CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

EGY MECÉNÁS CSEPELRŐL

2013. augusztus 15. 05:59 - csú

Hricsovinyi-Csepelért-Mizik Zsuzsa.pngDR. HRICSOVÍNYI ISTVÁN EMLÉKÉRE

Miként korábban közöltük: a Csepelért díjas dr. Hricsovínyi István csepeli ügyvéd, művészetpártoló, a Hricsovínyi Galéria tulajdonosa, 2013. augusztus 11-én, néhány nappal 72. születésnapja előtt elhunyt. Temetéséről később intézkednek.

A művészetpártoló, a csepelieket ezernyi módón segítő mecénásra egy öt évvel ezelőtti, a Csepel újságban megjelent cikkel emlékezünk. Mucsi Ferenc, a lap munkatársa dr. Hricsovínyi Istvánnal a Csepelért-díj átvétele után készített interjút, amit most a Mizik Zsuzsa fotóriporter által készített portréval együtt, az elhunyt mecénásra emlékezve változtatás nélkül adunk közre:

Dr. Hricsovínyi István Csepelen született, általános iskolába is ide járt, a Jedlikben érettségizett, majd az ELTE-n szerzett jogi diplomát. Az indoklás szerint a kerület érdekében hosszú időn át végzett kultúraközvetítő és -szervező, valamint művészetpártoló és mecénási tevékenységéért tüntette ki a kerületi önkormányzat képviselő-testülete a Csepelért-díjjal. A díjátadást követően beszélgettünk a kitüntetettel.

– Miképpen került kapcsolatba a művészettel?

– Óbudán volt az ügyvédi irodám, ahova rengeteg művész járt, számukra és természetesen a csepeli művészek megjelenésének segítésére létesítettem még 1983-ban az első galériámat. Mivel a rendszerváltás a művészet pártolását nem tette állami feladattá, valakinek mégis támogatnia kellett. Azt pedig nem vállalják sokan. Fordulatot jelentett a 2005. esztendő, amikor az ügyvédi irodámat Csepelre költöztettem, a galériával és a Kibédy-emlékszobával együtt.

– Milyen különlegességet említhet a galéria bemutatói közül?

– Élete utolsó éveit Csepelen töltötte Prokop Péter, aki pap és festő volt egy személyben, és akit barátomnak nevezhettem. Számára három kiállítást rendeztem. Az õ művei különlegesek, egyediek. Egyébként arra mindig ügyeltem, hogy a művészetek vadhajtásai a galéria ajtaján kívül maradjanak, ami nem jelenti a művészetek különböző ágainak mellőzését.

– A galéria üzemeltetésének milyen anyagi háttere van?

– Semmiféle támogatást nem kérek, a család teherbíró képessége jelenti az anyagi hátteret a működtetéshez.

– Jelenleg mi látható a galériában?

– Az egyik legjobban képzett csepeli festő, Muray Róbert kiállítását éppen március 12-én nyitottuk meg. A továbbiakban az ország más tájairól is bemutatkoznak az alkotók a csepelieknek, például Ruttka Ferenc, valamint Pataj  Pál Békéscsabáról. Ez utóbbi nem a véletlen műve, hiszen apai ágon ott vannak a gyökereim.

A  továbbiakban  megtudtuk, hogy fontosnak tartja az alkotások  bemutatását,  megismertetését  és  eljuttatását  a hétköznapi emberek számára. Szervezi,   és   folyamatosan részt vesz a Csepeli Közművelődési Alapítvány munkájában. Mint elkötelezett lokálpatrióta, számos formában segítette és segíti az arra rászorulókat (például szájjal-lábbal festőket), különféle – köztük országos   –   alapítványokat (például   Inkubátor  Alapítvány).  Rendszeres,  jelentős támogatást nyújt a családjuktól elszakított gyermekek részére az S.O.S. Gyermekfalunak. Mecénási tevékenysége több alkotás létrejöttét segítette és segíti elő napjainkban is. Anyagilag hozzájárult testvérvárosunkban, Nagyszalontán, Sinka István szülőhelyén felállított, a költőt megszemélyesítő szobor létrehozásához.

Több  csepeli  intézményben (Csepeli Rendelőintézet, Fasang Árpád Zeneiskola) található meg az általa adományozott képzőművészeti alkotás,  festmény,  grafika.  Számos kerületi gálaműsor összeállításában  az  előadóművészek részvételének biztosításában  tevékenykedik,  részt vesz a jótékony célra szervezett  képzőművészei  aukciók szervezésében és lebonyolításában. Az  említettek  bizonyítják karitatív tevékenységének sokrétűségét, a csepeli emberek iránti önzetlenségét, elkötelezettségét,  megismertetve velük a kortárs művészet értékét és szépségét.

MUCSI FERENC

Fotó: MIZIK ZSUZSA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr65460795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása