CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Devizahitel-kiváltás: a hazudozás, a mutogatás tovább növeli a bajt!

2013. július 30. 05:59 - csú

Orbán-fej-vagyhu-2.PNGLehet mutogatni az ellenzékre, vizsgáló-bizottságosdit játszani, bűnbakokat keresni, „könnyű álmot ígérni”, elterelni a figyelmet a lényegről. A földmutyiról, a trafikmutyiról, a magánnyugdíj pénztárakban felhalmozott milliárdok lenyúlásáról. Leginkább persze a gazdaságról. Arról, hogy évek óta csökkennek a beruházások. …Arról, hogy a növekvő munkanélküliség miatt emberek százezrei vesztették el állásukat… - Az Orbán-kormány legújabb intézkedései után ezt írja most következő elemzésében V O X:

„A Kormány 88/2001.(VI.15.) Korm. rendelete révén 2001. június 16-i kezdettel a korábbi devizakorlátok teljes megszüntetésre kerültek. Ez érintette a belföldi és a külföldi gazdasági és pénzügyi szereplőket, szervezeteket, természetes személyeket”. A 2001. évi XCIII. (2001. VII. 28.), visszamenőleg, 2001. január 1-től, rendezte a devizával, valutával, belföldi fizetőeszközzel, illetve belföldi pénznemre szóló követeléssel végzett jogügyleteket és cselekményeit, az állampapírokkal kapcsolatos lehetőségeit. A 256/2001. (XII. 18.) Korm. rendelet az érintett hitelintézetek feladatait rendezte. (forrás: www.akk.hu)

A törvény bevezetőjében a következő olvasható: „Az Országgyűlés…az Európai Unióhoz való csatlakozásra való felkészülés érdekében törvényt alkot a devizakorlátozások megszüntetéséről,…”

Ezzel nyílt meg az út a devizahitelezés előtt! Még 2001-ben! Az első Fidesz-kormány idején! Már abban az évben 300 milliárdra nőtt a lakossági devizahitel állomány, azonban 2013. áprilisában már 4100 milliárd forint fölött volt. A Magyar Nemzeti Bank harmadik, Fidesz által kinevezett, 2001-2007 közötti elnöke, Járai Zsigmond (1998-2000. december 31. között a Fidesz-kormány pénzügyminisztere) jelentősen hozzájárult növekedéséhez, amikor is a magasan tartott alapkamattal ösztönözte a devizaalapú hitelek felvételét.

Amikor 2010-ben az MSZP átadta az Orbán-kormánynak az ország vezetését, a svájci frank árfolyama „hat hónapja folyamatosan 180 forint körül volt, az ország kockázati felára – úgynevezett CDS pontszáma – pedig 2010 tavaszán 200-250 bázispont körül mozgott”(hvg.hu, 2011. augusztus 18.). A svájci frank ma reggel 297,14 forint. Az ország CDS pontszáma, azaz kockázati felára ez év június végén 300 bázispont körül mozgott. (hvg.hu, 2013. június 24.) 

Ennyit a tényekről. A tényekről, amelyek alátámasztják, a devizahitelezés lehetőségét a Fidesz teremtette meg, és Járai Zsigmond bankelnöki tevékenységének idején kialakított magas banki kamatok is segítették elterjedését. Az tehát, hogy mint mindenért, ezért is a szocialisták, a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány a felelős, tiszta hazugság. Persze az MSZP vezette kormányok felelőssége sem tagadható. Egy biztos, hogy az egymást követő  kormányok és a bankok hibás gazdasági, pénzügyi döntéseinek, negatív hatásai, a 2006-tól bekövetkezett világgazdasági válság miatt, jelentősen felerősödtek. A 2010-ben győztes Orbán-kormány unortodox gazdaságpolitikája azonban „rátett egy lapáttal”. Egy igazi szeneslapáttal. Mindezek eredményeként „ma Magyarország Európa egyik legkiszolgáltatottabb országa”, és „még mindig több mint egymillió ember retteg attól, hogy elveszíti lakását a svájcifrank-adóssága miatt.”(otp.network.hu)

A megoldást nem könnyű megtalálni. A gazdaság jelenlegi állapotának, a bankok teherbíró és hitelezési képességének, továbbá az adósok helyzetének, lehetőségeinek korrekt vizsgálata, figyelembevétele egyaránt fontos követelmény. Politikai kiút azonban nincs. Arról nem is beszélve, hogy az ország gazdasági helyzete sem engedheti meg a választási szempontok előtérbe helyezését.

Lehet mutogatni az ellenzékre, vizsgáló-bizottságosdit játszani, bűnbakokat keresni, „könnyű álmot ígérni”, elterelni a figyelmet a lényegről. A földmutyiról, a trafikmutyiról, a magánnyugdíj pénztárakban felhalmozott milliárdok lenyúlásáról. Leginkább persze a gazdaságról. Arról, hogy évek óta csökkennek a beruházások. Arról, hogy az ország adósságállománya, az ígéret ellenére nem csökken. Arról, hogy a növekvő munkanélküliség miatt emberek százezrei vesztették el állásukat, s kerültek a milliós adósságot felhalmozó devizahitelesek nemigen csökkenő, egyre lecsúszó táborába. Arról, hogy a középosztály lassan kiürül, elszegényedik, s az ország ténylegesen is kettészakad.

A devizahitelezés problémáját az eltelt 12 év kormányai „termelték ki”. Politikai megoldása nemcsak a bankokat, az országot is tönkre teheti. Nem vagyok politikus, nincsenek politikai megérzéseim, mégis azt gondolom, Orbán és a Fidesz, erre készülnek. Azt kívánom magunknak, az országnak, ne legyen igazam.

V O X

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr875431675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása