CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miként dögönyözi polgárait szirénával a korlátlan Fidesz-hatalom?

2014. szeptember 04. 05:21 - csú

Sziréna.PNGAzért ez a hatalom mindig megtalálja a módját, hogy a polgárokat nyughatatlanul dögönyözze. És nemcsak úgy általában, egyetlen tésztamasszaként gyúrja a közvéleményt, hanem mint a kisült hájas rétest, levelekre bontva morzsolgatja is.

A tavaszi választási győzelmet a minisztériumok vidékre telepítésének ötletével ünnepelte a kormányfő, hetekig riogatta-áltatta vele kétségekkel teli saját létező és potenciális (vidéki) államapparátusát. A kétharmados szárnyaláshoz akkor hirtelen megvilágosodással csatlakoztak a vezérmamelukok (részben még az ellenzék is), pillanat alatt félretolták a politikai földrajzot.

Megmutatkozott, hogy az urak Trianonból csak az elvesztett nemzeti nagyság krokodilkönnyeit őrzik, az "egyfejű ország" valóságáról hajlamosak megfeledtkezni, miközben hozsannáznak: "lám, míly egyszerű, ha a kormányfő mondja". Egyetlen ember mert másként gondolkodni, az is Kövér László volt. Egyelőre csend, de az apparátus idegei nem lanyhulhatnak.

Aztán jött az illiberális demokrácia ötlete Tusnádfürdőn. Az értelmiség azóta is ezzel van elfoglalva, a baloldali hevesen vitatja, a jobboldali meg felfedezi e terra incognita végtelen bujaságát. Hogy csak a legfrissebb élményeket idézzük a Magyar Hírlap közgazdász-publicistájától: "a nyugati modernitás a primitív értelemben felfogott, és fizikai élvezetek közvetlen kielégítésére alkalmas 'anyag' bűvöletében éli életét már évszázadok óta. Pedig a népmesék szintén évszázadok óta formálódó szellemi tanításainak egyik döntő intelme éppen az, hogy ne ragaszkodjunk görcsösen azokhoz az anyagi javakhoz, amelyek valójában csak egy kirakatvilág káprázatai."

Már óvatlanul éppen elmerültünk volna a kirakatvilág káprázataiban, amikor hétfő délelőtt 11 órakor megszólalt a sziréna. A "budapesti lakossági riasztó tájékoztató rendszer", amelyet ezután minden hónap első hétfőjén megint fülelhetünk, nehogy már a béke lehelletnyi idejére megfeledkezhessünk a mindig, mindenütt ránk leselkedő veszélyről. A katasztrófavédelem bezzeg kimunkált érvekkel gondolt ránk. Mert sejtelmes mosollyal megmondta a kormányfő: bármi megtörténhet.

Friss Róbert f

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr56664931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása