CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Újra győzött a Klubrádió! Jogerősen övéké a 92,9 MHz-es frekvencia

2013. április 26. 03:33 - csú

Klubrádiós logo.jpegHADD SZÓLJON! A PERNYERTESSÉG UTÁN EHHEZ MINDEN REMÉNYE MEGVAN AZ ÉVEKIG TARTÓ, ELKÉPESZTŐ  TORTÚRÁT VÉGIGJÁRÓ KLUBRÁDIÓNAK...

A Klubrádiónak ítélte a 92,9 MHz-es budapesti, ingyenes közösségi frekvenciát az Ítélőtábla. Így most két frekvenciája van az adónak, hiszen nemrég a 95,3 MHZ ügyében is jogerős ítélet született, amelyből szintén a médiahatóság kerül ki vesztesen. Azt még nem tudni, hogy a jövőben melyik adón szól majd a Klubrádió, nekik csak az a céljuk, hogy az Infóhoz, a Katolikus-, a Mária-, a Lánchíd és az Európa rádióhoz hasonlóan közösségi adóként, ingyenesen, és minél kevesebb zenével szólhassanak.

Újabb pert nyert a Klubrádió. Helybenhagyta Fővárosi Ítélőtábla az első fokú bíróság döntését és a rádiónak ítélte a 92,9 MHz-es budapesti, ingyenes, közösségi frekvenciát. Az ítélet jogerős. A Fővárosi Ítélőtáblán bonyodalmakkal indult a tárgyalás, a médiahatóság ugyanis halasztást kért az ügyben. Azzal indokolták kérelmüket, hogy a bíróság jogellenesen hozta előbbre a júniusra tervezett tárgyalást. A bíróság ennek nem adott helyt, és ezt követően zárta le az ügyet.

Ez az a hullámhossz, amelyet a Klubrádió nyert el még az előző kormány idején az Országos Rádió és Televízió Testülettől. Az akkori fideszes delegáltak azonnal tiltakoztak, és nyíltan vállalták, hogy ezt a frekvenciát a Katolikus Rádiónak szánták. Szalai Annamária kijelentette: "jött a kakukk, és beletelepedett a fészekbe". Ennek ellenére akkor még senki sem gondolta, hogy pereskedni kell a hullámhosszért, hiszen a Klubrádió győztessé nyilvánításáról szóló határozat a Magyar Közlönyben is megjelent. Igaz, az ORTT már nem írhatta alá a szerződést.
Jött a kormányváltás, az ORTT jogutódja a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, illetve annak testülete, a médiatanács Szalai Annamária irányítása alá került.

Ekkor kezdődött a Klubrádió igazi kálváriája. A testület ugyanis úgy ítélte meg, a Klubrádió nem mondott le a régi frekvenciáról, vagyis arról, amelyen most is szól. A rádió pert indított, és első fokon nyert a 92,9 ügyében. A bíróság kimondta: a médiatanácsnak szerződést kellett volna kötnie a Klubrádióval. A hatóság fellebbezett, ám még mielőtt a másodfokú ítélet megszületett volna, egy tavaly júniusban elfogadott törvénymódosítás garantálta, hogy ne legyen a Klubrádióé a frekvencia. Eszerint arról, hogy a helyi vagy körzeti adó közösségi médiaszolgáltatóként működhessen, kizárólag a médiatanács dönthet, és csak az általa kiírt pályázaton lehet elnyerni a frekvenciát.

Ez a rendelkezés kifejezetten a 92,9-es frekvenciára vonatkozott. A másodfokon eljáró bíróság sem segítette az ügy megoldását, hiszen hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntés egyes részeit, és új eljárásra kötelezte a bíróságot. A megismételt perben újra a Klubrádiónak adtak igazat. Ekkor a médiatanács azért nem kötötte meg a szerződést, mert szerintük törvényt szegtek volna, hisz állításuk szerint az adónak két frekvenciája lett volna. Holott a Klubrádió számtalan alkalommal hangoztatta, hogy amint elnyeri a 92,9-es frekvenciát, lemond a 95,3-asról. A Klubrádió jelenleg a 95,3 MHZ-en szól, ezzel a frekvenciával kapcsolatban nemrég a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hozott a tegnapival egyező ítéletet, mert a médiatanács ezt is el akarta venni tőlük. Az adó a jogerős ítélet után befizette a médiaszolgáltatási díjat, 27,5 millió forint plusz áfát, ez az alapja a szerződéskötésnek. Az aláírásra jövő csütörtökön kerül sor.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatja a döntés után lapunknak azt mondta, miután most két frekvenciájuk van, több lehetőség kínálkozik a megoldásra. Az a célja, hogy az Infóhoz, a Katolikus-, a Mária-, a Lánchíd és az Európa rádióhoz hasonlóan a Klubrádió is hozzájuthasson végre a közösségi, azaz ingyenes frekvencia használatához, amit 2010-ben egyébként már elnyertek. Jelenleg 42 százalék zenét kell szolgáltatniuk, ami sok tartalomvesztességgel jár, és a műsorszolgáltatási díj is magas - mondta. A közösségi frekvenciára korábban 75 százalék beszédtartalmat vállaltak. Mint mondta, reméli, hogy a médiahatóság jogkövető magatartást tanúsít, és teljesíti az ítéletet: a bíróság által létrehozott "polgárjogi szerződést" hatóságivá alakítja a hatályos jogszabályok szerint.

Forrás: Muhari Judit - Népszava.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr455247357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása