CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Patkányok Csepelen is

2014. január 13. 04:44 - csú

Gázmester.PNGBudapesten a kőbányai kínai piacon, a Csepeli Szabadkikötő környékén, a Soroksári út elhagyatott gyártelepein, valamint a nagy kamionlerakodó helyeken és a pályaudvarokon fordulnak elő patkányok, de a rendszeres irtás miatt a fővárosban nem szaporodnak el a rágcsálók.

Az utóbbi időben városi legendaként elterjedt a hír: több évtized után ismét ellepték a patkányok Budapest csatornáit és kertvárosi részeit.

A Bors azt írja, a magyar főváros már negyven éve nagyon jó helyzetben van patkánymentesítés szempontjából, mert az 1972-es, világviszonylatban egyedülálló irtásnak, valamint az azóta is fennálló ellenőrzésnek és állapotfenntartásnak köszönhetően legfeljebb egyedi esetekről lehet szó.

Bajomi Dániel, a főváros patkánymentesítéséért felelős Bábolna Bio Kft. igazgatója a lapnak elmondta, Budapesten a kőbányai kínai piac, a csepeli szabadkikötő környéke, a Soroksári út mára elhagyatottá vált gyártelepei, valamint a nagy kamionlerakodó helyek és a pályaudvarok jelenthetnek gócpontot, de a rendszeres irtás itt is megelőzi vagy azonnal megszünteti a bajt.

Elmondása szerint Budapesten is a vándorpatkányok jelentik a legfőbb veszélyforrást. Ezek az állatok 30-40 fős, jól szervezett nagycsaládokban élnek, és a nevükből adódóan akár napi több száz métert is képesek bejárni táplálékért. A kolóniákat egy domináns hím irányítja, a fiatalabb patkányok előkós­tolóként szimatolják körbe a környéket.

Éppen ezért fontos, hogy a patkányirtó szerek ne azonnal, hanem csak több nap elteltével hassanak, így az amúgy meglepően intelligens állatok nem érzik meg az összefüggést az elhullás és a „lakoma” között.

Bajomi Dániel hozzátette, a csalikat csakis speciális szerkezetben szabad kihelyezni, hiszen a kutyákra, macskákra, vidéken pedig a sertésekre is veszélyt jelenthetnek a szerek. Aki azonban patkányt észlel, feltétlenül keresse meg a szakembereket.

Forrás: Bors és HVG.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr285754775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása