CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elítélik Németh Szilárdot? Botrányt kavart, belefulladhat a hullámaiba

2014. szeptember 03. 10:21 - csú

SZTK-videós.PNGDr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az RTL Klub Híradójában reagált a csepeli fideszes városvezetők videós botrányára. Nyilatkozata szerint a csepeli SZTK-ban törvénysértés történt, amikor a betegek tudta nélkül a biztonsági kamera felvételeit (lásd a csepel.hu fenti képét)  kiadták Németh Szilárd fideszes polgármesternek, aki ezeket  a helyi választási bizottsághoz továbbította egy CD-n. Péterfalvi Attila közölte, az ügyet ki kell vizsgálni, hogy megállapítható legyen, kinek milyen és mekkora felelőssége van a törvénysértésben, a felvételek jogsértő kiadásában és törvénysértő felhasználásában.

Ki kell vizsgálni, ki adta ki a csepeli rendelőintézet biztonsági kamerás felvételeit Németh Szilárd polgármesternek, illetve hogy azokon láthatók-e a kezelésre érkezett betegek - jelentette ki a Népszavának Hack Péter. A jogász szerint ha - a helyi választási bizottsághoz is benyújtott -felvételeken a rendelőintézetbe érkezők, vagy az ott várakozók arca is látható, súlyos jogsértések történtek. 

Hack  kijelentette, hogy a biztonsági kamerás adatgyűjtés célhoz kötött, azzal az épület biztonságát akarják garantálni, és ezeket az adatokat csak bűncselekmény megelőzése, vagy kinyomozása érdekében használhatják. A betegek személyiségi jogait nem szabad megsérteni - tette hozzá.

Horváth Gyula, a XXI. kerület Demokratikus Koalíció (DK) polgármesterjelöltje és Falus Ferenc, a baloldal közös főpolgármester-jelöltje a múlt héten járt a csepeli Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelőintézetében. Németh Szilárd rezsibiztos, a kerület fideszes polgármestere emiatt a helyi választási bizottsághoz fordult, panaszához pedig bizonyítékként az intézet biztonsági kameráinak felvéte­leit csatolta. A csepeli önkormányzat hétfőn közölte, hogy a helyi választási bizottság szerint Horváth megsértette a választási törvényt, amikor orvosi rendelőben kampányolt.

A határozata ellen a DK fellebbezett, a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) pedig az elsőfokú határozatot megváltoztatta. Az FVB szerint téves a helyi választási bizottság álláspontja, hogy a szakrendelő állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épület lenne, ezért ott nem tilos kampányolni. A testület szerint semmilyen jogilag értékelhető hátránya nem származhatott az orvosi ellátásra várakozóknak abból, hogy a jelöltek megjelentek az intézményben és párbeszédre törekedtek a várakozókkal, ezért nem állapítható meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének sérelme sem.

Németh Szilárd az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, ordenáré módon viselkedtek Falusék Csepelen, megsértették "a betegek intimszféráját". Hozzátette, az a minimum, hogy mint tulajdonos, fellépjen, ha törvénytelenséget lát. A XXI. kerületi önkormányzat tegnap bejelentette: a Fővárosi Törvényszékhez fordulnak az FVB hétfői döntése miatt.

Az Együtt-PM ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, mert szerintük az követett el törvénytelenséget, aki letöltötte és a csepeli kormánypárti politikusokhoz eljuttatta a rendelőintézet kamerájának felvételeit. Szerintük "az év botránya van kialakulóban Csepelen", amiben "biztosan érintett és vastagon, nyakig benne van" a kerület polgármestere is. Példátlannak nevezték, hogy valaki vagy valakik letöltik a kizárólag biztonsági okok miatt készülő felvételeket a szakrendelőben, azokat eljuttatják az önkormányzati hivatalba, hogy a felvételeket "politikusok vagy egyéb illetéktelen személyek" megnézhessék. Az Együtt-PM szerint Horváth nem folytatott semmilyen törvénybe ütköző kampánytevékenységet az épületben, hiszen nem volt nála kampányanyag, csak körbevezette Falust, eközben néhány embernek köszöntek, megkérdezték tőlük, hogy vannak. (Népszava)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr386661519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása