CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Halálos figyelmeztető lövés

2014. május 21. 05:52 - csú

figyelem-x1B_6.jpgÖtször veselkedett neki az asszony, hogy bosszút álljon a lányáért. Követte a kiszemelt áldozatot, lassan már az egész napirendjét ismerte, de valahogy mindig visszariadt. Aztán a héten sikerrel járt. Négy lövéssel elintézte a nagy hatalmú politikust.

Nem tagadott, mindent bevallott. A lányomért tettem, mondta határozottan, mert nem volt más kiút. A másik lány, az áldozaté zokogva állt anyja koporsója mellett, és azt ismételgette: miért?

Spanyolországot megrázta a merénylet. Elvégre a nyílt utcán – legalábbis az ETA visszavonulása óta – nem szoktak politikusokat gyilkolni. Pláne nem asszony asszonyt. Mégis, mi motiválhatta: politika, személyes bosszú? Egy őrült pillanat? Netán mindez a megmérgezett politikai légkör következménye? Vagy – mint a konzervatív lapok sugallják – a virtuális világ, az online fórumok parttalan gyűlölködése hozta meg keserű gyümölcsét?

Mint egy jó García Lorca-dráma, minden van benne. Meg annál egy kicsivel több is. Isabel Carrasco, a merénylet áldozata nagy hatalmú asszony volt. Talán kicsit túl nagy hatalmú. A konzervatív politikus az észak-spanyol León tartomány élén állt, és körülbelül úgy uralkodott, mint egy valódi helyi kiskirály. Megtehette, abszolút többséggel választották meg.

A keze mindenhova elért, ha valaki rivalizálni próbált vele vagy akár csak ellentmondott, annak megpecsételődött a sorsa. Tehetséges volt, kemény, és úgy érezte, mindenható is. Kezében tartotta a vállalatokat és a sajtót, futtatott, majd ejtett embereket, ahogy épp a kedve hozta. Párton kívül és belül egyaránt. Élvezte a hatalmát.

Egykor az üdvöskék közé tartozott egy fiatal lány, Triana Martínez is, aki nagy ambíciókkal került a helyi kormányhivatalba. Belépett a Néppártba is, IT-szakemberként jól fizető állást kapott – aztán egyszer csak ejtették. Állását másnak adták, Isabel Carrasco még azt is elérte, hogy sehol máshol ne alkalmazzák, jogtalannak minősítsék korábbi szerződését, és visszaköveteljék tőle három év fizetését. Egy összegben. Nem volt menekvés, már látta, ahogy – tízezrekhez hasonlóan – kilakoltatják, lakását elveszik.

Triana anyja volt, aki meghúzta a ravaszt, de mindketten rács mögé kerülnek. Gyilkosságra nincs mentség. Ilyesmit senki nem is keres. De az internetes fórumokat át- és átszövi, hogy vajon mi különbözteti meg ma a vidéki politikai vezetőket a maffiáktól; miképp lehetséges, hogy a Néppárton belül senkinek nem szúrt szemet, hogy is mennek a dolgok ott, Leónban. Netán az abszolút többség mindenre felhatalmazást ad?

HIRDETÉS

Felmerül persze, hogy kell-e a politikusok mellé mostantól testőr, hiszen senki sem sejti, hány ilyen végsőkig elkeseredett ember élhet még az országban.

De a spanyoloknak nincs különösebb illúziójuk, mert alighanem ugyanez a séma áll a szocialisták Andalúziájára is. A feudális viszonyok kialakítása, a magukat mindenhatónak tartó politikusok elszaporodása abszolút nem pártfüggő.

Lenne egy tippünk: sajnos még csak nem is országfüggő.

Inotai Edit

Forrás: Népszabadság

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr896183746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.22. 08:44:28

Azt kell hogy mondjam, követendő példa. Idehaza is erre lenne szükség, számszeríjat még lehet tartani legálisan, ha más lőfegyvert nem is.

szvsz 2014.05.22. 09:18:23

@venomspawn: ha embert akarsz ölni, nem mindegy, hogy mit tarthatsz legálisan?

belekotty 2014.05.22. 09:28:52

@venomspawn: Haragos szomszédod van? Remélem neki előbb lesz fegyvere mint neked.

Bobby Newmark 2014.05.22. 10:35:06

@belekotty: Azért a politika tisztogatása nem ugyanaz, mint a szomszédod lepuffantása. Az egyik csak neked jó, a másik mindenkinek.

Reggie 2014.05.22. 10:49:12

@belekotty: Azert ez egy kicsit messze van a haragos szomszed esetetol. Ha valaki elintezi szandekosan, hogy ne kapj munkat sehol, mert megvan hozza a hatalma, azt moralisan teljesen elfogadhato megolni.

Kan Csóka 2014.05.22. 10:49:48

Lángszórót a parlamentre amikor éppen benn ül a sok köcsög....
oszt jóvan :)

2014.05.22. 10:57:04

"A szabadság fája kiszárad, ha nem öntözik hazafiak és zsarnokok vérével". Thomas Jefferson.

vernarancs 2014.05.22. 12:42:14

Nem hiszem, hogy a gyilkossag volt az egyetlen megoldas. Az viszont eleg nagy baj, ha egy part nem takaritja el az effele szemetet a tagjai kozul.

Reggie 2014.05.22. 13:03:36

@vernarancs: Ebben igazad van, sokkal humanusabb lett volna kinyomni mindket szemet, es akkor legalabb nem emberoles.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2014.05.22. 13:10:56

de miért kerül mindkettő börtönbe? az nem hangzott el, hogy a lány felbujtó lett volna. lehet, hogy semmit sem tudott az anyja akciójáról.
süti beállítások módosítása