CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Gázzal fűt? Fontos változás a kötelező felülvizsgálatban

2013. november 19. 02:02 - csú

Gázszerelés.PNGA Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jegyezte rendelet szerint az egyetemes szolgáltatásban részt vevő (többnyire lakossági) fogyasztó a csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés (a gázfelhasználó technológia=ipari vagy mezőgazdasági gázfogyasztó készülék kivételével) műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az időszakos gázmérő hitelesítéssel összefüggő gázmérőcserével egyidejűleg köteles elvégeztetni.

Mégsem kötelező elvégeztetni

Amennyiben azonban az ingatlantulajdonos a gázmérőcseréjének dátumához képest tíz évnél nem régebbi jegyzőkönyvvel igazolja a műszaki-biztonsági felülvizsgálat elvégeztetésének tényét, nem köteles a soron következő gázmérőcseréjével egyszerre elvégeztetni a felülvizsgálatot - és erről a csere napja előtt a szolgáltatót is tájékoztatnia kell.

Az új rendelet differenciál az egyetemes és nem egyetemes szolgáltatásban ellátott fogyasztók között. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztónak, pontosabban az ingatlan tulajdonosának a felhasználói berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az üzembehelyezést - 2012. szeptember 1-jét megelőzően üzembe helyezett berendezés esetében az első műszaki-biztonsági felülvizsgálatot követően öt évvel, és azt követően ötévente; a csatlakozóvezeték esetében tíz évvel, illetve tízévente kell elvégeztetnie.

Nem újdonság, hogy a felülvizsgálatról az azt végző szerelőnek jegyzőkönyvet kell készítenie, amelynek egy-egy példányát az ingatlantulajdonosnak, illetve a gázszolgáltatónak el kell juttatnia. Ha a szerelő élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetet észlel, a jegyzőkönyvi rögzítés mellett haladéktalanul értesítenie kell a gázszolgáltatót is.

Amennyiben valamely egyetemes (jellemzően lakossági) felhasználónak ősöreg, 1981 előtt beüzemelt berendezése van, erről még idén, tehát 2013. december 31. előtt bejelentést kell tennie a szolgáltatónál, amellyel egyúttal az első műszaki-biztonsági felülvizsgálat elvégzését is meg kell rendelnie. Egyéb esetben 2014. szeptember 30-ig kötelező elvégeztetni és elvégezni a vizsgálatot, a hibákat pedig 2015. szeptember 30-ig kell kijavíttatni.

 

Új elem a társasházi szabályozás

A társasház a földgázelosztói engedélyestől a társasházra vonatkozó használatbavételi engedély jogerőre emelkedésétől számított tíz éven belül, vagy amennyiben ebben az időszakban a csatlakozóvezeték cseréjére sor került, a cserét követő tíz éven belül, majd ezt követően tízévente rendszeresen köteles megrendelni a csatlakozóvezeték felülvizsgálatát. A társasházban található helyiségekben üzembe helyezett berendezések felülvizsgálatát a csatlakozóvezetékek esedékes felülvizsgálatával egyidejűleg kell elvégeztetni. Az elosztói engedélyesnek a bejelentéstől számított egy éven belül kell elvégeztetnie a vizsgálatot engedéllyel rendelkező gázszerelővel.

A 2005. november elseje előtt jogerőre emelkedett használatbavételi engedéllyel rendelkező társasház 2015. október 31-ig köteles megrendelni a csatlakozóvezeték felülvizsgálatát. Ha a közösség a felülvizsgálatról készült, a mérőcsere dátumához képest tíz évnél nem régebbi jegyzőkönnyvel igazolja a felülvizsgálat elvégeztetésének tényét, nem köteles 2015-ig megrendelni az újbóli felülvizsgálatot.

Nem egyetemes szolgáltatásban részesülő gázfogyasztónak 1981 előtt beüzemelt berendezés és csatlakozóvezeték esetében 2015. december 31-ig kell elvégeztetnie az első vizsgálatot, 1981 és 1993 közötti berendezés és csatlakozóvezeték esetében 2016. év végéig, 1994 és 2003 közötti beüzemelés esetében a határidő 2017. december 31. A később beüzemelt, illetve az ugyan előbb üzembe állított, ám 2003 után felülvizsgált berendezések és csatlakozóvezetékek esetében 2018. december 31. az első vizsgálat határideje. (napi.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr855643225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása