CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A szegényektől elvettek, a gazdagoknak adtak…

2014. január 31. 03:45 - csú

Nem erről volt szó-2.PNGA sorozatunkban felhasznált újabb tények azt bizonyítják, hogy az Orbán-kormány 2010-2013 között milliárdokat vett ki az emberek zsebéből, míg a leggazdagabbaknak meg adott.

TUDJA,HOGY...

> ..... a lakosság sokkal többet fizet az államnak, mint 4 évvel ezelőtt? A kormányváltás óta a költségvetés nominális bevétele messze az infláció felett, 31,8 (!) százalékkal emelkedett. Az index.hu által közölt, a napi.hu írására hivatkozó cikk szerint, az elmúlt négy évben jelentős mértékben emelkedtek a lakosság által megfizetett fogyasztáshoz kapcsolt adók. Tavaly, 2013-ban, 2009-hez képest 1216 milliárd forinttal többet „szívtak ki” tőlünk, ami 39,6 százalékos fogyasztási adó növekedést jelent összességében. A közel 4.300 milliárdos fogyasztási adóhoz kapcsolt hatalmas bevételnek  ~ 69 %-a az ÁFA 27 százalékra való emeléséből adódott, s mindössze 6 %-ot „hozott” a költségvetésnek a pénzügyi transzakciós illeték bevezetése. (index.hu);

TUDJA, HOGY...

> amíg sok száz milliárddal több adót fizettek a magyar állampolgárok a korábbiakhoz képest, addig a tehetősek százmilliárdokat kaptak a kormánytól? A 2010-2013 között végrehajtott adóreformok (az egyetlen adókulcs bevezetése, családi kedvezmény kiterjesztése, stb) 444 milliárddal csökkentették az állam bevételeit. Szakértők elemzése szerint a fenti összeg 74 százaléka a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növeli, míg az alsó hat jövedelmi tizedhez tartozó sokgyerekes adózók adókötelezettsége nem csökkent érdemben. A Debreceni Egyetem egyik Phd hallgatója és Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársa elemzése szerint a legszegényebb rétegek adóterhelése a fentiek hatására összesen 134 milliárd forinttal emelkedett. (napi.hu, 2013. november 19.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr285790742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása