CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Matolcsy megrémült, beáldozná exkabinetfőnökét, dagad a botrány

2014. március 14. 03:45 - csú

Matolcsy forintmenekülés_1.PNGMikor csukjál le Matolcsyt címmel szerdán arról írtunk, hogy Wiedermann Helga legújabb könyve szerint Matolcsy György 2011-ben kikotyogta a Goldman Sachsnak az IMF-tárgyalások megindulását, ami a forint árfolyamát is jelentősen megmozgatta. Az MNB csütörtökön közleményt adott ki, amely szerint nem igaz, amit Wiedermann állít könyvében, mert Matolcsy csak több lehetőség közt említette az IMF-et a Goldman képviselőinek. A könyv keddi bemutatóján Matolcsy még arról beszélt, hogy a könyv cseppet sem kalandregény. De vajon mi változott azóta? Megkerestük az MNB-t, egyelőre várjuk a választ.

Az MNB közleménye szerint nem igaz, amit Wiedermann Helga állít könyvében, mivel Matolcsy György nem kotyogta ki a Goldman Sachsnak az IMF-tárgyalások megindulását, csak "több lehetőség között ezt is megemlítette". Emellett a könyvet most már krónika (memoár) helyett fikciónak tartják. 

A könyvbemutatón még az ellenkezőjét mondta

A könyv bemutatóján Matolcsy még épp az ellenkezőjét mondta. Arról beszélt, hogy Orbán kérésére írták meg könyvet, ami cseppet sem kalandregény, hanem az elmúlt évek története, amit együtt végigéltek, megtettek. De szerepeljenek pontosan Matolcsy szavai:

"Wiedermann Helga könyvét mutatjuk be, és egyben ünnepeljük, hogy volt valaki, aki az elmúlt évek történetét megírta. És természetesen miniszterelnök úr föl is kért bennünket, hogy ha már együtt felépítettük az elmúlt évek sikereit, akkor legyen bátorságunk ahhoz, hogy meg is írjuk ennek a történetét" (...) "Köszönöm, ezt, amit itt Helga ebben könyvben megírt, ezt együtt végigéltük, megtettük, elértük, és azt gondolom, hogy a nap is süt, tehát talán fölülről is tetszik, amit műveltünk."

Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője kiemelte: a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent könyv akár kézikönyvnek is tekinthető, hogyan kell tárgyalni az IMF-fel. Azt is bizonyítja, hogy a pénzügyi függetlenség jóval fontosabb, mint az esetleg kedvező kamatok - tette hozzá.

A könyvbemutatón egyébként Orbán Viktor is részt vett, ha lehet, még nagyobb súlyt adva a memoárnak. Élje át újra a könyvbemutatót az Mno.hu és a Hír Tv tudósításában!

Wiedermann Helga Sakk és póker című könyvében arról ír, hogy 2011 őszén egyre rosszabb helyzetbe került a gazdaságunk, az euró 316 forint felett járt, ezért Orbán és Matolcsy igen szűk körben elhatározták, hogy gyorsan visszahívják tárgyalni az IMF-et.

Matolcsy 2011. november 17-én be is hívatta az IMF egyébként épp Budapesten lévő küldöttségét, és a legnagyobb titokban tájékoztatta őket. Még aznap délelőtt elküldtük a kormány hivatalos segélykérő üzenetét az IMF-nek, szintén a legteljesebb titoktartás mellett. Ami Wiedermann könyve szerint annyira mégsem volt teljes.

Egyszerűen elkotyogta a titkot a Goldmannak

Wiedermann könyve szerint Matolcsy elment egy korábban megbeszélt ebédre a Goldman Sachs három bankárával, egy NGM-hez közeli, Michelin-csillagos étterembe. És itt átadjuk a szót Wiedermannak:

A kulináris élvezetet ígérő étlap és egy mosolygós miniszter kimondottan kellemes ebédet jósolt. Az ételek megrendelése után azonban Matolcsy csak úgy mellékesen megjegyezte, aznap reggel 8 órakor tájékoztatta az IMF-delegációt arról, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. És hogy erről a döntésről tájékoztassuk a Nemzetközi Valutaalapot és az Európai Uniót, már el is küldtük a levelet Brüsszelbe és Washingtonba.

A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A szokásos másfél óra helyett 40-50 perc alatt az összes fogással végeztek.

A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen.

Az MNB vizsgálódhatna

A mára az MNB-be olvasztott korábbi PSZÁF működését jól ismerő, névtelenséget kérő forrásunk szerint mindenképpen megérhet egy vizsgálatot az ügy. Jól látszik, hogy egy bennfentes információ kiment a világ egyik legnagyobb befektetési bankjának, Matolcsy György pedig hibázott, hogy ezt elmondta.

Ennek az embernek a viselkedésében benne van, hogy egy ilyet kikotyog, hogy összevissza beszél.

Szerinte jól láthatóan ki lehet mutatni a forint árfolyamában a kiszivárogtatott információt, a felügyeleti vizsgálatnak ebből kellene kiindulnia, és azt kellene kiderítenie, hogy ki vagy kik profitáltak a dologból. Érdekes kérdés az is, hogy a Goldman hibázott-e? Ugyanis ha igazak a könyvben leírtak, akkor ők azok, akik visszaéltek a bennfentes értesüléssel. Ha Matolcsy nem engedi kivizsgálni az esetet, akkor saját maga ellen is dolgozik – hallottuk.

Az MNB szerint Matolcsy elhárította az államcsődöt

Károkozással vádolta meg a  Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője Matolcsy Györgyöt annak kapcsán, hogy 2011-ben a magyar kormány sikeresen elhárította az államcsődöt és megőrizte hazánk fizetőképességét – derül ki az MNB közleményéből.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban bekövetkezett államcsődök során (például a ciprusi és az argentin válság esetén) a nemzeti valuták jelentős értékvesztést szenvedtek el, az állampapírok eladhatatlanná váltak, az országok államadósságainak finanszírozása ellehetetlenült, az állampolgárokra súlyos terhek nehezedtek.

Az MNB azt írja, a magyarországi államcsőd elhárításával a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a kormány ezeket a folyamatokat védte ki, megakadályozva egyúttal a forint jelentős értékvesztését. Wiedermann Helga gazdasági regényében egy fikciót ír le, természetesen az NGM-et vezető miniszter nem tájékoztathatta a befektetőket arról, hogy Magyarország az IMF-hez fordul, hanem több lehetőség között ezt is, mint követhető utat jelölte meg.

"Megértjük, hogy Szanyi Tibor a magyar kormány elért sikerei láttán dühöt érez, ám ettől a tények még változatlanok: az államcsőd 2011-ben történt elhárítása nyomán a magyar állampolgárok jelentős terhektől mentesültek" – fogalmaz a közlemény.

Miért magyarázkodik a független jegybank?

Szanyi Facebook-oldalán reagált a közleményre. Felhívta a figyelmet, különös, hogy az MNB bennfentesként magyarázkodik egy tőle elvileg szigorúan független intézmény, a kormány korábbi dolgaiban.

"Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy Matolcsy György ugyanaz a személy, aki a kabinetfőnöke által jól dokumentáltan még miniszterként államtitkokat szolgáltatott ki egy nagy nemzetközi pénzügyi társaságnak, illetve aki most jegybanki elnökként először az egekbe magasztalja, majd órák múlva hazugsággal vádolja ugyanazt a kollégáját. A Földön nincs még egy olyan hely, ahol egy ekkora szerencsétlenkedés után akár a jegybanki elnök, vagy kabinetfőnöke öt percnél tovább a helyén maradhatna! Legjobb javaslatom Matolcsy úr számára ez: Irány a kijárat!" – írta.

Megkerestük a Goldman Sachs régiós, varsói irodáját, ahonnan New Yorkba irányítottak minket, ott viszont még nem kezdődött meg a munkanap, így egyelőre nem kaptunk válaszokat a két és fél évvel ezelőtti ebéddel kapcsolatban.

Matolcsy titkárnő.GIFSakk és póker című könyvet író Wiedermann Helga egyébként közgazdászként végzett 1984-ben, karrierjét a gazdasági médiában kezdte, a Duna Televízió és a Hír TV gazdasági szerkesztőségeit is vezette. Matolcsy Györggyel először 1990-ben dolgozott együtt, az első Orbán-kormány idején a miniszter személyi titkára volt, 2010-től kabinetfőnöki pozícióból követte végig Matolcsy harcait. Később Matolcsyt az MNB-be is követte.

Forrás: INDEX.HU

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr925858474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIx 2014.03.14. 23:34:19

Valószínűleg a módszer bekerül a tankönyvekbe is,
a következő címen:
Hogyan NE tárgyaljunk, az IMF-fel!

a kormány embere 2014.03.15. 06:42:39

" Matolcsy megrémült,..."
eltolcsy, meghüjült.És ez a jobbik forgatókönyv,mert a másik, a szándékos hazaárulás.
Éljen a párt!
Csak a fizess!
Lehet menetelni.

Pan Modry 2014.03.15. 10:32:06

Matolcsy ugy hulye ahogy van, rendes munkahelye sohasem volt, a bankokra is auert fuj annyira mert amikor bankhoz jelentkezett allasokra ugy elkuldtek mint macskat szarni.

Jarai, simor sem voltak tokeletes mnb elnokok tavolrol sem, de ez a matolcsy egy akkora segg hogy nagyon kellemetlen es ego magyarorszagra nezve hogy ilyen poticioban van.
süti beállítások módosítása