CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Magyar matek óra az élet iskolájának 2013-as évfolyamából, vizsga előtt

2013. május 15. 05:57 - csú

Matek-200.jpgSzenzációs írást   kaptunk a postánkba. Bár tele van számtani feladványokkal, megoldásához főként napjaink hajmeresztő eseményeinek ismeretére van szükség. 

"Ha kilenc kályhában öt és fél nap alatt tizenkét köbméter titkosított pályázat ég el — mennyi nap alatt ég el tizenkét kályhában kilenc köbméter titkosított pályázat… Karinthy Frigyes azért tüzelt bükkfával, mert akkor még nem volt ennyi titkosított pályázat. Ha most nem tudjátok a választ, akkor kérdezzétek meg apukát otthon. Figyeljetek, mert tanulságos lesz a jelenet."Ez a példa csak egyetlen feladat azok közül, amelyekkel a következőkben küzdhetnek meg olvasóink. A helyes megfejtők között egy-egy mosolyt sorsolunk ki fődíjként. (Na jó, mindenki megkapja...) Gondoljuk, ezért már érdemes nekigyürkőzni! Kezdjük:

Kedves Gyerekek!

Gyuri bácsi vagyok, az új matektanár. Kis idő kell hozzá, hogy megszokjátok a stílusomat, mert én unortodox módszerrel tanítok. Nem témánkét haladunk, hanem ahogy eszembe jut valami. Olyan mélyen sejtem az összefüggéseket, hogy abból bizony többnyire senki sem ért semmit.

Hinni kell benne! És figyelni. Ha valaki nem figyel, annak hamarosan piros pöttyök lesznek a fején. Akkor pedig Klinghammer bácsi messziről látja, hogy még fizetős helyet sem érdemel az ilyen az egyetemen, nemhogy diákhitelt.
A didaktika és a jövőkép tisztázása után kezdjük a munkát!

Hány csúcsa van egy tetraédernek? És egy kockának? És Magyarországnak? Nem Hungary, nem Ungarn, Magyarország, még ha nehéz is egy kínai gyereknek ezt kimondani. Nem Hargita, nem Lomnic, még csak nem is Kékes, másutt keresd a legmagasabb pontot. Igen Attila Hunor, eltaláltad, Ő az.

De haladjunk! 60 Nemzeti Dohányboltot hány barátunknak tudunk kiosztani, ha egy nyertes legalább két, de legfeljebb öt üzletet kaphat? Tudom, ez példának nehéz, a valóságban sokkal egyszerűbb, hiszen előre tudjuk, hogy kinek mennyi jár. Ne Kubatov- listázz, ne emlegesd az aláírást gyűjtő ívet, se a Nemzeti Konzultációt. Nem onnan tudjuk! Itt azonban elméletben kell a kérdést megválaszolni. Nem kisfiam, a Boráros-téri árusítás nem elmélet, az is ugyanolyan gyakorlat, mint amiről az előbb szó volt.

Arccal a családi gazdaságok felé! A kulturális államtitkár telkén 20 baracskai fogvatartott (rab) 16 nap alatt ás fel egy hektár földet. Ha ezt a miniszterelnök személyesen megtekinti, akkor hány napot lehet megtakarítani? Nem a súlyosbítástól félnek, hanem az együttműködés nemzeti hevülete nő. Nem igaz, hogy az ügyészség ilyet tenne. Dezsőke, apukád téved, amikor a tapasztalataira hivatkozik.

Matek-1.PNGMint tudjuk, megszorítás az utóbbi 3 évben nem volt. Ha ezalatt a gáz ára 30%-kal nőtt, most pedig 10%-kal csökkent, akkor hány százalékos a csökkenés? Hogyne lenne csökkenés, -1,7%-os GDP növekedésről nem hallottál? Mikor akartok a negatív számokkal megismerkedni, ha most nem?

Végül egy klasszikus. Ha kilenc kályhában öt és fél nap alatt tizenkét köbméter titkosított pályázat ég el — mennyi nap alatt ég el tizenkét kályhában kilenc köbméter titkosított pályázat... Karinthy Frigyes azért tüzelt bükkfával, mert akkor még nem volt ennyi titkosított pályázat. Ha most nem tudjátok a választ, akkor kérdezzétek meg apukát otthon. Figyeljetek, mert tanulságos lesz a jelenet.

Házi feladatul –szülői segítséggel – mindenki számítsa ki, mennyit ér a faluja (kerülete, ha ócsai áron számolunk, vegyük 1 négyzetméter árát az egyszerűség kedvéért félmillió forintnak.

Ősz Antal

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr555299815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása