengernyi dolgaik közepette, lányos zavarában- megszavazta, igen nehéz.)

Ezzel szemben, a mai kerületi vezetők még 2010-ben dirrel-dúrral lehetővé tették a díjtalan, HPP (méhnyak rák ellenes) védőoltást.
Ennek bevezetése azért volt felesleges és pazarló, mert az egyéb szűrőrendszerek a megelőzésben sokkal eredményesebbek voltak. Ebből jó pár, tízmilliós közpénz kiadás keletkezett. Egy orvosi szakmát (nőgyógyászat) és egy női korosztályt (15-17 év) előnybe részesítettek, úgy, hogy számtalant hoztak hátrányba azért, hogy önös, álszent politikai céljaikat valóra váltsák.

A fentiek is azt mutatják, hogy egy csatát megnyerni nem jelent sokat ezzel a hamis, öntelt társasággal szemben. A teljes rendszert kell átalakítanunk ahhoz, hogy a járó-beteg szakellátás ismét méltó módon szolgálja a kerület lakosságát.

Az átverés, megfélemlítés és félrevezetés módszere ellen, csak a teljes, gyökeres átalakítás hozhat gyógyírt.
Már elmúlt az az idő amikor valakik ellen kellet fellépni, most már valakikért (betegekért, hozzátartozókért, orvosokért, nővérekért) kell küzdeni minden becsületes jóakaratú embernek.
Csak a teljes politikai változtatás segíthet ahhoz bennünket, hogy normális, kiszámítható módon, nyugodtan élhessünk szűkebb hazánkban, Csepelen is.

Forrás: Horváth Gyula blogja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr185112436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása