CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szabó Szabolcs: A rezsiátverés, mint választási „csodafegyver”

2013. szeptember 26. 05:59 - csú

002-NSZ-indián-269_2.pngA rezsicsökkentésnek nevezett álságos szavazatszerző akció mögé hangos kommunikációs kampányt szervezett az Orbán-Simicska rezsimet kiszolgáló FIDESZ. A múlt héten megtapasztalhattuk ezt Soroksáron és Csepelen is, hiszen voltak „lakossági fórumok”, ráadásul olvashattuk a rendezvényekről készített beszámolókat is. Persze joggal tehetik fel a témában kevésbé járatos polgárok a kérdést: mi a baj azzal, ha csökken a fizetnivaló? Hát akkor nézzük meg pontokba szedve a rezsiátveréssel kapcsolatos problémákat:

  1. Németh Szilárd az állítja, hogy jelentős mértékű rezsicsökkentést hajtottak végre. Tény azonban, hogy 2010-13 között az Orbán kormány alatt jelentősen növekedtek a megélhetés költségei. Egy átlagos háztartásban mintegy 130 ezer forinttal. Javaslom minden hitetlenkedőnek, hogy nézze meg az árakat egy boltban, keresse elő a régi számláit, nézze meg a hiteleinek havi törlesztőrészleteit! Az átverést nagyon jól példázza a lakossági gázárak változása.  2010 után a FIDESZ kivezette a lakossági gázárak támogatását, amit korábban a szolgáltatók automatikusan levontak a fizetendő összegből. Ennek hatására 2010-12 között átlagosan mintegy 20%-kal nőtt a lakossági gáz ára.
  2. Ráadásul korábban e támogatás jövedelemarányosan került megállapításra (tehát az alacsonyabb keresetűek több támogatást kaptak, az átlagos keresetűek kevesebbet, a jobb módúak pedig nem kaptak), ezért az emelkedés a szegényeket érintette a leginkább. 2013-ban tehát mindössze ezt az emelkedést próbálja kompenzálni az Orbán kormány, ráadásul ma már nem a rászorulók kapják a kedvezmény nagyobb részét, hanem a jobb módúak. Ilyen a fideszes szociálpolitika.
  3. A rezsicsökkentéssel párhuzamosan kb. 30 új adót vezettek be, valamint sok esetben emelték az adókulcsokat. Összességében ezek az extra adóterhek sokkal több pénz vesznek ki a zsebünkből, mint amit a rezsiátverés révén nyerünk. Gondoljunk csak a 27%-ra emelt ÁFA-ra, a sárgacsekk-adóra, a chipsadóra, az ebadóra, a mobiltelefon és sms-adóra, a kocsmaadóra stb. Havi szinten legalább a kétszer-háromszor annyit fizetnünk az államnak a megemelt adók révén, mint amit a rezsicsökkentéssel visszaadnak. Olyan apróságokról már nem is beszélve, mint az adófizetők döntő többsége számára hátrányos egykulcsos SZJA bevezetése, vagy épp’ a svájci frank hihetetlen megdrágulása.  Talán még mindenki emlékszik rá, hogy 2010-ben 185 forint volt a svájci frank árfolyama, most pedig 240 forint körül van. A devizaadósok tehát nagyon megszenvedik a Matolcsy féle „gazdaságpolitika csodát”.
  4. Végül felmerül a kérdés, hogy tulajdonképpen ki is finanszírozza a rezsiátverést? Az Orbán-Simicska rezsim nem szeret vele dicsekedni, de jelentős részben ezt is mi magunk fizetjük. Az önkormányzati tulajdonban lévő távfűtő művek például mintegy 50 milliárd forintnyi (4 stadionnyi!) kompenzációt kapnak a központi költségvetésből a kieső bevételeik pótlására. Vagyis a saját adóforintjainkból próbálják megvásárolni a szavazatainkat. A rezsiátverés forrásainak másik részét pedig a szolgáltatókra terhelik. Úgy állítják be e szolgáltatókat, mintha valamiféle kizsákmányoló szervezetek lennének, akik rajtunk élősködnek. Az igazság viszont az, hogy 1989-90-ben a demokrácia és a kapitalizmus mellett döntött az ország (a kettő pedig egymástól elválaszthatatlan), márpedig ahhoz hozzátartozik, hogy ha valaki befekteti a pénzét, akkor azért tisztes hasznos remél. A hangsúly a „tisztes” jelzőn van. A szolgáltatók összességében kevesebb osztalékot vettek ki az ágazatból, mintha magyar állampapírokat vásároltak volna! Bár a KÖZGÉPET kiszolgálók miért is lennének tisztában a tisztességes haszon fogalmával. Ők ezt értelmezni sem tudják. Tehát a hatósági árak alkalmazása fontosak a közszolgáltatások esetében, hiszen nem elfogadható a valóságtól elrugaszkodott áremelkedések érvényesítése. Azonban az nem tisztességes, ha nem hagyjuk a vállalkozóknak, hogy kitermelhessék a befektetett tőkéjüket. Ki fog ezek után fejleszteni az ágazatban? Ki fog erőműveket építeni? Ki fogja karbantartani a vezetékhálózatot? A vállalkozók kedvét ettől már elvette a FIDESZ, az államnak pedig nincs erre pénze. Venezuelában konkrétan ezért omlott össze az áramellátás. Ezt szeretnénk Magyarországon is?

Zárásként pedig arra a fideszes állításra szeretnék reagálni, mely szerint az Együtt 2014-PM a rezsiköltségek növelését szorgalmazza. Tisztelettel jelzem, hogy mi a hosszú távú és fenntartható csökkentésben vagyunk érdekeltek. Győzelmünket követően olyan programot indítunk, mely révén a lakások hőszigetelésével, valamint fűtési rendszerük korszerűsítésével valódi rezsicsökkent érhetünk majd el. A FIDESZ-nek sokkal inkább azzal a sok ezer milliárd forinttal kellene elszámolnia, amit elvett tőlünk a nyugdíjpénztári megtakarításaink bekebelezésével, amit közbeszerzés címén odaadott a KÖZGÉP-nek, amit a trafikmutyival elkommunizált, amit a Takarékbank államosításával elvett a tulajdonosoktól, amit a botrányos földbérleti pályázatokkal saját haverjainak juttatott (lásd például Mészáros Lőrincet és családját). Hát ezért átverés ez az egész, mert eltereli az emberek figyelmét a valóságról.

Tessék végre felébredni, és rácsodálkozni a valóságra!

Szabó Szabolcs

vk. vezető, Együtt 2014

https://www.facebook.com/szaboszabolcs.e2014

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr135533753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása