CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli rezsi-rizsa, félrevezetés, Fidesz-felfújt közpénzből

2014. február 03. 05:59 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK!

Kisbíró-333_4.png

Lassan megtanuljuk a Fidesz fő mondanivalóját Csepelen is: ha az orbáni haza az Isten kalapja, akkor a rezsicsökkentés a bokréta rajta…Reméljük, a rezsiadósság-kezelő mintaprogram nem csak választási jelszó marad, hiszen a csepeliek 2013. november 19-ig közel 253 millió forint(!) adóssághátralékot (csepel.hu) „halmoztak” fel, a rezsicsökkentés ellenére.

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó január 31-én megjelent 2. számából:

1) A cikk címe: Testületi ülés januárban

A szerkesztő átvette a csepel.hu-n január 24-én megjelent, aláírás nélküli cikket. Mivel a csepeliek.blog.hu-n már két írás is foglalkozott a január 20-i képviselő-testületi ülésen történtekkel, ezért most csak néhány hiányosságra hívjuk fel olvasóink figyelmét:

  • az írás címe félrevezető, azt sugallja, hogy januárban csak egy testületi ülés volt.  Ez még akkor is figyelmetlenség, ha az előző számban már röviden ismertették a január 14-i testületi döntést.
  • A Csepeli Hírmondó nem vette figyelembe a január 22-én, „Buszbaleset a csepeli képviselő-testületi ülésen” és január 27-én, „Hogyan hazudnak a csepeli fideszes városvezetés kincstári propagandistái közpénzből a köznek?” című írásainkat. Nem tették – változatlan formában leközölték az önkormányzati honlap hiányos „tájékoztatóját”. Ezért joggal gondoljuk, hogy a január 20-i testületi ülésen történtek szélesebb nyilvánosság előli elhallgatása nemcsak szerkesztőségi érdek. Szerintünk a fenti két cikkben választ kapnak olvasóink arra, hogy van más olvasata is az intézményekben fizetendő étkezési díjaknak, és a drága buszvásárlásnak. Január 27-i írásunk arra is felhívja a figyelmet, hogy érvényes értékbecslés nélkül akart a testülettel elfogadtatni egy sor bizonytalansággal terhelt ingatlancserét, a javaslatot előkészítő Werner Péter vezérigazgató és az előterjesztő Borbély Lénárd alpolgármester. Válasz a jelenlegi csepeli hivatalosságoktól írásainkra azóta sem érkezett. Idézett írásunkban megkérdeztük, hogy tudják egyáltalán a fideszes képviselők, miről döntöttek?

Reméljük, azóta legalább elolvasták a 270 oldalas előterjesztést, csakúgy, mint az anyagi felelősséggel is bíró felügyelőbizottsági tagok, akik az ülés előtti napon, az érvénytelen értékbecslés ellenére is támogatták a javaslatot.

2) A cikk címe: Rezsiadósság-kezelő mintaprogram indul

Lassan megtanuljuk a Fidesz fő mondanivalóját: ha az orbáni haza az Isten kalapja, akkor a rezsicsökkentés a bokréta rajta. Ebből következően már azt is érteni véljük, hogy nem jelenthet meg Csepelen, az önkormányzat hivatalos lapja, ha nem foglalkozik a rezsicsökkentésért felelős, rezsicsökkentési kommandós-parancsnok, volt rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezető, majdnem kormánybiztos, országgyűlési képviselő, fővárosi közgyűlési tag, kulturális és turisztikai tanácsnok, stb… és mindemellett csepeli polgármester, Németh Szilárd legfontosabb és talán egyetlen feladatával, a rezsicsökkentéssel. Már csak azt várjuk, hogy az erre, és az országgyűlési képviselőségre koncentráló polgármester mellett, mikor fog a szerkesztőség egy szakembert is megkérdezni az ügyben.

Egyébként reméljük, a rezsiadósság-kezelő mintaprogram nem csak választási jelszó marad, hiszen a csepeliek – a fideszes városvezetők szerint ‑ 2013. november 19-éig közel 253 millió forint(!) adóssághátralékot (csepel.hu) „halmoztak” fel, a rezsicsökkentés ellenére.

3) A cikk címe: Megerősítik a fogyasztók védelmét

A címmel egyetértünk, hiányoljuk: nem kapott megszólalási lehetőséget az ügy kapcsán az országosan és Budapesten is elismert, jelentős csepeli tapasztalatokkal rendelkező Csepeli Fogyasztóvédelmi Egyesület képviselője. Miért nem?

4) A cikk címe: 2014-ben a tét: a rezsicsökkentés megvédése

Orbán Viktornak, a Fidesznek, a cikkben szereplő Rogán Antalnak és Németh Szilárdnak, akik a rezsicsökkentést háborúnak tekintik, tét lehet „a rezsicsökkentés megvédése”. Nekünk, csepelieknek meg az a fontos, hogy végre valóban jobban éljünk, mindenkinek legyen munkája, békében, biztonságban élhessük mindennapjainkat, s keresetünkből fenn tudjuk tartani családunkat, otthonunkat, biztosíthassuk gyermekeink továbbtanulását, és ne szoruljunk senki segítségére – ahogy egyébként a felsoroltak 2010-ben ígérték.

Mivel az előzőekben már foglalkoztunk a témával, csak két mondatot emelünk ki a cikkből:

  • „…Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője”. Azon túl, hogy ez már rég nem igaz, nem illik a cikkben egyébként két mondattal „szereplő” Rogán Antalt, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjét, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport valódi vezetőjét lefokozni.
  • „Az árak befagyasztása volt az első rezsicsökkentés – tette hozzá a politikus”. Mármint Németh Szilárd. Mondatához mi is hozzáteszünk egy mondatot: a 2011. és 2012. évi, több mint 18 %-os energiaárak emelése után!

Ami pedig a Szabó Szabolcs: ne járjon a rezsicsökkentés alcím alatt leírtakat illeti: talán már egyszer azt is elérjük, hogy a Csepeli Hírmondó az érintetteket kérdezi, s nem válogat ki mondatokat, kénye-kedve szerint, egy választási programból.

4) A cikk címe: Örül-e annak, hogy gondozottabb, tisztább lett a kerület?

Így kell kérdezni, ha azt akarjuk, hogy a válasz a szánk íze szerint alakuljon. Lehet, hogy féltek feltenni a kérdést, csak így egyszerűen: mi a véleménye a kerület köztisztaságáról?

5) A cikk címe: Megemlékezés a holokauszt emléknapján

A cikk kapcsán két, blogunkon is megjelent írást ajánlunk figyelmükbe: az egyik Dobák Istvánnak az MSZP önkormányzati képviselőjének, január 27-én megjelent „Nyílt válasz Német Szilárd meghívására”, a másikat január 26-án tettük közzé „Népirtás volt Csepelen is, most holokausztnak nevezik” címmel. Ez utóbbiban dr. Bolla Dezső kerületi helytörténész 2008-as, „A zsidóság Csepelen” című írása olvasható.

6) A cikk címe: Télen is miénk a Csepeli Strand!

A 2010-es Fidesz ígéret „Ismét lesz Csepelen fedett uszoda” helyett, lassan működőképes, légtartásos sátorral fedett, 50 m-es medencével rendelkezünk. A kérdés csak az, hogy a fedett uszodára szánt összeg után maradt „jelentős megtakarítás” elegendő-e a csepeli földutak szilárd útburkolattal való ellátására, s hogy az ígért fejlesztés mikor kezdődik el. Egyébként csak egy kis pontosítás: a légtartásos sátorral fedett medence tavaly ősszel, november 28-án került hivatalosan átadásra.

Kimaradt témák, események:

Ebben a lapszámban majd két oldalt kapott a rezsicsökkentés, három oldalra fértek ki a tavalyi második félév sikeres eseményei, ünnepi programjai és két teljes oldal a Csepeli Strandé. Ha az önkormányzati vezetés nem ezeket helyezi előtérbe, az alábbi, csepelieket foglalkoztató kérdések, a közélettel, kultúrával és közbiztonsággal kapcsolatos események is helyet kaphattak volna:

> A Magyar Narancs június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg„A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának

vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashatunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó azóta sem reagál az MSZP csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére sem, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a legutóbbi testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. 

> Július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> Október 18-án blogunkon kérdést tettünk fel: „Mennyit fizetett Csepelen a Fidesz a Királyerdei Művelődési Háznak, a Fidesz-hakniért?” címmel. A kérdésre, azóta sem érkezett válasz.

Január:

18.  A Csepeli Mérnökhallgató Közhasznú Alapítvány pályázatot hirdetett elsőéves mérnökhallgatók ösztöndíjas támogatására. A pályázatok benyújtásának határideje: 2014. február 20. 

19.  A Magyar Evezős Szövetség évzáró díjkiosztó ünnepségén a Csepeli Evezős Klub nyolc sportolója kapott elismerést.

23.  A Magyar Kultúra Napja alkalmából több rendezvény volt a kerületben. Egy sem fért bele a Csepeli Hírmondóba. Vajon miért nem? Arról sincs hírünk, hogy kapott-e a csepeli kultúráért végzett munkájáért elismerést valaki, vagy, hogy miért maradt,  immár sokadszor, távol az önkormányzati ünnepségtől Németh Szilárd polgármester.

       A csepeli szocialisták nevében Szenteczky János az MSZP Csepeli Szervezetének elnöke és Dobák István önkormányzati képviselő, a magyarországi németek kitelepítésének emléknapja alkalmából koszorút helyeztek el a Petz Ferenc utcai emléktáblánál.

       A Stratégiai Együttműködés Kielcével program keretében lengyel delegáció érkezett Csepelre, Kielcéből.

24.  Hivatalosan bejelentették, hogy az LMP színeiben Tenk András önkormányzati képviselő lesz az LMP csepeli-soroksári országgyűlési képviselő jelöltje.

       Véradás volt a Szent Imre téren, a Csepeli Vöröskereszt szervezésében.

25.  Teltházas rendezvény volt a Csepeli Munkásotthonban a Zámbó Jimmy emlékkoncert.

       Csepel legnépszerűbb lemezlovasa, Ringbauer János, DJ Ringó lépett fel a Karácsony Sándor utcai Két Lámpás Sörözőben.

       Nótás dínom-dánom nyugdíjas program volt a Radnóti Miklós Művelődési Házban.

       Mágikus családi programot rendeztek a Nagy Imre Általános Művelődési Központban.

26.  Hatan lettek rosszul egy csepeli cukrászüzemben, szén-monoxid mérgezés miatt.

27.  Négy ember sérült meg, köztük három rendőr, amikor összeütközött egy rendőrautó és egy civil személyautó Csepelen.

28.  Három hétig tartó, „Ovisok kiállítása” nyílt meg a Karácsony Sándor Általános Iskolában.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr25794437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása