CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A krétabotrány csendben fokozódik, Csepelen elfogadták az adományt

2014. május 17. 11:16 - csú

Kréta-1.PNGA botrány lehet hangos és csendes. A különbség csupán annyi, hogy a csendes botrány - az elfojtott, ki nem mondott vélemények  miatt - még indulatosabb, megdöbbentőbb. Csepelen sok ilyen botrányról tudnának mesélni. A legutóbbiról, mi is beszámoltunk.

Miként korábban közöltük, a Szabad Oktatásért nevű, középiskolások alkotta szervezet a napokban krétát és táblafilcet vitt adományként a gyógypedagógiai képzést biztosító Mészáros Jenő Általános Iskolába – írta a 444.hu. A 168 óra most az akció résztleteiról, fogadtatásáról, visszhangjáról számolt be.

Huszonkét iskola 45 ezer darab krétára jelezte igényét, amikor megkereste őket a középiskolásokból álló Szabad Oktatásért szervezet. Miért hiányoznak alapvető eszközök az intézményekből? A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az önkormányzatokra mutogat, melyek gyakran az iskolák működtetői, és azzal érvel: a Szabad Oktatásért „csupán felajánlást tett, amit az intézmény nyitottan fogadott”.

A Szabad Oktatásért nevű, középiskolások alkotta szervezet a napokban krétát és táblafilcet vitt adományként a gyógypedagógiai képzést biztosító Mészáros Jenő Általános Iskolába – írta a 444.hu. A portál beszámolója szerint a szervezet tagjai korábban több mint száz iskola igazgatójának írtak emailt, arra kérdezve rá, hogy van-e bármiféle ellátási nehézsége az intézményeknek.

Összesen harminc helyről kaptak választ. Két iskola vezetője jelezte csak, hogy semmire nincs szükségük, öt intézmény, ahonnan elsőre ugyan azt jelezték, hogy szükségük lenne krétaadományra, egy nappal később egyszerre vonták vissza. Összesen 22 iskola maradt, amelyik segítséget kért. A csepeli iskola most összesen 2700 krétát és 68 táblafilcet kapott a szervezettől, ezeket részben zsebpénzből vásárolták, de támogatta őket a Humán Platform is. Adománygyűjtő kampányt indítanak, mert a maradék 21 iskola összesen 42 ezer krétát és ezer filcet igényelt.

Megkerestük az ügyben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, és a következő kérdéseket tettük fel:
Hogyan fordulhat elő, hogy az iskolákból az oktatáshoz nélkülözhetetlen eszközök hiányoznak?
Szándékozik-e bármit tenni a KLIK azokért az iskolákért, amelyek jelezték a Szabad Oktatásért szervezetnek a problémájukat?
Öt iskola egyszerre vonta vissza krétaigénylését a Szabad Oktatásérttól. Volt-e bármiféle a nyomásgyakorlás a KLIK-től az iskolák felé, hogy ne fogadják el az adományként felajánlott krétát?

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ válaszában a 168 Óra Online-nal azt közölte: "A Mészáros Jenő Általános Iskolát a Szabad Oktatásért szervezet februárban kereste meg azzal, hogy szeretnének felajánlani krétát illetve táblafilcet. A levélben a szervezet nem ellátási nehézségekre kérdezett rá, hanem csupán felajánlást tett, amit az intézmény nyitottan fogadott, a szervezettől május 15-én megkapott eszközöket pedig szétosztják a diákok között. A megkeresés óta eltelt két hónap is igazolja, hogy nem küzdött ellátási nehézségekkel az iskola.

Az intézmény ellátása krétával és táblafilccel a működtető feladata, ami gyakran az önkormányzat. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az általa működtetett iskolákban minden esetben biztosítja a nevelési-oktatási feladatokhoz szükséges taneszközöket. Az elmúlt hónapokban egyetlen iskola sem jelezte a központ felé, hogy a leadott igénylésük ellenére ellátási problémájuk lenne, illetve kréta vagy táblafilc hiányban szenvedne.

Az iskolák szakmai kérdésekben önállóak, maguk döntenek a szakmai együttműködésre ajánlkozók fogadásáról.

Az önkéntes, ingyenes felajánlásokat köszönettel vettük és vesszük, mint a világon bármely szervezet vagy magánszemély."

Forrás: 168 óra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr16177522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása