CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Zátonyra futott az ellenzéki egyeztetés

2013. szeptember 11. 18:10 - csú

Zátonyra futott-2013-09-10.PNGBajnaiékkal még összejött egy fél happy end, a kisebb pártokkal már nem jutott egyezségre a szocialista párt. Minden formációnak saját listája lesz, az MSZP és az Együtt-PM viszont közösen állít jelöltet.

Az előzetes várakozásoknak és híreknek megfelelően alakult az MSZP és a Demokratikus Koalíció közötti együttműködési tárgyalás; a felek pozíciója nem közeledett egymáshoz,  így szövetségkötés nélkül zárták a találkozót.

Előzetesen tudható volt, hogy a két párt elképzelése némiképp eltér egymástól: a jelölti helyek elosztásának aránya, a választási szövetség tartalma mellett érdemi vízválasztó volt Gyurcsány Ferenc személye is, akit a szocialisták sem listán, sem egyéniben nem fogadtak volna el. A DK a keddi találkozóra egy hatpontos javaslatcsomaggal készült, ebben megerősítették szándékukat a közös egyéni és listás jelöltek állításában, és jelezték, hogy a támogatottsági arányoknak megfelelően a szocialisták 75 körzetéből 9-et kérnek: három esélyest, három vélhetően vesztest és három billegő körzetet.

A listás helyek közül minden nyolcadikra jelentettek be igényt, hozzátéve: minden pontban nyitottak az MSZP ettől eltérő ajánlatára is. Gyurcsányék az asztalra tett csomagban kikötötték azt is, hogy a felek szabadon jelölik saját indulóikat, a legjobb listás hely pedig a DK elnökét, azaz a volt miniszterelnököt illeti meg.

A tárgyalás során az MSZP ehhez képest négy körzetet (Marcalit, Mohácsot, Keszthelyt és – az egyelőre még ez Együtt-PM csomagjában lévő – XII. kerületet) ajánlott fel, és egy-egy befutó helyet a közös lista első tíz, illetve első harminc helye között.

Mesterházyék ugyanakkor azt is kikötötték volna, hogy mind a listás, mind pedig az egyéni jelöltek személyéről előzetesen egyeztettek volna, „figyelemmel az Orbán-rendszer leváltásához szükséges szavazatmaximalizálásra, valamint arra a tényre, hogy a Demokratikus Koalíció politikusai 2011-ben távozásukkal az MSZP több helyi és megyei szervezetében máig ható konfliktust okoztak".

Szalay Tamás Lajos

Népszabadság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr605507789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása