CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Orbán Viktort alig ismerik, és nem is szeretik Európában

2014. május 12. 03:45 - csú

Stat-OV-s.PNGTizenhárom európai vezető ismertségét és népszerűségét vizsgálta tizenkét országban az Ipsos-Mori közvélemény-kutató intézet. Merkel a legismertebb, Hollande a legkevésbé szimpatikus. Orbánt többen tartják antipatikusnak, mint szimpatikusnak.

Angela Merkel német kancellár a legismertebb és legnépszerűbb európai politikus abból a 13-ból, akiknek ismertségéről és elismertségéről egy friss közvélemény-kutatás számolt be.

Az Ipsos-Mori 12 európai országban – köztük Magyarországon – végzett felmérésének eredményét a lengyel rádió hozta nyilvánosságra. A kutatásban a 13 uniós miniszterelnök (Franciaország esetében elnök) ismertsége mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a válaszadók hogyan értékelik az adott vezetőt: pozitívan, kevésbé pozitívan, inkább negatívan, nagyon negatívan. A közvélemény-kutatást két héttel az európai parlamenti választások előtt tették közzé.

Az így kialakult szimpátia-sorrendben Merkelt David Cameron brit miniszterelnök követi, a harmadik helyen pedig Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök áll. A további sorrend: Francois Hollande francia elnök, Mark Rutte holland, Elio Di Rupo belga, Matteo Renzi olasz, Enda Kenny ír, Mariano Rajoy spanyol, Bohuslav Sobotka cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és végül Zoran Milanovic horvát miniszterelnök. (Ehhez a mellékelt táblán azt kell figyelni, hogy mennyi a nagyon pozitívan és elég pozitívan nyilatkozók aránya egy-egy politikusnál.)

A közvélemény-kutató táblájából az is kiolvasható, hogy ismertségben ki a nyerő: Merkelre mondták a legkevesebben, hogy nem ismerik fel, aztán Cameron és Hollande jön. A többi politikust a kérdezettek nagyjából kétharmada nem ismeri, így Orbánt sem.

A francia elnök, Hollande a legkevésbé népszerű európai vezető, 32 százalék negatívan értékelte teljesítményét. (Ehhez össze kell adni a negatív és nagyon negatív vélemények arányát.) Orbánt 13 százalék tartja antipatikusnak, ezzel a 4-5. helyen áll holtversenyben a spanyol Mariano Rajoy-jal.

A felmérésből az is kiderült, hogy az európai választók 62 százalékát "egyáltalán nem" vagy "nem nagyon" érdeklik a május 22-25. között rendezendő európai parlamenti választások. (HVG.HU)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr586144046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása