CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Falus Ferenc főpolgármester-jelölt ismertette a baloldal programját

2014. szeptember 05. 17:24 - csú

Falus programismertető.PNGBiztonság, innováció, számonkérhetőség - ezzel a három szóval jellemezte Falus Ferenc pénteken bemutatott programját.

Az eseményen készült fotókat itt nézheti meg!

A baloldali pártok főpolgármester-jelöltje budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy biztonságossá kell tenni a közlekedést, ezért fel kell gyorsítani a 3-as metró felújítását, a négyes metrónak ki kell mennie a Bosnyák térig, illetve Budaörsig. Mint mondta, a közlekedéshez való hozzáférést szociális kérdésnek tekintik, ennek érdekében támogatási rendszert hoznak létre, hogy csúcsidőn kívül olcsóbb tarifákkal utazhassanak az arra rászorulók.

Falus Ferenc közölte, a közbiztonság területén változtatna a jelenlegi nagyon egyszerű szemléleten, hogy ami nem látszik, az nincs.  Azzal, hogy a külső kerületekbe szorították ki a hajléktalanokat, és azt rendőrségi ügynek tekintik, a probléma nincs megoldva - hangsúlyozta. Közbotránynak nevezte a tűcsereprogram leállítását. Szerinte a drogprobléma kapcsán a pénz útját kell vizsgálni.

A baloldali jelölt szerint sokszor azt lehet érezni, hogy a közterület-felügyelet, a rendőrség pénzbeszedőként működik és nem az emberek vagyonára vigyáz. 

Jelezte, megválasztása esetén polgári segítő szolgálatot hozna létre, amely 24 órában elérhető lenne a környéken lakóknak. Úgy értékelte, hogy 800 ezer ilyen segítő lényegesen javítaná a peremkerületekben élők biztonságát. Falus Ferenc aránytalannak tartja a rendőrök eloszlását Budapesten, míg a belvárosban bőven van rendőr, a peremkerületekbe alig jut. Azt mondta, megelőzni és nem büntetni kell a hajléktalanságot, a város szélén lévő hajléktalantáborok helyett -szállókat kell építeni.

Beszélt arról, hogy a családon belüli erőszakkal is foglalkozni kell, bővíteni kell az otthonról elmenekültek számára kialakított férőhelyek számát. Olcsóbbá tennék a lakásbérleti rendszert, létrehoznak egy alapot, amely a közüzemi díjhátralékosokat segíti, újraindítják a társasház-felújítási pályázatokat - ismertette. Meg kell védeni a budapesti fákat, parkokat - mondta, említve a Normafát, a Városligetet, a Népligetet. 

A baloldal főpolgármester-jelöltje adókedvezményekkel vonzaná a fővárosba a nagyobb beruházásokat, míg az számonkérhetőség területén azt ígérte, hogy megteremtik a közbeszerzések átláthatóságát Szerinte a kormány "ad hoc jellegű" gazdaságpolitikájával szemben kiszámítható gazdasági környezet kell. Hozzátette: az adminisztratív terhek csökkentésével is vonzanák a munkahelyteremtő beruházásokat. Szociális szövetkezeteket hoznának létre "a büntető jellegű közmunka" helyett, és előnyben részesítenék azokat a budapesti vállalkozókat, akik helyieket foglalkoztatnak - közölte.

Falus Ferenc bejelentette, hogy az innováció jegyében létrehoznák a Budapesti Fejlesztési Központot, a kormány képviselőivel,ez a régi közmunkatanács újraélesztése lenne. Elmondta, könnyítenék a kihasználatlan helyiségek és az önkormányzati tulajdonú lakások bérbeadását. Segítenék a tanodaprogramokat, valamint pályázatokat hirdetnének a tehetséges fiatalok képzésére, külön pályázatok lenének fiatal, tehetséges romáknak.

Falus Ferenc kitért arra, hogy több közterületen ingyenes wifi létrehozását tervezik, illetve egy olyan telefonszám létrehozását, amelyről minden fővárossal kapcsolatos információhoz hozzá lehet jutni. Ígérete szerint a döntéseket átláthatóvá tennék, ennek érdekében átláthatósági biztosi posztot, valamint egy közbeszerzési portált hoznak létre. Úgy fogalmazott, csírájában fojtják el a korrupciót, ezért az általa vezetett fővárosból 5 forintot sem vihet haza senki.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke azt mondta, azt mondta, hogy Tarlós István továbbra is adós a programmal, amit ígér, nem több a mint a kármentés. A főpolgármester és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közötti vitát tévésorozatba illőnek nevezte. Úgy fogalmazott, hogy komikus "a cicaharc", csak az a baj, hogy az a budapesti fejlesztések biztonságáról szól. 

A programbemutatón jelen volt mások mellett az Együtt-PM szövetség részéről Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Juhász Péter, a Demokratikus Koalíció részéről Élő Norbert, Gy. Németh Erzsébet, az MSZP részéről Horváth Csaba, Tüttő Kata, Molnár Gyula.

Falus Ferenc szombaton felszólal a DK Egyetem téri nagygyűlésén. Az Ellenállás Napja című rendezvényen a szocialista Horváth Csaba is beszél, a fő szónok pedig Gyurcsány Ferenc pártelnök lesz. A délután 16 órakor kezdődő kormányellenes tüntetés moderátori szerepét Gréczy Zsolt szóvivő mellett Ekiudoko Miriam, az Ebony Afrikai Kulturális, Művészeti és Emberi Jogi Egyesület vezetője vállalta.

Forrás és fotó: Népszava

További információk, reagálások, vélemények Falus Ferenc program-ismertetőjéról ITT OLVASHATÓK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr786673149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása