CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nyilvános megalázással kezdték, most a megalázók rettegnek

2014. május 13. 05:59 - csú

Werner-Németh-új-530.pngA Csepeli Városgazda Zrt dicstelen indulása ‑ Állam lett az államban – Valódi kontroll nélkül? – A csepeliek vagyonából élnek – Németh Szilárd, Werner Péter és a sleppjük nem válaszol a kritikus kérdésekre, kezdeményezésekre – Ítélet ősszel a választóktól

Érdemes lesz majd egyszer, ha lesz rá idő és lehetőség, feldolgozni a Csepeli Önkormányzat 2010-ben hatalomra jutott jobboldali vezetésének tevékenységét, mindazt, ami egy kétharmados győzelem után, az országgyűlési képviselő, rezsibiztos, fővárosi közgyűlési tanácsnok, polgármester, Németh Szilárd, 2014-es parlamenti választásokon elszenvedett vereségéhez vezetett. Ennek a történetnek néhány elemével foglalkoztam már, most egy érdekes momentumra hívom fel az érdeklődők figyelmét.

Az eltelt négy esztendő egyik meghatározó eleme, hogy az új vezetés egyik legelső, szinte stratégiai feladatának tartotta, talán nem véletlenül, a korábbi Csepeli Vagyonkezelő Zrt. mielőbbi „elfoglalását”, majd átalakítását és valamennyi karbantartási, felújítási, fejlesztési feladat, az ezek lebonyolításhoz szükséges összes közbeszerzési eljárás, az önkormányzat, mintegy 80 milliárdos vagyonának kezelésével összefüggő minden tennivaló „kiszervezését” az egyszemélyes gazdasági társasághoz.

A cél megvalósítása már az alakuló testületi ülés napján, 2010. október 12-én, elkezdődött.  A testület azonnali hatállyal leváltotta a társaság vezérigazgatóját, a felügyelő bizottságot. Új vezetőket nevezett ki. Még aznap, közrendvédelmi erőkkel, megszállták a társaság telephelyét, az irodákat. Birtokba vették a telepet, az épületeket, a teljes eszközparkot, valamennyi számítógépet, a dolgozókat állítólag „kizavarták”, hazaküldték az irodákból, munkahelyükről. A nem mindennapi feladat lebonyolítására, az aznap, frissiben kinevezett, új vezérigazgató, Werner Péter, október 12-i dátummal, első intézkedéseként, azonnal megbízta:

Dr. Rozgonyi Balázs ügyvédet, a Kiss és Társai Ügyvédi Irodához tartozó Dr. Farkas Erika ügyvédet, Lihor Balázst, a Dr. Pés M. Kft.-t, Pethő Lajost, Tamás Zoltán magánszemélyt, Vágvölgyi Györgyöt, illetve az Info-Sec Vagyonvédelmi Kft.-t. A megbízás október 12-ével kezdődött, a társaság átadás-átvételi feladataihoz kapcsolódó átvilágítási feladatokra vonatkozott. Valamennyi esetben a megbízási díj „külön megállapodásban” került rögzítésre, nagysága jelenleg nem nyilvános. Az Info-Sec Vagyonvédelmi Kft-vel „Vagyonvédelmi Szerződés” aláírására is sor került. A szerződésben rögzített „Mentési, felmérési, biztosítási feladatok teljesítése: 2010. október 12. napjától 2010. október 14. napjáig” c. tennivalók külön mellékletben kerültek rögzítésre. A szerződés összegét 5.188.200.- Ft+ÁFA – ban határozták meg. Az írásos szerződésre 2010. október 12. lett gépelve, amit a vezérigazgató, a vállalkozó egyetértésével, átjavított, október 20-ra. (A szerző megjegyzése: Az nem derül ki a dokumentumból, hogy mikor történt a dátum javítása.) Ezek szerint utólag kötöttek szerződést egy feladat elvégzésére, hiszen a feladat végrehajtása október 12-én megkezdődött. (csepel.hu)

Az akkori, nem éppen dicsekvésre méltó feladatot kapott személyek közül, Dr. Rozgonyi Tibor, egyesek szerint, ma is az önkormányzatot képviseli peres ügyekben, míg, a társaság honlapja szerint, Lihor Balázs a cég főosztályvezetője, Pethő Lajos, Vágvölgyi György divízióvezetőkként, Tamás Zoltán pedig osztályvezetőként dolgozik a Csepeli Városgazda Zrt-ben.

A 2010. október 12-i alakuló ülés előtt az érintettek, a kétharmados többség tagjai, reggel hét órától „isten áldását” kérve munkához láttak: „ökumenikus istentiszteleten” vettek részt, majd az azt követő ülés 14.08 órakor került bezárásra. A fentiekben ismertetett megbízások, a vállalkozási szerződés aláírása, a társaság „hadszínterének rendészeti elfoglalása”, az ott dolgozók nyilvános megalázása ez alatt a rövid néhány óra alatt történt. Szerintem természetes folyamodványa volt a fülkeforradalmi harcmodornak, Németh Szilárd felfogásának, stílusának, munkamódszerének. Hogy miért volt szükség azonban a kétharmados győzelem után, egy gazdasági társaság ilyen elfoglalására, tisztességes, törvényszerű volt-e minden ebben a „harci cselekményben”, mennyibe került ez a csepeli önkormányzatnak, miért nem jelentették be az egészet az alakuló testületi ülésen, arról nem olvasható egy sor sem a csepel.hu-n elérhető jegyzőkönyvben.

Egy biztos, ma már a Csepeli Városgazda Zrt. „állam az államban”. Gyakorlatilag ellenőrizhetetlen módon kezeli az önkormányzat hatalmas vagyonát. A testület tagjait szinte teljesen elzárták a folyamatok figyelemmel kisérésének, ellenőrzésének lehetőségétől. Sokszor az utolsó pillanatban előterjesztett, esetenként száz oldalas előterjesztések alapján kellene felelős döntéseket hozniuk, ami a körülmények miatt lehetetlen. Miközben, például a gazdasági társaság ötször annyi dolgozót foglalkoztat, mint 2010-ben, az általa kezelt önkormányzati vagyon nagysága ez alatt az idő alatt több mint 4 milliárd forinttal csökkent, pedig működéséhez 2013-ban majdnem 1,6 milliárdos önkormányzati támogatást kapott. Werner Péter vezérigazgatót az eltelt négy esztendőben többször is keményen bírálta az ellenzék, testületi üléseken, a nyilvánosság más fórumain is; a Magyar Narancs egyik leleplező írása, majd az internetes blogok több „botrányos ügyével” is foglalkoztak. A csepeli emberek részéről is sok kritika érte a Werner úr vezette céget. Az MSZP csepeli önkormányzati frakciója kezdeményezte leváltását is. A kerület vezetői azóta sem válaszoltak kritikákra, vádakra, a leváltási kezdeményezésre.

Egy vereségnek, adott esetben Németh Szilárd csepeli vereségének, sok oka van. Az egyik talán éppen a fentiek körül keresendő. Egy biztos, az apróbb, nagyobb hibák egymásra „rakódnak”, „ráégnek” a politikusra, és szép lassan elindul a folyamat, a vereség szinte elkerülhetetlenné válik. Sok politikus észre sem veszi, ebből adódóan el sem hiszi, hogy veszíthet. Csak a végén szembesül a választók megfellebbezhetetlen ítéletével. Akkor már hiába sír, dühöng egy söröző félhomályában. A következtetések levonása elkerülhetetlen. Van, aki soha nem teszi meg. Szerintem Németh Szilárd sem számolt még el önmagával.

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr776148899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása