CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Dobák István: Egy győzelem, amit két napon ünnepelnek

2013. május 08. 19:19 - csú

A II. világháború európai befejezésének napja

Kapituláció.gifEurópa legtöbb országában május 8-án ünneplik a második világháború befejezésének emléknapját. Ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege feltétel nélkül, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió, szövetséges hadereje előtt 1945-ben.

A fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte, mely Európában egyben a BÉKE NAPJA is.

1945. április 25-én az amerikai és a szovjet csapatok találkoztak az Elbánál. Április 30-án a Berlint ostromló szovjet erők elfoglalták a Reichstagot, Hitler öngyilkos lett. Május 8-án a III. Birodalom kapitulált, a német haderő feltétel nélkül letette a fegyvert. Május 8-ról 9-re virradó éjszaka az utolsó harcoló Wehrmacht egységek kapituláltak Prágában, s ezzel véget ért a történelem leggyilkosabb háborúja Európában.

Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és a többi szovjet utódállam a második világháborúban aratott győzelmet május 9-én ünnepli, mivel a Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 8-án írták alá, de az csak közép-európai idő szerint május 8-án 23.01-kor lépett életbe, amikor Moszkvában már május 9-e volt. Ezért a Szovjetunióban hagyományosan mindig május 9-én volt a győzelmi felvonulás és a legtöbb szovjet utódállam megtartotta ezt a hagyományt.

Európai hadszínterein a harcok véget értek, amely milliókat tettek földönfutóvá, országokat és városokat romboltak le és a harcok során közel 60 millió ember vesztette életét, pusztult el értelmetlenül. Európában ezen a napon ért véget a második világháború. A civilizáció győzött a barbarizmus felett, s Európára a faji felsőbb és alsóbbrendűség, földig rombolt városok és kiirtásra ítélt népek szenvedései, borzalmai helyett béke köszöntött.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr655290287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása