CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Orbán nem a magyar nép! Hazugságok és tények a Tavares-jelentésről

2013. július 06. 06:06 - csú

Orbán-fej-vagyhu-2.PNGFüggetlenség

„Súlyosan sérti és korlátozza Magyarország függetlenségét a Tavares-jelentés. Nem tudjuk elfogadni, hogy az alapszerződést, mely alapján – népszavazással is megerősítve – beléptünk az Európai Unióba, most valaki egyoldalúan felül akarja írni.” (Népszabadság, 2013. július 4.)

Szerintem mindenki tudja, hogy ki mondta a fenti mondatokat. Szerintem mindenki tudja, hogy ez nem igaz. Ezért örömmel olvastam Valki László nemzetközi jogász, egyetemi tanár, az állam- és jogtudományok doktorának véleményét, aki a Népszava július 5-i számában emlékeztetett arra, hogy

„az Európai Unió alapszerződése a 2. cikkben sorolja fel azokat az alapvető értékeket, amelyeken a közösség „alapul” (demokrácia, emberi jogok, jogállamiság). Ez a cikk tűnhetne akár puszta deklarációnak, ám az alapszerződés 7. cikke az értékek védelmében egy eljárást és szankciókat is kilátásba helyez. Magyarán az alapszerződés megállapítja az EU – és így az EP – hatáskörét, és körvonalazza annak jogi és eljárásjogi szabályait is.”

Valki szerint tehát az EP jogszerűen tűzte napirendre és vizsgálta a magyar demokrácia állapotát, nem sértette meg ezzel hazánk nemzeti szuverenitását, nem kötelezte semmire Magyarországot. Ajánlásokat tett, és „egy politikailag semleges testület létrehozását” sürgette.

Egyébként meg éppen a kétharmados Orbán-kormány volt az, aki eddig négyszer, „egyoldalúan” felülírta saját, kétharmados alapszerződését, s többségében ezek a tartalmi módosítások „vágták ki a biztosítékot” az unió parlamenti többségénél.

Rezsicsökkentés

„…az eljárás hátterében a rezsicsökkentés áll, hiszen az EP csak egyes nagyvállalatok érdekében próbál nyomást gyakorolni hazánkra” .(Népszava, 2013. július 5.)

A kormányfő július negyediki, a parlamentben elmondott napirend előtti mondataiból kiemeltek sem tükrözik a valóságot:

1) A Népszava idézi Valki László nemzetközi jogászt, aki szerint az EP 2012. február 16-án „elfogadott állásfoglalásában kérte fel saját állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságát arra, hogy kísérje figyelemmel a Bizottság és az EP ajánlásainak végrehajtását, és készítsen erről jelentést. Ekkor még semmiféle rezsicsökkentésről nem volt szó”

2) A Tavares-jelentés nem is foglalkozik a rezsicsökkentéssel. Ajánlásában, többek között, felhívja a kormányt, hogy maradéktalanul tartsa „tiszteletben a jogállamiságot, a fékek és ellensúlyok” rendszerét, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a véleménynyilvánítás szabadságát, a sajtószabadságot, a vallásszabadságot, a „tulajdonhoz való jog – érvényesülésének biztosítékaira vonatkozó fő” követelményeket stb., stb.

Orbán nem a magyar nép

Végül, álljon itt, megjegyzés nélkül, két idézet, a Népszavából, a július 4-i parlamenti vitából:

Orbán Viktor kormányfő:

„Az elmúlt két nap szomorú tanulsága, hogy egyes magyar politikusok Magyarország ellen fordultak, és azokat erősítik, akik veszélybe akarják sodorni Magyarországot, és el akarják venni a magyar családok pénzét.”

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője:

Maga nem egyenlő a magyar néppel, nem egyenlő Magyarországgal. Amit Európa kritika alá vont, az az ön kormányzása, és annak a pártnak a hatalomgyakorlása, amely visszaél a kétharmados többséggel.”

Szabadságharc

Folyik tehát az értelmetlen, bukásra ítélt szabadságharc, határainkon belül és határainkon kívül, lassan az egész világgal. Szabadságharcos nép vagyunk – állítólag. Eddig még egyet sem nyertünk meg. Ez is csak arra jó, hogy – a választási győzelem érdekében –, a kormányfőt az ország függetlenségéért heroikus küzdelmet folytató megmentőnek láttassa, biztosítsa a szélsőjobboldali szavazók választási győzelemhez szükséges támogatását, elfeledtesse a föld- és a trafikmutyit, a magánnyugdíjak államosítását, majd ellenőrizhetetlen elherdálását, az ország elfogadhatatlan gazdasági állapotát. Jó lenne már egy kis béke, amelyben a munka, a biztonság és a fejlődés eredményeiről és közösen megoldandó feladatairól folyik végre normális, előrevivő párbeszéd. Az Orbán-kormány azonban nem nyerheti meg kilátástalan szabadságharcát, békére meg alkalmatlan. Változásra van szükség. 

V O X

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr635393066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása