CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ma este együtt demonstrál az ellenzék a Győzelem Napja alkalmából

2013. május 09. 13:21 - csú

gyertya-anim_3.gifEgyütt demonstrálnak ma este, a békenapon a demokratikus ellenzék pártjai. 19.30-kor a Széchenyi térről, az MTA székháza elől indul a menet a Duna-parti Cipők emlékműhöz, hogy a II. világháború borzalmaira emlékezzenek és emlékeztessenek.

A menetben ott lesz Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője.  Horváth Csaba mellett beszédet mond az Együtt 2014-PM szövetség nevében Szelényi Zsuzsanna, a DK képviseletében pedig Molnár Csaba ügyvezető alelnök is.

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, fővárosi frakcióvezetője a Népszavának azt mondta, a választásokhoz közeledve különösen fontos, hogy a demokratikus erők közösen tegyenek hitet az antifasizmus és az európai elkötelezettség mellett. Annál is inkább, mert Magyarországon ma is vannak olyan pártok, amelyektől nem állnak messze a nyilas eszmék és amelyek az Európai Uniót elutasítják.

Fáklyás felvonulással emlékeznek holnap este a szocialisták arra, hogy 68 évvel ezelőtt Európában véget ért a II. világháború. Az MSZP fővárosi szervezete immár 6. alkalommal szervezi meg a békenapot, ez alkalommal azonban a megemlékezésre meghívták az Együtt 2014-PM szövetség, a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZDP, a Szövetségben Együtt Magyarországért és a Liberális Párt tagjait is, hogy jelezzék: formálódik a változás szövetsége - mondta lapunknak Horváth Csaba, az ellenzéki párt alelnöke, fővárosi frakcióvezetője. A politikus szerint a választásokhoz közeledve különösen fontos, hogy a demokratikus erők közösen tegyenek hitet az antifasizmus és az európai elkötelezettség mellett.

A budapesti szocialisták ez alkalommal is arra akarják figyelmeztetni a gyűlölet felé kacsintókat, hogy arra nincsen út - jelentette ki az ellenzéki párt alelnöke. A politikus szerint ma olyan emberek vezetik Magyarországot és Budapestet, akik hol egyértelműen, hol összekacsintva a szélsőjobbal hajlamosak nyitottságot mutatni radikális nézetek felé. Olyan emberek vannak hatalmon, akik a nyitottságot, a kulturális és társadalmi sokszínűséget arroganciára és kirekesztésre cserélték és léteznek olyan pártok, amelyektől nem állnak messze a nyilas eszmék és amelyek az uniót elutasítják.

Generációk kellenek ahhoz, hogy a fasizmus okozta sebeket a magyarok kiheverjék - jelentette ki Horváth. Hozzátette: emlékeztetni kell arra a veszteségre, ami akkor az országot érte, annál is inkább, mert sajnos az emberek láthatják, hogy a parlamentben elhangzó rasszista megjegyzéseken a fideszesek gyakran csak mosolyognak. Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint a Zsidó Világkongresszus nem véletlenül hiányolta Orbán Viktor beszédéből a kirekesztés elleni határozott lépéseket. A miniszterelnök nem érzi, hogy az is rasszizmus, antiszemitizmus, amikor úgy fogalmaz: a magyarok lehetőséget biztosítanak a cigányoknak, a zsidóknak, hiszen ennek az országnak a polgárai - legyenek cigányok, zsidók, szlovákok, svábok - mind magyarok.

A politikus szerint a békenap a csendes többségnek szól, akik elutasítják a szélsőségeket és nem akarják, hogy bárki elvágja az országot Európától. Május 9-e Európáé is, azé a közösségé, amelyet együttműködésre, szolidaritásra, nyitottságra, egymás közötti megértésre alapítottak annak idején (ezen a napon, 1950 május 9-én tette közzé nyilatkozatát Robert Schuman egykori francia külügyminiszter az európai összefogásról). Horváth kijelentette, Magyarország elemi érdeke, hogy tudomásul vegye, az unióban különutas politika nem létezik, csak együttműködés, Orbán szabadságharca nem szolgálja a fejlődést.


Ma este 19.30-kor a Széchenyi térről, az MTA székháza elől indul a menet a Duna-parti Cipők emlékműhöz, hogy a II. világháború borzalmaira emlékezzenek és emlékeztessenek. A menetben ott lesz Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője és Horváth Csaba mellett beszédet mond az Együtt 2014-PM szövetség nevében Szelényi Zsuzsanna, a DK képviseletében pedig Molnár Csaba ügyvezető alelnök is.

Fazekas Ágnes

Forrás: Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr125291235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása