CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A rezsicsökkentés mellékhatásai, gázos milliárdok furcsa landolása

2014. január 29. 04:24 - csú

Rezsicsökkentős kép.PNG
TUDJA, HOGY....

> az OECD szerint tovább romlott a magyar helyzet? A Gazdasági, Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legutóbbi országértékelése szerint a régiós átlagnál sokkal gyengébb a magyar potenciális növekedés. Magasak a szabályozói terhek és a kiszámíthatatlanság, a kormány pedig ezerféleképpen torzítja a piacot, ezért nagyon alacsony a beruházási ráta, gyengült a versenybarát szabályozás. Romlott az intézmények minősége is a tavalyi felmérés óta. A rezsicsökkentés több módon árt a magyar versenyképességnek...

...csökkenti az energiahatékonyság kialakítása felé ható ösztönzőket, és az árakat is torzítja. A válságadók különösen sokat ártottak az ország befektetői megítélésének. Magyarországon a legmagasabb a nélkülözők aránya a lakosságon belül az európai OECD tagállamokon belül: meghaladja a 25 %-ot, míg 2006-ban még 20 %-os volt, a régió többi országában pedig nagyságrendekkel alacsonyabb. (index.hu)

TUDJA, HOGY...

> offshore cégeknél landoltak a rezsimilliárdok? A távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MMVM kereskedő cége, a szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek. Hogy levigye az árakat, a kormány rátenyerelt a nyugati irányból érkező olcsó gázforrásra, azt ígérve, hogy abból majd közintézményeket, megszorult távhőtermelőket segít. Ezzel egy időben viszont helyzetbe hozott egy homályos tulajdoni hátterű magáncéget is, amelynek egy év alatt elképesztő mértékben, tízmilliárdokkal ugrott meg a nyeresége. (index.hu))

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr235786983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása