CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bemegy a baloldal Orbán zsákutcájába?

2014. március 07. 03:45 - csú

Hegyi Gyula_1.PNGA Simon-ügy és az őszödi sztori felmelegítése után most az ukrán válság is alkalmat ad arra, hogy a választási kampány ne arról szóljon, amiről kellene. Azaz arról, hogy az Orbán-korszak négy éve alatt nőtt a szegénység, elértéktelenedett a forint, milliók sorsa a létbizonytalanság, zuhan a születések száma, megrendültek a demokratikus intézmények. S az ellenzéknek programja alkalmas arra, hogy a társadalmat kivezesse a válságból, visszaadja a megélhetést, a biztonságot és szabadságot. Ehelyett az ellenzéki vezetők szinte minden energiáját az ukrán válság köti le. Egymásra licitálva, lázasan ecsetelik a helyzet drámaiságát, rendkívüli parlamenti ülésen akarják számon kérni a magyar kormányon Putyin vélt és valós bűneit.

Nem akarok belemélyedni az ukrán helyzet elemzésébe. Az viszont kőkemény politikai igazság, hogy természeti katasztrófa, vagy kiélezett nemzetközi válság idején a krízis mindig a kormánypártokat segíti. Hiszen csak a kormánynak vannak olyan eszközei, amelyek megvédhetik a lakosságot. Miről szólhat egy kampánytémává emelt vita az ukrán helyzetről?

Zsákutca-2.PNGAz ellenzék elmondhatja (amint egyes vezetői teszik), hogy az orosz agresszió hazánkat is fenyegeti, Magyarország sincs biztonságban, és páratlan nemzetközi válság fenyeget. A kormány erre megnyugtatja a társadalmat, hogy az oroszok nem fogják megszállni Magyarországot, és a belügyeinkbe sem szólnak be. S mivel így is fog történni, újabb voksokat söpörhet be a biztonságra vágyó szavazóktól.

Az elmúlt negyed században az MSZP egyik legnagyobb erénye külpolitikusainak higgadtsága, kiegyensúlyozó képessége volt. Ezt itthon és a nemzetközi életben olyanok is elismerték, akik amúgy nem rokonszenveztek a baloldallal. E politika egyik sarokköve éppen az, hogy hű tagjai vagyunk az EU-nak és a NATO-nak, de Oroszországgal is jó kapcsolatokat tartunk fent. Egy zavaros és napról napra változó ukrán válság miatt önpusztító hiba lenne ezt feladni. Ami pedig a paksi szerződést illeti: ha valóban hátrányos hazánk számára, akkor erről csakis az tehet, aki magyar részről aláírta. S ez a személy nem Putyin, hanem Orbán.

Hegyi Gyula

Forrás: Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr565845824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása