CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

DISZNÓK

2013. szeptember 03. 03:33 - csú

Budai Gyula.PNGVan abban valami báj, ahogy a masszívan jobboldali szimpatizáns sertéstenyésztők most Bajnai Gordont emlegetik példaként Pápa környékén. Nem mintha megszerették volna a „liberális libást”! Mégis az exkormányfőre hivatkozva emelik a puskájuk célkeresztjét az Orbán-kormányra azt követelve: ha az állam nemrég segített a Hajdú-Bét hoppon maradt libatenyésztőinek, akkor közpénzen tessék kártalanítani a gazdákat, akiknek 700 millió forintjuk ragadt benn a Pápai Húsnál. Demonstrációt is szerveztek a sertéstartók az üzem elé, de a molinókra skiccelt jelszavakat valójában nem a menedzsmentnek szánják, hanem a pápai önkormányzatnak és az agártárcának.

Szerintük ugyanis a csődeljárás alatt álló cég többségi tulajdonosa – a város önkormányzata – becsapta őket, amikor a fideszes polgármester személyesen vállalt garanciát arra, hogy minden leadott disznó árát ki fogják fizetni. Nem fizették ki.

A városvezető azzal érvelt, hogy amikor ígért, még nem tudta: üres a cég kasszája. Erre birtokon belül derült fény. Az eset nem csak a városvezetést hozta kellemetlen helyzetbe, hanem a kormányt is: a gazdák ugyanis könnyen hivatkoznak arra, hogy a hajdúsági libatenyésztők több százmillió forintos kártalanítást kaptak amiatt, hogy az egykor csődbe ment Hajdú-Bét nem tudta kifizetni a beszállítóit. 

Könnyebb lenne most Budai Gyuláék dolga, ha kitaláltak volna valami racionális érvet a libások megsegítésére, de ezzel akkoriban nem törődtek, lévén egyetlen dolog járt az eszükben: napirenden tartani a Hajdú-Bét-ügyet, és zárótűz alá venni Bajnait. Most aztán nagy a fejetlenség, nem könnyű azt kommunikálni egy másik élelmiszer-ipari cég csődjekor, hogy a korábbi esetet egyszerűen felejtsük el. Hogy egyáltalán nem lenne disznóság, ha csak a libásoknak járna az állami segítség.

Az agrártárca ezért kármentő akcióba fogott. Körülnéztek a kamrában, és találtak a minisztérium büdzséjében 150 millió átcsoportosítható forintot. Ez ugyan töredéke annak az összegnek, ami az összes károsultnak jár, de a kistermelők száját most be lehet fogni. Ők adják a többséget: a 152 károsultból 122-en vannak, akiknek 2,5 millió forintnál kevesebbel tartoznak. Budai szerint azért ők kapnak most állami segítséget, mert nekik a megélhetésük forog veszélyben. Jó, hogy az államtitkár nem hallotta, miként reagáltak erre azok a családi gazdálkodók, akik több tízmillió forintot buktak a pápai beszállításon.

Arról Budai Gyula hallgatott, hogy a bejelentésével sikerült megosztania a demonstrálókat, az eddig elégedetlenkedő gazdák többsége valószínűleg otthon marad. Pedig az államtitkárnak a többieket sem kellene hergelnie. Idén elindult a nagy dérrel-dúrral beharangozott kormányzati sertésprogram, amellyel néhány éven belül szeretnék megduplázni a hazai sertésállományt. Azok nélkül, akiket most a tárca cserben hagyott, nem lesz könnyű.

Cseri Péter

Forrás: nol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr845488855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása