CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Augusztus 20. földön, vízen, levegőben

2014. augusztus 20. 05:32 - csú

Országtorta-2014.PNGTisztavatás, nyitott parlament, családi programok és tűzijáték – egyebek mellett ezek a hívó szavak a most Együtt az ország! címen meghirdetett nemzeti ünnepre, amely már a múlt szombaton kezdetét vette.

Az idén az augusztus 20-i programok a Budavári Palotában már a hétvégén megkezdődtek, és a Mesterségek Ünnepe keretében szombat óta többek között bőrösök, fa- és fémművesek, fazekasok, késesek, kovácsok, mézeskalácsosok, ötvösök mutatkoznak be. A színpadon ugyanakkor autentikus hazai és külföldi népzenét, illetve világzenét megszólaltató zenekarok szórakoztatják a publikumot. 

Már megnyílt a Magyar Ízek Utcája: ez 2010-től népszerű, nagy érdeklődést kiváltó rendezvénye az ünnepségsorozatnak. Itt kóstolható először aMagyarország Tortája, de számos házias húskészítményt, sajtot, lekvárt is kínálnak. Emellett étvágygerjesztő pálinkák és szomjat oltó szörpök, fröccsök, borok, kézműves sörök is fogyaszthatók a budai Duna-parton.

Vendégségben Magyarországon program keretében a Clark Ádám téren felállított színpadon kedden és szerdán is zenei produkciók sorát kínálják. Kedd este a Ghymes Együttes, szerdán pedig Deák Bill Gyula zárja a fellépők sorát. Ugyanitt családi programokat is kínálnak.

Szerda reggel fél kilenctől a honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseményének, a tisztavatásnak lehetnek tanúi a nézők. A zenés, fegyveres bemutató után a Honvédség Központi Zenekar, a díszzászlóalj, majd a Nemzeti Lovas Díszegység vonul a Kossuth térre. A történelmi zászlóvivők után a nemzeti lobogót tartó katonák is elfoglalják helyüket. Az ünnepségen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Augusztus 20-án a Parlamentben nyílt nap lesz. Ez azt jelenti, hogy délelőtt tíz órától délután négyig az épületet ingyen tekinthetik meg az érdeklődők.

Az aratás után hagyományosan Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret, s az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér. Szerda délután három órakor szent István várbeli szobránál lesz az ökumenikus kenyéráldás. A Szilágyi Dezső téri templomban pedig este hattól Bölcskei Gusztáv református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke ökumenikus istentiszteletet hirdet.

Szent Jobb, mint országalapító első királyunk csodásan épségben maradt jobb kezének ereklyéje már az István király halálát követő években köztiszteletnek örvendett, azóta pedig a magyar nemzet egyik legjelentősebb és legjellegzetesebb szimbólumává vált. Az 1989-as rendszerváltást követően minden évben elindul Szent István napján a könyörgő körmenet, és szerda délután öt órakor most is ez történik majd.

Az augusztus 20-i fővárosi rendezvénysorozat elmaradhatatlan eleme a sok százezer érdeklődőt vonzó esti tűzijáték. A rakétákat négy helyszínről indítják: a főváros jelképének számító Lánchídról, valamint a tavalyihoz hasonlóan a Dunán állomásozó három uszályról, melyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri hajóállomás vonalában horgonyoz.

A nemzeti ünnep programjai kedden elkezdődtek, ezért már ezen a napon lezárják a gépkocsiforgalom elől a budai felső rakpartot a Margit híd és az Erzsébet híd között. Augusztus 20-án, szerdán 14 órától a tűzijáték telepítési munkálatai miatt a Lánchidat lezárják a gyalogosforgalom elől, de a rendezvények biztonságos lefolytatása érdekében augusztus 19-én és 20-án ideiglenesen megnyitják a Lánchíd utcát. Ezen a napon 18.00 órától, a tűzijáték miatt szünetelni fog a teljes gépkocsiforgalom és tömegközlekedés a budai és a pesti rakparton, a Margit és Erzsébet híd közötti szakaszon. 

Az ünnephez kapcsolódó tömegközlekedési változásokról bővebb információkat a http://www.bkk.hu/2014/08/augusztus20/ honlapon találhatnak. (nol.hu)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr36618497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása