CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Eltemetett méltányosság

2013. július 10. 04:44 - csú

Csáki Laci.PNGÚj fogalmat tanulunk: szociális temetés. A benyújtott törvénytervezetet még egyeztetni kell az Európai Unió illetékes szerveivel, de optimális esetben ilyen temetésre 2014 januárjától számíthatnak a rászoruló családok.

A kormány honlapján  megjelent  közlemény szerint a szociális temetés egy új, ingyenes lehetőség, amelyet az elhunyt hozzátartozói kérhetnek az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól. A családnak lehetősége lenne a végtisztességet az önkormányzat által ingyenesen biztosított  temetkezési helyen megadni az elhunytnak. Az állam térítésmentesen szolgáltatná a  temetéshez szükséges kellékeket,  és  átvállalná a gyászolók egyéb költségeit, mint például a holttest szállítását és hűtését vagy urnás temetés esetén a hamvasztást.

„Cserébe”  a rászoruló családtagnak részt kellene venni az előkészületekben (például öltöztetéssel, sírásással) vagy a szertartásban (a koporsó  földbe eresztésével) – e nélkül nem vehető igénybe az ingyenesség. 

Csáki László (képünkön), a Fővárosi Temetkezési Intézet szerződéses,  hivatásos polgári búcsúztatója lapunknak  elmondta:  a helyi önkormányzatnak jelenleg is van kerete a közköltségen való temetésre, s szükség esetén köteles segíteni a rászoruló családon, hozzátartozón, akiknek csak a búcsúztatást kell finanszíroznia. Véleménye szerint a most formálódó  szociális temetési  rendszer a budapestiek zömére  (a tendencia szerint a fővárosi temetések 80–90 százaléka urnás vagy szórásos) nem vonatkozik, inkább  a koporsós, túlnyomórészt vidéki temetéseket érinti majd. A hozzátartozói közreműködés lehetősége több kérdést  is felvet: például külön szakma  a sírásás, nem mindegy,  hogyan és mekkora sírt ásnak a laikus rokonok (vigyázni kell, mert a laza talaj ásás közben  beszakadhat), de problémások  a közegészségügyi  vonatkozások is.

T.

Forrás:  HÍRKOMP

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr755394113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czanti 2013.07.10. 10:47:24

Előfordul , hogy - a közpénzes temetést kérő - hozzátartozók utólag hozzájutnak az elhúnyt - pár hónapig még járó - nyugdíjához , ill. a hátrahagyott ingóságokhoz-, ingatlanokhoz. Ezt nem tartom korrektnek, ezekből a lehetőségekből ki kellene zárni azt aki közpénzen temetteti hozzátartozóját.

hope2 2013.07.13. 15:40:05

Tisztelt czanti! Temetéssel kapcsolatos tanácsokat csak attól fogadok el, akit már sikeresen eltemettek. (Plag: öngyilkosság anekdota)
süti beállítások módosítása