CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A trafikokkal a Fidesz és a kormány kifüstöli a kisboltokat

2013. augusztus 13. 03:33 - csú

Trafik-maffia-221.pngA trafikrendszer beüzemelésével együtt a hazai kiskereskedelmi piac teljes átrendeződése indult el. A trafikkoncesszióhoz jutott – több esetben a Fidesz helyi vagy országos vezetéséhez rokoni szálakon kötődő – újdonsült vállalkozók elszívják a forgalmat a trafikkoncesszióval nem rendelkező, hagyományos kisboltoktól. Mint arra az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) már felhívta a figyelmet: a trafikosok közül egyre többen nyitnak a nemzeti trafikjuk mellett élelmiszerboltot.

Másfelől a nagy áruházláncok, a Tesco, a CBA köré is többnyire sikerült egy-egy koncesszióval rendelkező újdonsült trafikost telepíteni. A hazai Auchan áruházaknál Mészáros János fideszes önkormányzati képviselő (a felcsúti polgármester, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, Mészáros Lőrinc testvére), illetve a felcsúti alpolgármester fiának, Mészáros Rolandnak a cégei kaptak lehetőséget.

A kormány által helyzetbe hozott dohányboltok tulajdonosai trafikonként öt számjegyű bevételt is kasszírozhatnak. A jobb helyen lévő nemzeti trafikok tulajdonosai csak a cigarettából félmillió forintos forgalmat és ilyenformán – az időközben kötelezően tíz százalékra emelt árrés miatt – 50 ezer forint árrést szerezhetnek naponta.

A dohánykereskedelem államosításával így – a hazai kisvállalkozások helyzetének javítása helyett – az évek óta zajló piaci koncentráció fokozódik, vagyis az élelmiszer-forgalom mind nagyobb része kerül át a kisebb vállalkozásoktól a nagyobb láncokhoz. Bár a statisztikai hivatalnál egyelőre csak a 2012 végi bolthálózati adatok ismertek, Vámos György, az OKSZ főtitkára szerint nem kétséges, hogy rövidesen több ezer kisvállalkozás fogja lehúzni a rolót, különösen a kistelepüléseken. Korábban a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (Kisosz) berkeiben úgy becsülték: főleg a kistelepüléseken a boltok forgalmának 30-40 százalékát adja a dohány, illetve a cigaretta, így azok a vállalkozások, amelyek elestek ettől a lehetőségtől, kilátástalan helyzetbe kerülnek.

Forrás: Batka Zoltán – Népszabadság – nol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr155456399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása