CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Sok nyugdíjas nyomorog, más időseket pedig megaláztak

2013. október 07. 03:33 - csú

Álmodik a nyomor-Ady.PNGA rendszerváltás óta nem volt olyan nehéz nyugdíjasnak lenni Magyarországon, mint ma - egyebek mellett így fogalmazott közös közleményében Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője és Korózs Lajos szocialista szakpolitikus. Szerintük a legtöbb idős ember bizonytalanságban él, sokan már nyomorognak, arról kell dönteniük, hogy esznek, rezsit fizetnek, vagy a gyógyszereiket váltják ki.

Felidézték az Orbán-kormány időseket érintő intézkedéseit: felülírták a szocialista kormány idején bevezetett nyugdíjszámítási módszert, megszüntették a korhatár előtti nyugdíjakat, a meglévő ellátásokat átnevezték, és elvették a szolgálati nyugdíjakat. Bevezette a kabinet a kényszernyugdíjazást a bírói karban, az oktatásban és az egészségügyben. Több százezer embert fosztott meg jogosan szerzett juttatásától - sorolta Mesterházy Attila és Korózs Lajos.

Ugyanakkor megjegyezték: ha az MSZP kormányra kerül, kialakítják a korhatár előtti nyugdíjak rendszerét, biztosítják a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét. "A Fidesz embertelen szociális temetése helyett kegyeleti támogatást adunk", a 65 év felettiek újra teljesen ingyen utazhatnak, és újra partnerként kezelik az időseket - tették hozzá az ellenzéki politikusok.

Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője eközben arról beszélt, hogy a Fidesz megtartotta a nyugdíjasoknak tett ígéreteit, és akár konfliktusokat is vállalt, jogszabályokat írt át és "összeveszett a fél világgal" a rezsicsökkentés érdekében. A Fidesz filozófiája, hogy emelni kell a nyugdíjak vásárlóerejét - mondta hozzátéve, hogy az infláció az 1970-es évek óta nem volt ilyen alacsony. Arról is beszélt, hogy a Fidesz-kormány megszüntette a korábbi nyugdíjrendszer igazságtalanságait azzal, hogy megvonták a korkedvezményt azoktól az "életerős, negyvenegynéhány éves fiatalemberektől", korábbi rendvédelmi dolgozóktól, akik tudnak dolgozni, de lehetővé tették, hogy a nők 40 évnyi munka után nyugdíjba mehessenek. Ezzel a lehetőséggel eddig 108 ezren éltek.

Arról azonban nem beszélt a szóvivő, hogy a mesterségesen leszorított infláció hosszú távon fenntarthatatlan, és mivel szinte kizárólag a rezsicsökkentésnek köszönhető, az idősek nem sokat érzékelnek belőle. Az élelmiszerek és a gyógyszerek ára, vagyis azok a termékek, amelyekre ők a legtöbbet költenek, infláció fölötti mértékben emelkedtek. Azt sem említette meg Hoppál Péter, hogy emiatt nem lesz novemberben visszamenőleges nyugdíjemelés, és januárban újabb meglepetés érheti az időseket: nagyon kis mértékben emelkedik majd az ellátásuk. A korkedvezmény megszüntetésekor visszamenőleges, szerzett jogot vettek el azoktól is, akik egészségükre kiemelten veszélyes munkakörben dolgoztak. A visszavezényelt "életerős" fiatalembereknek pedig hiába ígértek munkát, nem tudják őket foglalkoztatni. Nem szólt a rokkantnyugdíjasokról sem, akiket bűnbaknak és csalónak kiáltottak ki kizáróag azért, hogy 117 milliár forintot spóroljanak rajtuk.

Muhari Judit
Forrás: Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr985554471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása