CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd faszobrásza után nem nyomoznak

2014. április 18. 16:34 - csú

Az INDEX.HU információja:

Fafaragós-NSZ-vizsgálat.PNGNem nyomoz az ügyészség Németh Szilárd rezsibiztos ellen. A csepeli polgármestert azért jelentették fel, mert a kerület pénzéből szavaztatott meg támogatást egy faszobrász számára, hogy az ország keleti végében, Pácinban egy emlékművet állíthasson. A faszobrász az ügyészségi iratokban is Németh rokonaként szerepel, bár a polgármesterék azt állítják, nincs ilyen kapcsolat. A csepeli ellenzék szerint a rokonnal készíttettek el több csepeli szobrot is, de erről hiába kértek felvilágosítást az önkormányzattól.

Németh Szilárd csepeli polgármester nem követett el kötelességszegést, és hűtlen kezelésről sem lehet szó csak azért, mert az általa vezetett önkormányzatban megszavazott támogatási pénzből a rokonát bízták meg egy faszobor elkészítésével. Ezt tartalmazza a Központi Nyomozó Főügyészség február végén meghozott, de csak a választás után postázott határozata.

A főügyészség egyben elutasította Németh Szilárd szocialista ellenlábasa, Szenteczky János feljelentését.
Szenteczky azért fordult a hatóságokhoz, mert információt kapott arról, hogy a XXI. kerületi önkormányzat a költségvetés céltartalékából kiosztott 300 ezer forintos támogatás – amit a Pácini Faluvédő Egyesület számára szavaztak meg 2013 végén azzal a céllal, hogy a zempléni település egykori polgármesterének síremléket állítsanak – valójában egy Németh Szilárd egyenesági rokonságához tartozó fafaragóhoz vándorolt.

A feljelentés szerint Sárossy Tibort, a síremlék készítésével megbízott faszobrászt rokonsági szál köti össze a polgármesterrel. Szenteczky szerint Németh egy támogatáskérő levélre alapozta a testülethez benyújtott előterjesztését, amelyben kifejezetten a fafaragó munkájának kifizetéséhez kértek pénzügyi segítséget.
A hatósági vizsgálatot lezáró határozat is rokonként emlegeti a vidéki fafaragót. Az ügyészség viszont felmentő körülményként vette figyelemben azt, hogy Sárossy nem Németh Szilárdtól kapta a pénzt, hanem a pácini faluvédők adtak neki megbízást az emlékműre.

Szenteczky János az Indexnek azt mondta, biztos benne, hogy a faszobrász legalább négy komolyabb megrendelést kapott Csepeltől is. A több mint egy hónapja benyújtott adatkérésre, hogy például a csepeli Trianon-, Szent István- vagy Árpád fejedelem szobor, valamint a városrész határán kihelyezett táblák is Sárossy munkái-e, eddig nem kapott konkrét választ a kerület jegyzőjétől.

Ábel Attila, a XXI. kerület alpolgármestere szerint a szocialisták ezzel a pár százezres támogatási üggyel kampányolták végig a választási időszakot, holott Németh Szilárd már akkor is jelezte, a szobrász nem rokona. Arra a kérdésre, hogy ez a cáfolat miért nem szerepel az ügyészségi vizsgálatban, Ábel azt mondta, „biztos nem kérdezték meg″.

Az alpolgármester azt elismerte, hogy az adatkérésben szereplő szobrokat valóban Sárossy készítette, de hozzátette, hogy az emlékművek egy részének felállítási költségeit nem önkormányzati pénzből, hanem közadakozásból fedezték. Ilyen volt például a Trianon-szobor, amelynek 2010-es felállításáról a Fidesz-közeli Csepel Info is beszámolt.

Szenteczky János panasszal élt az ügyészség elutasító határozatával szemben.

spirk

Forrás: INDEX.HU

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr796051131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása