CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tovarissi! Konyec!?

2013. augusztus 04. 05:59 - csú

Németh Szilárd konyec.PNGUgye emlékszünk még arra a "bizonyos" plakátra, amellyel annak idején az önmagunkkal eltelten kipateroltuk Magyarországról az oroszokat? A vaskos bikanyakra, a tányérsapkára, amivel "hazaküldtük" a katonákat, megszakítottunk szinte minden üzleti kapcsolatot az orosz medvével, amelyik éppen gazdasági és pénzügyi válságban volt. Úgy gondoltuk, nem hitelezünk tovább egy bizonytalan üzleti partnernek. Vagy fizetnek készpénzzel, vagy ne akarjanak tőlünk magyar gyógyszert, bort, ezerszám Ikaruszt, naposcsibét, szabolcsi almát. Ettől nekik nem lett dollárjuk, nekünk meg nem lett - pontosabban: elveszett - a piacunk. Persze az oroszoknak azonnal lett Mercedes buszuk, francia boruk, Bayern aszpirinjük, és sok minden más, ami korábban nem volt, mert akadtak országok, amelyek bíztak a talpra állásukban. Az olajukban, a gázukban. Amit ők most olcsóbban, mi meg drágábban kapunk.

Konyec! - üzentük most az IMF-nek, mert megint öntelt a kormány és a kormányzó párt. A magyar adófizetőkkel kiizzasztatta a "nemzeti együttműködés kormánya" a néhány hónappal korábbi törlesztés fedezetét.Most éppen a "lám függetlenek lettünk" hazugságát próbálják elhitetni.

Ennek szellemében meg is írta a Nemzeti Bank unortodox nézeteiről elhíresült elnöke Christine Lagarde vezérigazgatónak, hogy néhány napon belül visszafizetjük a pénzüket, "oszt' jó napot"! Még talán azt sem tette hozzá a levélben, hogy köszönjük az eddigi segítséget, meg, hogy hajlandóak voltak asszisztálni a magyaros kalapbillegetőshöz, segítettek lenyeletni a piaci szereplőkkel a valójában csak placebo nyugtató pirulát.

Konyec! - mondtuk jó húsz éve az oroszoknak, s most Orbán Viktor a "keleti nyitás" kapcsán Putyin elnöknek hízeleg. Hátha megvennék megint az almánkat, a naposcsibéket, a borunkat, a Kalmopyrinünket. Az Ikaruszokat nem, mert piac híján Széles Gábor azt már tönkretette. Talán adhatnák kicsit olcsóbban, barátibb áron a gázukat, meg az olajukat... Ám az oroszok legfeljebb ígérgetnek, mert azt mégsem illik mondani:tovarissi, nem felejtünk!

A nemzetközi pénzpiaci elemzők szerint az amerikai nemzeti bank visszafogni készül a világban pénzbőséget termelő bankóprést. Akkor, akiknek még marad néhány felesleges dollár a zsebében, ott fogja befektetni, ahol biztonságban tudhatja a pénzét. Ez aligha Magyarország lesz. Ki fog akkor hajadonfőtt, kalapot billegetve-gyűrögetve bekopogtatni Lagarde asszonyhoz?

Konyec... Egyre gyakrabban hallani, hogy a miniszterelnök Brüsszel ellen indított hadjáratának még ki nem mondott célja talán a szakítás előkészítése. "Van élet az unión kívül is", mondta már egyszer. Lehet, hogy már megint készül kimondani azt a bizonyos szót? Ha megteszi, akkor tényleg konyec!

Magyarországnak. Mindannyiunk jövőjének.

Somfai Péter

Forrás: NÉPSZAVA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr365439757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása