CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

"Orbán hazug, áruló és esküszegő... Meg fogtok bukni!"

2014. február 03. 03:33 - csú

A rezsihazugság árát ötven évig fogjuk fizetni

Paksi tüntetés.PNGA paksi paktum a szuverenitás kiárusításának és a hazaárulásnak a szimbóluma - Jávor Benedek így foglalta össze  mindazt, amit a paksi bővítés és annak módja ellen tartott budapesti tüntetésen az Összefogás szónokaitól hallható volt. A kedvezőtlen időjárás ellenére vasárnap délután több ezren gyűltek össze az Alkotmány utcában.

A szónokok álláspontja  egységes volt abban, hogy az atomerőmű-bővítésről szóló döntés nem lehet Orbán Viktor magánügye. További képek a demonstrációról ITT. 

Részletek a tüntetésen elhangzott beszédekből:

Felvezető beszédében Gyurcsány Ferenc azzal érvelt, hogy ő ugyan nem oroszellenes, és a nukleáris energia alkalmazását sem vetné el teljesen, azt a módszert azonban kikéri magának, ahogyan ez a paktum titokban, felhatalmazás nélkül megszületett. Emlékeztetett rá, hogy Orbán moszkvai útja előtt a kormányszóvivő arról beszélt: az elmúlt év magyar-orosz gazdasági együttműködését fogják áttekinteni. Gyurcsány Ferenc szerint a választók előtt csak az titkolózik, akinek félnivalója van. - Nem kell félni, meg fogtok bukni !- üzente.

Az MSZP-s Szabó Imre szerint amennyiben a kormány marad, a rezsi hamarosan emelkedni fog, és kiderül, hogy a titokban, még a fideszeseket is átverve megkötött paktum sokba fog kerülni.

- Ennek a megállapodásnak nincs más értelme, mint hogy újra teletömje a jóbarátok zsebeit - hangsúlyozta Szabó, emlékeztetve rá, hogy a valódi, fenntartható és igazságos rezsicsökkentéshez nem atomerőmű, hanem a lakóépületek korszerűsítése, a hőszigetelés, a napkollektorok felszerelése kellene, ami helyett Orbánék inkább a stadionokra költöttek. Erre az Orbán-kormánynak nem jutott pénze, mert elment a stadionokra. Még a saját fideszeseit is átverte.

Fodor Gábor felidézte Orbán Viktor 89-es Hősök terei beszédét. A mai miniszterelnök Nagy Imre újratemetésén arról beszélt, hogy az egyik koporsóban ott fekszik a fiatal generáció következő húsz éve is. - A paksi beruházásról is elmondható ugyanez: ha nem jól sikerül, arra egy újabb generáció jövője megy rá.

- A Fidesz az előző kormány alatt népszavazást erőszakolt ki a 300 forintos vizitdíjról, most viszont megtiltanák, hogy a 3000 milliárd forintos atomerőmű-építésről a nép dönthessen - mondta Fodor, aki szerint jogunk van eldönteni, hogy akarunk-e erre a beruházásra ennyit költeni hitelből, titkos szerződések alapján, pályáztatás nélkül.

- Orbán olyan mint Kádár: megpróbálja elhitetni, hogy választani kell a szabadság és demokrácia, illetve a jólét között. De nincs jólét demokrácia nélkül - állította Fodor Gábor, hozzátéve: ha nem hajlandóak kiírni a népszavazást, akkor az áprilisi választásból kell népszavazást csinálni.

Jávor Benedek szerint akkor, amikor a kormány éppen arra készül, hogy pénzügyileg és energetikailag 50 évre Oroszországhoz köt minket, talán indokolt lenne egy nemzeti konzultáció. - Ez egy ragadozó kormány, amely a hatalmat önmagáért szereti, és hatalmi érdekből mindig elmegy a falig - fogalmazott. Azt is kifejtette: neki zöldpolitikusként személyes ügye a bővítés megakadályozása.

- Az atomerőművek kora lejárt: a zöldenergia már piaci alapon is olcsóbb, bebizonyosodott, hogy a nukleáris erőművek nem biztonságosak, és teljes biztonságot - a sugárzó hulladék miatt - még a bezárt atomerőmű sem jelent - szögezte le. - 25 év után megint eljutottunk oda, hogy Moszkvában döntenek a magyar jövőről - vélte Jávor. Szerinte a mai ellenzék sok mindenben nem ért egyet, ám abban maradéktalan az egyetértés köztük, hogy a paksi paktum a szuverenitás kiárusításának és a hazaárulásnak a szimbóluma. - A világban energiaforradalom van, de Orbán Viktor ebből semmit sem ért, inkább arra építené a jövőnket, hogy hagyja olcsón kizsákmányolni polgárokat, és tönkretenni a környezetet.

Bajnai Gordon szerint Orbán úgy vette meg Putyintól az új reaktorokat, ahogyan a hétköznapi ember megvásárol egy mobilt: részletre, hűségnyilatkozattal. - Az államadósság elleni háború vezére Moszkváig ment újabb hitelért - emlékeztetett, jelezve: nem mindegy, kinek tartozunk, mivel azt is eldönti hogy hová fogunk tartozni.

- Hogy ezt miért Orbán akarja eldönteni egyedül, azt azok sem értik, akik rá szavaztak - hangsúlyozta Bajnai. Szerinte Orbán azért kötötte meg a számunkra előnytelen üzletet, hogy még egy évig olcsóbban adhassa a gázt. - A rezsihazugság árát ötven évig fogjuk fizetni - figyelmeztetett Bajnai Gordon, hozzátéve: április 6-án nem csak kormányt, hanem jövőt is választunk, amikor eldöntjük, hogy Magyarországból szovjet utódállam, vagy független, demokratikus európai ország legyen.

A tüntetéshez kapcsolódó kormánypárti vélemények, hírmagyarázatok ITT OLVASHATÓK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr665794479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása