CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli baloldali összefogás buktatókkal az őszi önkormányzati választásra

2014. július 16. 19:18 - csú

A Népszabadság ma a 6. oldalán közölt egy cikket, Összefogás buktatókkal, Önkormányzati választás: Csepeli példa arra, hogy nehezen megy az ellenzéki jelöltállítás. A lap elektronikus, netes változata már Vörös Csepel vezeti a belharcot címmel közli ugyanazt az írást. A két cikk között egyebekben nincs különbség, a tudósítást változtatás nélkül adjuk közre:

Önkoris választás-2014-hez.PNGA XXI. kerületben elsők között egyeztek meg a baloldali pártok: a Demokratikus Koalíció adja a polgármesterjelöltet Horváth Gyula személyében – számoltunk be július elején. Értesülésünket az MSZP, az Együtt–PM és a DK különböző rangú politikusai megerősítették. Néhány nap elteltével viszont kiderült, hogy még sincs kész a megállapodás. Ami történt, jól példázza, milyen buktatókkal küzdenek tárgyalásaikon az ellenzéki pártok.

Csepelen, ahogy Budapesten mindenütt, nyár elején kezdődött egyeztetés a jelöltállításról. A forgatókönyv ugyanaz volt: a DK az EP-választás eredménye alapján kezdeményezte, hogy az egyéni körzeteket egyenlő arányban osszák fel a három párt közt, míg az Együtt–PM etikai kódexre tett javaslatot, amely alapján csak feddhetetlen jelölteket indítanak.

Az MSZP már decemberben megválasztotta polgármesterjelöltjévé Szenteczky Jánost, a párt helyi elnökét, frakcióvezetőjét. Szenteczky az EP-választás után bejelentette: felfüggeszti kampányát, és elfogadja, ha a tárgyalások eredményeként nem a szocialisták adják a polgármesterjelöltet.

Az MSZP kész volt a DK-s Horváth Gyulát támogatni, aki korábban a szocialista pártban politizált, volt alpolgármester és fővárosi képviselő is. Cserébe egyéni körzeteket kértek.

Csepelen 14 egyéni választókerület van, ebből az áprilisi eredmények alapján 11 nyerhető. A vesztes körzetekből mindhárom párt elvitt volna egyet-gyet, és a három legjobb körzetet is így osztották volna el. Az MSZP a fennmaradó nyolc választókerületből ötre igényt tartott, mondván, a parlamenti választáson az Együtt–PM javára lépett vissza, most meg a DK kedvéért, ezért azt várja, hogy az önkormányzatban övé legyen a legnagyobb frakció.

Az Együtt–PM ugyanakkor két hete közölte: ragaszkodik ahhoz, hogy Szenteczky – aki az elmúlt években a Fidesz támadásainak középpontjában állt, több eljárás indult ellene – ne induljon egyéni jelöltként, mert rontja a győzelem esélyét.

Szenteczkyt időközben a budapesti MSZP alelnökévé választották, ez erősíti párton belüli pozícióját. Azt mondja, kész volt elfogadni a feltételt, hogy ne induljon a választáson. A szocialisták az újabb „áldozatért” azt kérték, még egy, összesen nyolc körzetben adhassanak jelöltet.

Szenteczky elmondása szerint ezt az Együtt–PM visszautasította arra hivatkozva, hogy az MSZP egyedül akarja uralni a képviselő-testületet. Miután a helyi alkudozás megfeneklett, az MSZP azt javasolta: menjenek vissza a kályhához. Ha nem elfogadható, felejtsék el az eddigi egyezséget, osszák fel egyenlő arányban a körzeteket. (Mivel a tizennégyet nem lehet harmadolni, az MSZP és a DK öt-öt, a május 25-én valamivel rosszabbul szereplő Együtt–PM négy választókerületet kapjon.) És állítsanak pártoktól független polgármesterjelöltet.

Szenteczky azt is felvetette: ha valóban támadhatatlan jelölteket akarnak, kössék ki, hogy nem indulhat a választáson olyan politikus, aki korábban önkormányzati képviselő volt. Ez nemcsak őt és a többi jelenlegi MSZP-s képviselőt zárná ki, hanem a DK két legismertebb helyi politikusát, Horváth Gyulát és Borka-Szász Tamást is.

Szenteczky azzal érvel, támogatja a megújulást, de nem fogadja el, hogy csak őt vegyék le a pályáról. Hangsúlyozza, hogy büntetőügyben nem ítélték el, noha eljárás folyik ellene egy sportingatlan bérbeadása és egy könyvvizsgálói megbízás miatt, ez azonban eddig is ismert volt. A két ügyet egyesítették, az ügyészség pénzbüntetést indítványozott, a tárgyalás szeptemberben folytatódik.

Egy súlyosabb ügyben viszont megszüntették a nyomozást vele szemben. Azért jelentette fel hűtlen kezelés miatt Németh Szilárd fideszes polgármester és a vagyonkezelő új vezetője, mert gyanújuk szerint a politikus a csepeli vagyonkezelő vezérigazgatójaként öt éve kivételezett embereknek juttatott szociális lakásokat, a felújítások során pedig fiktív számlázások is voltak. Ám a négy évig húzódó eljárás végén nem történt vádemelés.

Az Együtt–PM egyik vezetője kérdésünkre elismerte, volt aggályuk Szenteczkyvel szemben, de azt nem egyedül, hanem a DK-val együtt fogalmazták meg. Szerinte Horváth Gyula indításáról sincs még hivatalos döntés, ha beleegyeznek, annak ára lesz más kerületekben.

A DK egyik vezető politikusa ezzel szemben azt mondta: nem kötötték ki, hogy Szenteczky nem indulhat a választáson, ebben az Együtt–PM volt keményebb. Olyan megállapodást viszont nem írnak alá, amely szerint Csepelen nem az övék a polgármester-jelölés joga, ez lezárt ügy, Kőbányához és a XXI. kerülethez ugyanúgy ragaszkodnak, ahogy a szocialisták Angyalföldhöz és Kispesthez.

Szerinte a probléma az, hogy amíg a DK és az Együtt–PM összbudapesti megállapodást akar, addig az MSZP kerületenként egyezne meg, az új fővárosi vezetés pedig egyelőre nem tudja átvinni akaratát, illetve a magasabb szintű tárgyalások eredményeit a kerületi szervezeteken.

Közben fogy az idő, várhatóan alig több mint egy hónap múlva kezdődik a jelöltek aláírásgyűjtése. Igaz, hivatalosan még a Fidesz sem nevezte meg, kit indít Csepelen, bár helyben – ahol tavasszal nyert a baloldali összefogás – biztosra veszik, hogy Borbély Lénárd alpolgármester lesz a jelölt.

Bita Dániel

Forrás: Népszabadság és nol.hu

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr206514465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Vilmos Varga 2014.07.17. 06:16:09

Igen. A Népszabadság tényfeltáró cikke a jelen pillanat okozatát alkotó megelőző kötélhúzásszerű harcról tesz említést s érzékelteti azt az állapotot amelynek a labda-szereplője maga CSEPEL, a Csepeli választópolgár. Természetesen a viták szereplői közé még nézőnek sem hívták meg a "nagyérdeműt" a legalább négy évenként bálványként tisztelt csepeli polgárt. Úgy gondolom az lenne a tisztességes, ha olyan emberek jelölésében tudnának meg egyezni a bal-félen (is)akik már valamilyen formában tiszteletet vívtak ki maguknak, akik hiteleseknek bizonyulnak, akiket sem egyik sem pedig másik félképtelen besározni. Mi, Csepeliek, csak bámészkodunk, kapkodjuk fejeinket s közben szomorúan jegyezzük meg, -természetesen csak halkan-, "ez a választék, csak ennyi...?" Hinni szeretnénk legalább a hölgy szereplőktől, hiszen ők sokszor okosabbak, bölcsebbek mint mi a teremtés koronái, szétcsapnak a vitázók között s miránk választókra terelik a tisztelt urak figyelmét. Mert mi, hölgyek és urak, valamint első választók, olyan politikai kultúrában szeretnénk élni és egy kicsit gyarapodni, ahol a hatalom a köz szolgálatába nemesül.
süti beállítások módosítása