CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A lakosság szerint romlik a helyzet

2014. augusztus 26. 03:16 - csú

Pénztárca_1.PNGA lakosság a következő egy évben várható saját pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét rosszabbnak ítélte augusztusban, mint az előző hónapban és erősödött a munkanélküliségtől való félelem - derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. lakossági és üzleti körben végzett felméréséből.

A jövőre vonatkozó várakozásokat összegző GKI-Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke azonban lényegében nem változott az előző hónaphoz képest. Mindez ellentétes folyamatok eredményeként alakult így, ugyanis a GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint míg az üzleti kilátások enyhén javultak, addig a fogyasztói várakozások romlottak.

Az üzleti szférán belül augusztusban a kereskedelmi cégek várakozásai határozottan, az ipariaké alig mérhetően javultak, míg az építőipar és a szolgáltatások területén nem következett be érdemi változás. Az ipari bizalmi index augusztusban kissé emelkedett, ami a május óta tartó csökkenést figyelembe véve kedvező fejlemény a gazdaságkutató szerint. A cégek a rendelésállományok növekedését várják, bizakodóbban a termelésüket illetően is, azonban a készletállományaik értékelésében nincs változás. Az építőipari bizalmi index értéke augusztusban valamelyest elmaradt az előző havi, tizenkét éves csúcsot jelentő szinttől. A kereskedelemben várakozásaikról egyértelműen bizakodóbban nyilatkoztak a megkérdezettek, mind az eladási pozícióik megítélésében, mind a rendelések várható alakulását illetően.

A szolgáltatói bizalmi index augusztusban lényegében nem változott. Az elmúlt időszak üzletmenetéről megfogalmazott vélemény alig változott, míg a következő negyedévben várható értékesítési lehetőségeket némileg borúlátóbban ítélték meg, mint júliusban. (A szolgáltató szféra cégei közül - hasonlóan az EU gyakorlatához - a pénzügyi és a közszolgáltatások területén működő vállalkozások egyelőre nem szerepelnek a vizsgált szektorok között.)

A legtöbb ágazatban szinte azonos az áremelésre és árcsökkentésre törekvők aránya, s augusztusban mindegyik ágazatban csökkent az inflációs várakozás. Hasonló a helyzet a lakossági várakozások esetében is. A foglalkoztatási szándék - az építőipar kivételével - minden ágazatban javult: a létszámbővítést tervezők aránya az összes vizsgált ágazatban nem haladta meg a csökkenést tervezőkét. A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény a lakosság körében és mind a négy ágazatban számottevően romlott, az üzleti szférában a derű- és borúlátók aránya már nem tér el jelentősen egymástól.

A GKI fogyasztói bizalmi index - háromhavi stagnálás után - augusztusban némileg csökkent. A fogyasztói bizalmi indexet a háztartások pénzügyi, az ország gazdasági és munkanélküliségi helyzetének várt alakulására, továbbá a megtakarítási kilátásokra vonatkozó kérdésekre adott válaszokból számítja a GKI. A lakosság e téren helyzetének rosszabbodására számít, pénzügyei, megtakarításai várható alakulásáról borúlátóbban nyilatkozott, mint júliusban, és erősödött a munkanélküliségtől való félelem is.

Népszava-információ

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr956633199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása