CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rólunk írják – külföldön (1.)

2013. július 17. 03:33 - csú

kukker.jpgA csepeli internetes hírportálokon, a közpénzből fenntartott önkormányzati honlap és a Fidesz közeli hírblog egyoldalú lapszemléi kivételével, nem nagyon szokás a bennünket körülvevő világról, annak hazánkról alkotott véleményéről időről-időre tájékoztatni a magyar olvasókat.  Új sorozatunk célja, szemlézni a Magyarországról megjelent külföldi lapvéleményekből. Igyekszünk a gazdasági- és társadalmi-, politikai élet valamennyi területével kapcsolatos cikkekből válogatni – olvasóink sokoldalú tájékoztatása érdekében.

Spiegel: Magyarország az IMF-nek köszönheti, hogy megmenekült az összeomlástól

     A Spiegel Online német hírportál és Neue Zürcher Zeitung című svájci újság is beszámolót közölt arról, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kezdeményezte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti irodájának bezárását.

Az írás szerint a két fél kapcsolata sohasem volt elég jó, pedig Magyarország az IMF-nek köszönheti, hogy megmenekült az államháztartás összeomlásától. Hozzáteszik, hogy Orbán Viktor hatalomra kerülése óta „az új alkotmány és számos törvény korlátozza a demokráciát, az alkotmánybíróság jogkörét, az igazságszolgáltatás függetlenségét és a sajtó szabadságát.”

     A Neue Zürcher Zeitung tudósítója szerint „Budapest ezzel….újabb nemzetközi szervezetet sért meg…” alátámasztja azokat az aggodalmakat, amelyek szerint Matolcsy „Orbán választási kampányának szekértolója lesz, és nem találta meg a független jegybankelnöki szerepét.” Ráadásul, a svájci újságíró szerint a kirúgással kapcsolatos levél nem is a Világbank elnökének, hanem a „washingtoni járomtól megszabadított közvéleményhez szól”.

(Világgazdaság Online, 2013. július 16.)

WSJ: Magyarországon totális ellenőrzés alá vonhatnak embereket

     A The Wall Street Journal(WSJ) című amerikai üzleti-politikai napilap európai kiadása nemrégiben beszámolt a május végén elfogadott új magyar nemzetbiztonsági törvényről és az azzal kapcsolatban elhangzott belföldi bírálatokról. A lap kitért arra is, hogy „a titkos adatgyűjtéshez immár nincs szükség bírói engedélyre”. Ennek kapcsán megszólaltatta Kim Lane Scheppelét, a princetoni egyetem professzorát, aki szerint demokratikus államokban példátlan, hogy valakinek az életét bármilyen különleges okra való hivatkozási kötelezettség nélkül minden szempontból vizsgálat alá lehessen vonni. „Az új nemzetbiztonsági törvény orwelli világot teremt Magyarországon” – fogalmazott Scheppele. (Világgazdaság Online, 2013. május 27.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr15408938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása