CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Halálos kór fertőz a magyar kórházakban

2013. május 16. 04:44 - csú

Kórház-jel.bmpEgy év alatt két és félszeresére nőtt a súlyos bélfertőzések száma a hazai kórházakban – írja a Népszabadság. A lap szerint 2012-ben már több mint ezren haltak bele a betegségbe.

A kór megfékezése azon is múlhat, hogy mennyire tartják tisztán az illemhelyiségeket. A baktérium ugyanis a piszkos kézről kerül a szájba és onnan a belekbe. Így bárki megkaphatja, aki vécéhasználat után és evés előtt nem mos alaposan kezet, vagy olyan körülmények között eszik vagy iszik, ahol nincs lehetőség az alapvető higiénés szabályok betartására.

Aki megfertőződik, hetekig tünetmentes lehet, és ha ilyen állapotban bekerül a kórházba, pillanatok alatt fertőzhet meg idős, legyengült állapotban lévő embereket. Különösen az olyan helyeken, ahol sokan használnak közös vécét vagy vizesblokkot.

Az nem világos, hogy miért most okoz robbanásszerűen kórházi járványokat a Clostridium difficle nevű baktérium. De a hasmenéssel, súlyosabb esetben vastagbélgyulladással járó kór mind nagyobb gondot jelent a hazai kórházakban.

Szakemberek szerint egyrészt a savlekötő szerek, illetve az antibiotikumok túlzott alkalmazása miatt is fogékonyabb a legyengült emberek szervezete a betegségre, másrészt az egészségügy mind nagyobb pénzhiánya is korlátozhatja az ilyen kórházi járványok megelőzését – írja a lap.

Rácz Jenő, a Magyar Kórház Szövetség leköszönt elnöke a lapnak azt mondta, eddig senki nem számolta össze, hogy a hazai kórházakban átlagosan hány betegre jut egy vécé, de azzal egyetért, hogy ezen a téren volna mit javítani a kórházakban.

Egy két évvel ezelőtti ÁNTSZ-felmérés szerint Magyarországon évente mintegy 90 ezer ember kap el kórházakban olyan fertőzéseket, amelyek mintegy fele elkerülhető lenne alapos kézmosással – emlékeztet a Népszabadság.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr575302041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása