CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bálint Lehelék Radnótija

2013. június 09. 02:46 - csú

Bálint Lehelék-hosszú.PNGFél évszázad kulturális, közösségi munkáját, Csillagtelep meghatározó intézményét ünnepelték nem rég. A Radnóti Miklós Művelődési Ház 1963 óta otthona a közösségi programoknak, az irodalomnak, a filmnek. Az egész napos rendezvénnyel ennek a sokoldalú munkának és – Beretvás Csanád Radnóti-szobrának felavatásával – az intézmény névadójának rótták le tiszteletüket a résztvevők – írja a HÍRKOMP, Csepel és Soroksár új hírportálja.

A HÍRKOMP otthonában kereste fel Bálinth Lehelt, a Radnóti Művelődési Ház korábbi igazgatóját, aki a ház (és a közművelődés) fénykorában, 1969-től 1984-ig vezette ezt az intézményt (is). Dr. Gerő Gáborné, Sprock György és Dr. Kövesi Erzsébet után ő volt a művelődési ház negyedik igazgatója. A hajdani, sashalmi színjátszó fiatalból közművelődési szakember, gyakorlott vezető lett. Az interjúban a volt csepeli intézményvezető mellett megszólal a felesége is, Bálint Lehelné Újszászi Anna, aki 11 éven át a könyvtárat vezette a Radnótiban. Részletek a beszélgetésből:

Bálint Lehel: "– A pesterzsébeti Csili művészeti vezetői székéből érkeztem 1969-ben Csepelre, meglehetősen jó művészeti kapcsolatrendszerrel. A „Radnóti”vezetőjeként sok újdonságot hoztam a kerület kulturális életébe, s a jó munkatársi gárdának is köszönhetően a művelődési ház – amely eredetileg pártháznak készült, ám végül ezt a funkciót kapta – folyamatosan tele volt. A sikeres működés eredményeként néhány év múlva már hat intézmény tartozott irányításom alá: a csepeli Ifjúsági Park (akkor még Vasmunkás térnek hívták a helyszínt), a mellette található Ifjúsági klubház, a Jedlik Gimnázium pincéjében működött középiskolás diákklub, a Csepel Galéria és a Rideg Sándor Művelődési Ház."

Bálint Lehelné Újszászi Anna: "A Radnótiban a Szabó Ervin könyvtár 46. fiókja működött, akkoriban önálló gazdálkodással, és mintegy hatvanezer kötettel. Két és félezer olvasót tartottak nyilván, amely a 15 ezres lakosságú Csillagtelepet tekintve nem volt rossza szám. Igen látogatott, szép könyvtár volt, amely bölcsőjéül szolgált a később nagyra nőtt Csepeli Helytörténeti Gyűjteménynek is...A korabeli újságok a komolyzenei klubra „A legklubb” felsőfokú jelzőt találták ki. Jó előadókat hívtak meg, s mindig kapcsolódtak a Radnóti Miklós Művelődési Ház egyéb programjaihoz. A Radnótiból a Csepeli Munkásotthon könyvtárába vezetett útja. Itt is meghonosította a Radnótiban már kipróbált és bevált nyári olvasótáborokat. A táborok gyermek résztvevői rendszeres könyvtárlátogatókká váltak.

A teljes interjút a HÍRKOMP közli  ITT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr155351570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása