CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szobrot állítottak Horn Gyulának az MSZP-székházban

2013. október 12. 14:03 - csú

Horn-szobor az MSZP-székházban.PNGFelavatták Horn Gyula néhai miniszterelnök-pártelnök mellszobrát az MSZP budapesti székházának aulájában szombaton.

Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke azt mondta: Horn Gyula azon kevés magyar államférfi egyike volt, aki beírta nevét az európai és a világtörténelembe, pragmatizmusával, éleslátásával, tisztességével hozzájárult a demokratikus átmenethez.

1990-ben egy történelmi vereség után vette át az MSZP irányítását, de négy év alatt újjászervezte és kormányzó erővé tette a szocialista pártot, amely 1994-ben abszolút többséget szerzett az Országgyűlésben – emelte ki Mesterházy Attila.

A pártelnök méltatta Horn Gyula kormányfői érdemeit Magyarország európai uniós és NATO-csatlakozásának előkészítésében, illetve az ország fejlődését megalapozó gazdasági stabilizációban.

Horn Gyula sosem felejtette el, hogy a baloldal feladata az elesettek, a „kisemberek" védelme, ez egyik legfontosabb politikai hagyatéka – tette hozzá.

Mesterházy Attila – akinek első munkahelye Horn Gyula miniszterelnöki kabinetirodája volt – elmondta, munkafegyelmet, a választók tiszteletét és a fontos kérdések közötti rangsorolás képességét tanulta meg a korábbi pártelnöktől.

Botka László, az MSZP választmányi elnöke a szoboravatón – amelyen a néhai kormányfő özvegye, fia és unokái is részt vettek – arról beszélt: bár több mint kétharmados parlamenti többség állt mögötte, Horn Gyula a jelenlegi kormánnyal ellentétben nem módosította az alkotmányt, nem bontotta le a hatalmát korlátozó ellensúlyokat.

Tudomásul vette az 1998-as választási vereséget, nem támadta a győzteseket, nem keresett bűnbakot, és sokkal jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette, és amilyenben ma van – mondta.

Botka László hozzátette, hogy a szocialista politikusok egyik legfontosabb törekvése méltónak lenni Horn Gyula emlékéhez – írja az MTI.

Kocsis András Horn Gyulát ábrázoló szobrának avatásán az is elhangzott, hogy szombattól a néhai kormányfő-pártelnök nevét viseli az MSZP Jókai utcai székházának központi tanácsterme.

Egy hete a Somogy megyei Marcaliban állították szobrot Horn Gyulának.

Horn Gyula 1994 és 1998 között volt miniszterelnök, 1990 és 1998 között az MSZP elnöke. Idén június 19-én hunyt el hosszú betegség után; 81 éves volt.

A szoboravató után elkezdődött az MSZP választmányának zárt ülése, amelyen a választási programról, az országgyűlési és az európai parlamenti listáról döntenek.

Forrás: 168 óra

Fotó: Koszticsák Szilárd - MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr285565027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása