CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Közmunkások felvétele Csepelen

2013. október 19. 05:05 - csú

Felkiáltó_1.jpgA  jelentkezők a csepeli munkaügyi kirendeltséget (Mansfeld Péter utca. 1., Korábban Bajáki Ferenc utca), illetve a Csepeli Városgazda irodáját (Katona József utca 62-64.) kereshetik fel. A közmunkásoknak alapvetően segédmunkát ajánlanak fel, főként közterületen dolgozhatnak. Ősszel parkgondozást, télen hóeltakarítást, síkosságmentesítést végezhetnek. Kisebb számban betanított munkákra van lehetőség, néhány esetben pedig irodai munkára is vesznek fel jelentkezőket.

          A közmunkások napi 6 órát dolgoznak. A szakképzetlenek munkabére havonta 56. 625, a szakképzetteké 72. 600 forint. Részletek:

          Csepelen 477 közmunkást vesznek fel a téli közfoglalkoztatási program keretében, amely november 1-től 2014. április 30-ig tart. A közfoglalkoztatási programban országosan 200 ezer munkavállalót alkalmaznak, s közülük mintegy 100 ezer dolgozót küldenek el különféle képzésekre. Csepelen az az elvárás, hogy a közmunkások legalább 80 százaléka részt vegyen képzésen.

          A kormány a szociális segélyezés átalakításának részeként bevezette a közfoglalkoztatás új rendszerét, amelynek célja, hogy a segély helyett munkalehetőséget adjon azoknak az embereknek, akiknek nincs egyéb munkalehetősége.

          A program része a jelentkezők képzése, melynek célja, hogy javítsa a közfoglalkoztatottaknak a munkaerő-piacon történő elhelyezkedési esélyét. A téli közfoglalkoztatást kiegészítő képzési program öt pillérre épül, ennek megfelelően ötféle tanfolyamot indítanak. Az első az alapkompetenciákat biztosító képzés, a második az alapfokú iskolai végzettség (7-8. osztály) megszerzésére irányuló képzés, a harmadik OKJ-s képzés, a negyedik akkreditációs tanúsítvánnyal rendelkező képzés, az ötödik hatósági jellegű képzés. A képzéseket december 1-je és 2014. március 31-e között tartják meg, az egyes tanfolyamok óraszáma maximum 300-400 lehet.

          Országosan 497 ezer regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, közülük 100 ezer ember képzése lehetséges. A képzést az Európai Unió támogatja.

          Werner Péter, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy Csepelen összesen csaknem 480 közmunkásnak tudnak munkát adni, ebből 360 ember az, akiket a Csepeli Városgazda alkalmaz a most meghirdetett program keretében. A többiek a kerület különféle intézményeinél, például az önkormányzatnál végeznek munkát.

           A téli közfoglalkoztatási programra való jelentkezés feltételei között szerepel, hogy az illető csepeli lakos és regisztrált munkanélküli legyen. Elvárás, hogy a programban résztvevők maguk szorgalmazzák a képzésben való részvételt. Csepelen az a cél, hogy a közmunkások legalább 80 százaléka beiratkozzék egy számára megfelelő tanfolyamra. A képzéseket nem Csepelen tartják, hanem a főváros egy másik kerületében. Az oktatás naponta 4 óra elfoglaltságot jelent. Aki igazolatlanul távol marad, kizárják a programból. A képzés időtartama alatt a közmunkások havonta bruttó 56.625 forintot kapnak.

          A programra jelentkezők a csepeli munkaügyi kirendeltséget (Mansfeld Péter u. 1.), illetve a Csepeli Városgazda irodáját (Katona József u. 62-64.) kereshetik fel. A közmunkásoknak alapvetően segédmunkákat ajánlanak fel, főként közterületen dolgozhatnak. Ősszel parkgondozást, télen hóeltakarítást, síkosságmentesítést végezhetnek. Kisebb számban betanított munkákra van lehetőség, néhány esetben pedig irodai munkára is vesznek fel jelentkezőket.

          A közmunkások napi 6 órát dolgoznak. A szakképzetlenek munkabére havonta 56. 625, a szakképzetteké 72. 600 forint.

Cs. A.

Forrás: csepel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr65583657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása