CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kövérre 19-en mertek nemet mondani, Sneiderre 35-en, megalakult az Országgyűlés

2014. május 06. 20:47 - csú

Megalakult ogy-2014.PNGEgy hónappal a második fülkeforradalom után összeült az új Országgyűlés. A Fidesz és a Jobbik képviselői is ragaszkodnak hagyományaikhoz, mások még ismerkednek az új szabályokkal. Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden a Ház alakuló ülésén, ezzel megalakult az új parlament. A miniszterelnököt majd szombaton választják meg, az új kormány pedig csak júniusban alakul meg.

Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédével  kezdődött meg az Országgyűlés alakuló ülése, illetve a 2014-18-as ciklus. Az államfő egyebek mellett Deák Ferencet idézve kijelentette: szükség van vitákra, ellenzéki álláspontokra, mivel csak így őrlődhet ki végül az igazság. Az elnök azt is bejelentette: Orbán Viktort jelölte miniszterelnöknek.

Mindeközben azonban kiderült, a régi-új kormányfő nem kívánt felszólalni az alakuló ülésen, beszédét szombatra, a Fidesz nagygyűlésének napjára tartogatja, ott ugyanis "beiktatási ceremóniára" készülnek, és vélhetően a Fidesz-hívekkel kívánják megosztani a miniszterelnöki eskütétel pillanatait is. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető ráadásul már közölte azt is, csak június elején alakul majd meg az új kormány.

Míg a Fidesz szakított a hagyományokkal ebben a kérdésben is, hiszen a rendszerváltás óta soha nem telt el ennyi idő a választás és a kormányalakítás között, az államfő igyekezett hű maradni a pozíciójából adódó kötelezettségekhez az új Országgyűlés köszöntésekor. Áder ugyanis méltatta a 166 évvel korábban megalakult parlamentet, amely szerinte "elindította hazánkat a nyugatos polgárosodás" útján.

Az államfő szerint a választáson egyértelmű üzenetet mondtak a magyarok: le akarják zárni a múlt terméketlen vitáit. Szerinte az elmúlt 25 évben sok időt felemésztett "a szimbolikus ügyekben folytatott árnyékbokszolás". Az államfő a szegénység felszámolására, és a "szabadság kiteljesedésére" ösztönözte az új parlament tagjait, beszéde végén pedig a haza bölcsét, Deák Ferencet idézte arról, hogy a politikai ellenfelekre szükség van, de a társadalom tagjai politikai nézeteik miatt nem válhatnak ellenségekké.

Áder után a fideszes korelnök, a 79 éves Turi-Kovács Béla vette át az ülésvezetést. Köszöntő beszédében úgy fogalmazott: bizalmat kaptunk arra, hogy "azokat a túl gyorsan meghozott törvényeket, amelyekbe néha becsúsztak hibák, ki tudjuk javítani".

Maga az ülés ezt követően kevés izgalmat tartogatott, a választási szervek vezetőinek beszámolóit mérsékelt érdeklődés övezte, és nem volt meglepetés az sem, hogy Kövér Lászlót választották meg házelnöknek. A 199 képviselőből 196-an szavaztak, 171-en igennel, 19-en nemmel, 3-an pedig tartózkodtak a fideszes politikus újbóli meghatalmazása ügyében.

Kövér azonnal esküt tett, és elfoglalta helyét a pulpituson, ahol bejelentette: az alaptörvény értelmében megszűnt a második Orbán-kormány megbízatása. Az új kabinet megalakulásáig persze helyükön maradnak a miniszterek, de már csak ügyvezetőként, így nemzetközi kötelezettséget csak korlátozottan vállalhatnak, és törvényt sem alkothatnak, csak ha erre rendelet kötelezi őket.

Frakcióvezetői névsor, meglepetés nélkül
Fidesz: Rogán Antal
KDNP: Harrach Péter
MSZP: Mesterházy Attila
Jobbik: Vona Gábor
LMP: Schiffer András

Miközben az államfő a szélsőségek elutasításáról beszélt, Orbán Viktor is megszavazta, hogy egy volt skinhead-vezér, a cigányveréseiről és büntetőeljárásairól elhíresült Sneider Tamás legyen az új Országgyűlés egyik alelnöke. Az LMP 5 képviselője tartózkodott, az MSZP, valamint az Együtt-PM és a (DK képviselői (Gyurcsány Ferenc kivételével, aki nem volt a teremben), illetve Fodor Gábor pedig nemet nyomtak Sneider parlamenti alelnökké választásakor.

Ezzel szemben szinte az egész Fidesz-KDNP frakciószövetség Orbánnal és a Jobbik tartott, így 150-en igennel voksoltak, miközben a kormányoldalról öten, Balog Zoltán (ügyvezető) emberi erőforrás miniszter, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint Kovács Zoltán és Turi-Kovács Béla (aki korelnökként ekkor az ülést vezette, tehát nem szavazhatott - a szerk.) is jelen volt, de nem voksolt a skinhead-vezérre.

Országgyűlés összes többi tisztségviselőjét, így az alelnököket, a jegyzőket és a bizottsági elnököket is lényegében egyhangú döntéssel választotta meg a ház. (MTI, Metro, Népszabadság, Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr386128259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása