CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Beszélgetés Nagy Józseffel, a Munkásotthon jövőjéről

2013. augusztus 16. 19:44 - csú

Csepeli Munkásotthon-529-szóló.png"Nagy József (aki az elmúlt 23 évben a dupla posztot betöltötte) a továbbiakban a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Kuratóriumának elnökeként dolgozik tovább és segíti, támogatja Darvas Ilonát, a kinevezett ügyvezető igazgatót munkájában."

Sok kérdésre választ ad, találgatásokat előz meg a Csepeli Munkásotthonnal kapcsolatos személyi változások után az az interjú, amely ma délután a Bárány Tibor által szerkesztett 21. kerületi Hírhatárban jelent meg. A hírportál írását, amely MUNKÁSOTTHON - ÚJ KORSZAK KÜSZÖBÉN címmel közölt a Hírhatár, változtatás nélkül ismertetjük meg olvasóinkkal: 

A Csepeli Munkásotthon felett fellegek tornyosulnak: az önkormányzat két és fél éve nem ad támogatást az intézménynek és még az állami támogatás elnyerésére irányuló pályázathoz igényelt ajánlást is megtagadták a közművelődési intézménytől. A ház azonban túlélte a nehéz periódust, s remélhetőleg hamarosan kilábal a zivataros helyzetből.

Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a csepeli önkormányzat szeretné bekebelezni az intézményt, s – odaültetett emberei révén – átvenni az intézmény irányítását. Internetes fórumok révén politikai botrányt igyekeztek kreálni céljaik eléréséért. A jelenlegi jogi környezetben azonban senki sincs abban a helyzetben, hogy az alapítvány, vagy a ház élére kívülről, erőszakosan, hatalmi szóval új vezetőt küldjön.

A Csepeli Munkásotthon Alapítvány Kuratóriuma nem szorul rá a külső gyámkodásra: céltudatosan és határozottan tevékenykedve intézi saját ügyeit.

Nagy József, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Kuratóriumának elnöke szerkesztőségünknek elmondta: az idei évre elnyert állami támogatásból az eltelt hét és fél hónapban a Csepeli Munkásotthon egy fillérhez sem juthatott hozzá, így az intézmény pusztán saját bevételeire szorítkozhatott az elmúlt időszakban.

Pedig az illetékes minisztérium tavaly decemberben írásba adta: az elnyert pályázati pénzek felhasználásának nem akadálya, ha az alapítvány alapítói részben, vagy egészben nem azonosíthatóak.

A TEMI ennek ellenére nem folyósította az elnyert pályázati összeget, s mindaddig nem is teszi ezt, amíg a kúrián le nem zárul az alapítói jogokkal kapcsolatos, régen húzódó eljárás.

Az ínséges idők ellenére idén is folytatódtak a ház felújítási munkái: kialakítottak egy számítógépes termet az oktatói munka segítésére, kifestették a színházterem lábazatát, a színpadi folyosón kicseréltek kilenc nyílászárót és rendbe hozták azok környezetét. Az előtér csillogóra csiszolt tardosi vörösmárvány padlózatán azonban továbbra is a festetlen álmennyezet képe tükröződik: a gipszkarton álmennyezet festéséhez meg kell bontani az oldalfali lambériát, s erre eddig nem futotta.

Sőt, a támogatások elmaradása miatt, már-már a ház működőképessége is veszélybe kerülni látszott.

A ház helyzetének rendezése érdekében Nagy József – aki pillanatnyilag még a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Alapítói Okirata értelmében a ház igazgatói és az alapítvány kuratóriumi elnöki posztját is betölti –, a kuratóriummal teljes egyetértésben, szakmai anyag alapján, hosszú tárgyalássorozatot folytatott le az elmúlt időszakban, hogy megtalálják azt a minden szempontból megfelelő embert, aki a ház igazgatói székét elfoglalhatja. E folyamat eredményeként született az a személyi döntés 2013. augusztus 6-án, hogy a kuratórium ügyvezető igazgatónak nevezte ki Darvasi Ilonát.

Az új ügyvezető igazgatót még aznap bemutatták a ház dolgozóinak, s megbeszélték a legfontosabb feladatokat. Az alkalmazottakat megnyugtatták: a Csepeli Munkásotthon eddigi szellemiségével együtt működik tovább, a munkatárasakat megtartják, a ház felújítása folytatódik, s az új ügyvezető igazgató remélhetőleg új forrásokat is tud majd szerezni a ház működtetésére. Megmarad a művelődési házi szerkezet, s a Csepeli Munkásotthon továbbra is az Alapítói Okiratban rögzítettek szerint működik tovább. Megmaradnak a szakkörök, a művészeti együttesek, tovább működik a könyvtár, stb. A Hírkomp című, internetes hírportál és nyomtatásban is megjelenő lap szerkesztősége viszont még áprilisban elköltözött a házból. Már nem bérelnek ott irodát. Továbbra is támogatják azonban a Csepeli Munkásotthont – mint eddig is tették – szakmai cikkeikkel és ingyenesen közölt hirdetésekkel.

A már említett – alapítói jogokkal kapcsolatos – kúriai eljárás most lezárult. A Csepeli Munkásotthon alapítvány most már remélhetőleg hozzájuthat a pályázaton elnyert összeghez. A kúriai döntés birtokában pedig a kuratórium kezdeményezheti az alapítvány Alapítói Okiratának módosítását, azaz az igazgatói és a kuratóriumi elnöki posztok szétválasztását.

Ily módon Nagy József (aki az elmúlt 23 évben a dupla posztot betöltötte) a továbbiakban a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Kuratóriumának elnökeként dolgozik tovább és segíti, támogatja Darvas Ilonát, a kinevezett ügyvezető igazgatót munkájában.

Nagy érték ez a ház, amely a csepelieké, s mindig nyitva van az érdeklődők, a lakók előtt – mondja Nagy József. Azért dolgoztak eddig is és azért tevékenykednek a jövőben is, hogy a közművelődési értékek megmaradjanak.

Sajnos, az elmúlt időszakban több olyan meghatározó személyiség is eltávozott az élők sorából, akik nagy hatással voltak a Csepeli Munkásotthon munkájára. Kovács József operaénekes, Halmi Gábor konferanszié, Vida József koreográfus emlékét megőrizzük. Legfrissebb veszteségünk, dr. Hricsovinyi István ügyvéd, mecénás, galériatulajdonos, akiben a Csepeli Munkásotthon nagy támogatóját is gyászoljuk. E fontos emberek hiánya megrendítő, de szerencsére vannak még sokan, akikre támaszkodhatunk a jövőbeli munkánkban.

– Köszönetet mondok a sorsnak és a csepelieknek – mondta végezetül Nagy József –, hogy itt a Csepeli Munkásotthonban ilyen hosszú ideig dolgozhattam, s ehhez az egészségem, energiám, elszántságom eddig kitartott. Nem felejtem el ezeket az éveket, évtizedeket, sem a nagyszerű embereket, akikkel találkozhattam, sem a fantasztikus programokat, melyeket szerveztünk. Büszke vagyok arra, hogy mindig fontos volt, mi történik itt, ebben a kerület központjában álló, 93 éves intézményben, s mindig hangsúlyos, meghatározó volt, ami a Csepeli Munkásotthonban elhangzott.

A cikk szerzője, forrása: 21. kerületi Hírhatár Online

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr125464038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása