CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Koncz Zsuzsa Tündérországa a Sárkányok földjén, ahol Rohan az idő...

2013. november 09. 04:24 - csú

Koncz Zsuzsa - Tündérország.PNGHárom év elteltével Koncz Zsuzsa Tündérország címmel új – a stúdióalbumok sorában a 38. – lemezzel jelentkezik, és a jövő évi jubileumi nagy koncertjére készül. Az új albummal folytatódik a Koncz Zsuzsa-életmű, de úgy tűnik föl, igen fontos, szövegében és hangzásában is kivételes, olykor szélsőséges album született.

          „Még sosem fordult velem elő, hogy ilyen gyorsan – nagyjából egy hónap alatt – összegyűljék egy egész lemeznyi anyag. Lassan és kétségek között indultunk, de egyre nagyobb lett a lendület és a felvételeket már szinte eufóriában fejeztük be” – mondja Koncz Zsuzsa.

             Az új albummal folytatódik a Koncz Zsuzsa-életmű, de úgy tűnik föl, igen fontos, szövegében és hangzásában is kivételes, olykor szélsőséges album született.

            „Azon kaptam rajta magam, hogy amiként halad az idő, és a körülöttem kavargó világ radikalizálódik, én is élesebben fogalmazok. Néhány évvel ezelőtt még féltem Tóth Krisztina Repülő című nagyon szép, mély, drámai versétől, de valószínű, József Attila Világosítsd föl című költeménye is csak a privát lelkemhez szólt. Mostanra lettem kész arra, hogy elénekeljem mindkettőt” – nyilatkozta új lemezéről az énekesnő.

            A dinamikus, modern, lírai, vagy épp balladisztikus dalok verseitJózsef Attila, Tóth Krisztina, Bródy János és Müller Péter Sziámi írták, a zenéket Tolcsvay László, Illés Lajos, Maróthy Zoltán és Gerendás Péter szerezték, Závodi Gábor két dalt, Bornai Tibor és Lerch István pedig egy-egy számot zeneszerző-szövegíróként is jegyez az albumon. A lemez külön érdekessége, hogy két, eddig nem publikált Bódi László Cipő-dalt is elénekel rajta Koncz Zsuzsa.

           „Tudtam, hogy ezt a két dalt, amely Cipőtől nálam maradt – inkább előbb, mint utóbb – el kell juttatnom az igazi címzettekhez, a közönséghez. Nehéz, felelős örökség ez nekem, külön köszönöm Závodi Gábor és Bródy János önzetlen segítségét, melyet a megvalósításhoz nyújtottak” – mondta Koncz Zsuzsa.

          A sárkányok földjén című új dalhoz egy három és fél perces rádiós verzió is készült. Ugyanehhez a dalhoz rövid klip is tartozik. Még idén elkészül az új album címadó dalának klipje is.

                                                             

A Tündérország című album dalainak listája:

1. Tündérország (Maróthy Zoltán – Bródy János; 2.  Század utca 21. (Závodi Gábor); 3. Repülő (Bódi László Cipő – Tóth Krisztina); 4. Nyáréjszakán a 67-es úton (Bródy János); 5. Forgószél (Tolcsvay László – Müller Péter Sziámi); 6. Így volt szép (Gerendás Péter – Bródy János); 7. A sárkányok földjén (Závodi Gábor); 8. Jó lenne még (Lerch István); 9. Ébredj fel! (Bornai Tibor); 10. Világosítsd föl (Bródy János –József Attila); 11. Lehetett volna (Illés Lajos – Bródy János); + Áárad a szeretet (Bódi László Cipő – Müller Péter Sziámi).

                                                         

koncz zsuzsa_2014_arena.pngA Tündérország című album megjelenését követően Koncz Zsuzsa – a hazai énekesnők körében egyedülállóan – kilenc elsöprő erejű sportcsarnokbeli koncert után, tizedszer is az Aréna színpadára lép jövő március 14-én. A példátlan pályafutáshoz méltó 10. jubileumi nagy koncert fellépő vendége lesz a többi között Bródy János, Szörényi Levente és Tolcsvay László.

           Az 1962-i Ki mit tud?-on kezdődött: Koncz Zsuzsát és gimnáziumi osztálytársát, Gergely Ágit az egész ország megismerte és a szívébe zárta. Azt azonban senki sem gondolta, hogy az egyik „Gézengúz” 2014-ben, 38 albummal a tarsolyában a 10. jubileumi nagy koncertjére készül majd a sportarénában.

            A fél évszázaddal ezelőtti vetélkedő után Koncz Zsuzsa a nagy generáció sztárzenekaraival énekelt; előbb az Omegával, majd az Illéssel és rövid időre csatlakozott a Metróhoz is. Főleg egyetemi klubokban tartották a bulikat, a fiatalok körében zajos sikereket arattak, miközben az életre is készültek; mérnöki, orvosi vagy közgazdasági tanulmányokat folytattak, a közös zenélések máig tartó baráti és munkakapcsolatokat eredményeztek.

           Ez volt az ártatlanság kora, az „igazi szép idő”, amiről a később híressé vált dal is szól: „64-ben épp hogy elindultunk / 64 nyarán még csak álmodtunk...”

            Koncz Zsuzsa számára – anélkül, hogy ezt különösebben ambicionálta volna, hiszen ő a jogi egyetemre járt – az Illés-zenekarral felvett, Rohan az idő című dal hozta meg a „nagy áttörést”. Szörényi Levente szerzeménye (a szövegíró S. Nagy István) a magyar nyelvű rockzene első felvétele lett. A korong minden eladási rekordot megdöntött, és ezzel megnyitotta a hazai hanglemezipar új korszakát.

         Koncz Zsuzsa Bródy János szövegeiben megtalálta azt, ami számára igazán izgalmas volt: a zene segítségével elmondani mindazt, ami a világban érdekelte. A politikai szigor, az alkalmi cenzúra sem fogott ki rajta, ha Bródy szövegei nemkívánatosak voltak, verseket énekelt; Arany Jánostól József Attilán át Kányádi Sándorig, Bródy János zenéjével is. A sikeres verslemezek is bizonyítják, a kedvenceket nem lehet elzárni a közönségüktől.

            A 80-as évektől kezdve Koncz Zsuzsa dalszerzőinek népes társasága egyre bővült: Bródy János és Tolcsvay László mellett Bódi László Cipő, Lerch István, Bornai Tibor, Gerendás Péter, Závodi Gábor is beállt a sorba. A szövegírók, költők között megjelent a fiatal generáció: Tóth Krisztina és Karafiáth Orsolya is.

           Rengeteg, sokak által szeretett dal fonódik össze Koncz Zsuzsa nevével, a Ha én rózsa volnék-tól az Ég és föld között, a Jöjj, kedvesem és a Valaki kell, hogy szeressen-en át a Miért hagytuk, hogy így legyen-ig.

            A 10. jubileumi nagykoncert a magyar zene és a 2014. év egyik legfontosabb könnyűzenei eseménye.

                                        

Forrás: Infovilág

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr995620042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása