CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mondd, te kit (és mit) választanál?

2013. május 06. 11:25 - csú

Érettségi-2013.PNGÉrettségi feladattal üzen a kormány a külföldre vágyó diákoknak?

Márai egy novellája, Berzsenyi és Vörösmarty Napóleon-versének összehasonlítása és az utazás, mint epikai téma – ezek közül kell választaniuk az érettségizőknek. Feladatmegoldások ITT

A kétszintű érettségi bevezetése óta nem a rádióban olvassák fel a tételeket, hanem minden maturáló két tesztfüzetet kap a magyarérettségin. Az első a diákok szövegértését méri fel. Idén A magyar nyelv is és irodalom enciklopédiája egy nyelvészeti tanulmányát kellett elolvasniuk, s ez alapján kilenc kérdésre válaszolniuk. Ebben Gósy Mária az anyanyelv tanulásának a beszéd és a gondolkodás fejlődésére gyakorolt hatását elemzi.

A második tesztsor hasonlít a korábbi magyar érettségikhez, itt három „kifejtős” kérdés közül kell választaniuk a vizsgázóknak. Az egyik Leszek Kolakowski lengyel filozófus gondolatait veszi alapul, amelyben arról értekezik, miért vált az utazás epikai művek gyakori témájává. A vizsgázónak 3-4 mű bemutatása alapján kell kifejtenie véleményét a kérdésben. A második Az árva című Márai Sándor-novella elemzése, a harmadik Berzsenyi Dániel és Vörösmarty Mihály Napóleonról szóló verseinek összehasonlítása volt.

"Nem akarok összeesküvés-elméleteket gyártani, de olyan, mintha a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával a külföldre költözést tervező 18 éveseknek üzentek volna a feladatsor összeállítói" - mondta az eduline-nak az egyik fővárosi középiskola magyar tanára.

A feladatok megoldása ITT ÉRHETŐ EL A LEGGYORSABBAN

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr555284161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása