CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A dohánykereskedők kiakadtak a trafikos népszavazás miatt

2013. július 19. 04:24 - csú

Nyitás_1.PNGA Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete  kifogást nyújtott be a Kúriához, mivel jogszerűtlennek tartja annak a népszavazási kezdeményezésnek az elfogadását, amely arra vonatkozik, hogy a trafikok kizárólag dohánytermékeket árusíthassanak.

Az egyesület kilátásba helyezte, hogy a kereskedelmi árrés csökkentését célzó népszavazási kezdeményezés kapcsán is élni fog jogorvoslati lehetőségével.

Az Országos Választási Bizottság június végén hitelesítette azt a népszavazási aláírásgyűjtő ívet, amelyen a következő kérdés szerepel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV törvényt, hogy a dohányboltban csak dohányterméket lehessen forgalmazni?" A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete a trafikosok érdekeit szem előtt tartva kifogással élt a Kúriánál a hitelesített kezdeményezés kapcsán, hiszen az egyesület álláspontja szerint a dohánytermék-kiskereskedelem kizárólagosan az állam hatáskörébe utalt tevékenység, azaz az Alaptörvény által védett tulajdon, így a népszavazási kezdeményezés az Alaptörvény módosítására irányul. Következésképpen e tárgykörben nem kezdeményezhető népszavazás.

Az MDKE azzal indokolja kifogását, hogy a mintegy 5 000 trafik üzemeltetői csak akkor tudják fenntartani üzletüket, ha a dohánytermékek mellett legalább az Európában jellemző trafikárut (hírlap, ital, üdítő) árusíthatják, illetve megmarad a tervezhető nyereséget biztosító árrésük – ellenkező esetben bajba kerülhetnek azok a kis- és középvállalkozások, akik jelentős forrásokat mozgósítottak új üzletük beindításához.

„A rendkívül szűk határidők ellenére július elsején megnyitottak a nemzeti dohányboltok a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., a NAV és a dohánygyárak hatékony munkájának köszönhetően, az újdonsült koncessziós jogosultak pedig büszkék az üzletükre. Fontos, hogy a jelentős költséggel megnyitott nemzeti dohányboltok működőképesek és jövedelmezőek legyenek, hiszen csak így képes felvenni a piac a feketekereskedelem elleni harcot. Egyesületünk álláspontja szerint az újraszabályozott dohánykereskedelem keretein belül az érintett vállalkozások kiszámítható jövedelemhez jutnak, javul a foglalkoztatási helyzet, hiszen legálisan foglalkoztatják munkavállalóikat, valamint számos más vállalkozásnak. például asztalosoknak, fóliásoknak, informatikusoknak, könyvelőknek adnak munkát", mondta el Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének elnöke.

Az MDKE idén is folytatja képzési programját, valamint naprakész információkkal szeretné ellátni a mintegy 5 000 új trafikost. Rendkívül fontosnak tartja az egyesület, hogy a fiatalkorúak védelmét szem előtt tartva minden vonatkozó jogszabályt betartsanak a dohányboltok. „A magyar dohány-kiskereskedői társadalom összefogására van szükség, hiszen az Országos Választási Bizottság trafiktörvénnyel kapcsolatos két eddigi döntése veszélyezteti az éppen csak elindult rendszer célkitűzéseit és eddigi eredményeit”, tette hozzá Lengyel Antal.

Forrás, szerző: Világgazdaság Online

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr895409559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása